Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Hónapok óta nem jön a táppénz

Ebben a hónapban a csekkek feladása után tízezer forintja sem maradt a gyömörei Csupor családnak. Helyzetük részben azért ennyire nehéz, mert az apa július közepe óta nem kapja meg táppénzét.
A gyömörei Csupor István kálváriája egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor térdét súlyos ízületi gyulladás miatt műteni kellett. Az orvosok megoldásként lábát – amelyből hónapokig vasak álltak ki, majd hetekig be volt gipszelve – kimerevítették, így ma már nem tudja behajlítani. Az egészségügyi probléma miatt a férfi természetesen táppénzre került, de rajta kívül álló okokból, adminisztrációs hiba folytán júliusig nem kapott egyetlen forintot sem. Akkor munkahelye – amelynél betegségéig biztonsági őrként dolgozott – fizetett neki, azóta azonban ismét nincs jövedelme. Táppénzigényléséről a budapesti kormányhivatal egészségügyi szakigazgatási szerve még mindig nem döntött.

Csupor István és felesége. A családnak alig százezer forintot kell beosztani minden hónapban. Fotó: B. A.
Csupor István és felesége. A családnak alig százezer forintot kell beosztani minden hónapban. Fotó: B. A.


„Ebben a hónapban feleségem valamivel több mint kilencvenezer forintos fizetéséből és a tizenkétezer forintos családi pótlékból élünk. Ő a győri Szent Anna Otthonban dolgozik. A pénzből, ha befizetünk mindent – a közüzemi díjakat, a házfelújításra felvett devizahitel törlesztőrészletét, a buszbérleteket –, tízezer forintunk marad. Arra eddig mindig ügyeltünk, hogy ne legyen elmaradásunk, inkább az asztalra jut kevesebb" – mondta a cukorbetegséggel és magas vérnyomással is küzdő Csupor István a mindössze 14 fokos lakásban; a kevés pénzből tüzelőre is alig futja. A házaspárnak két lánya van. A nagyobbik Sopronban él, a kisebbik viszont még otthon van, Győrben középiskolás, másfél év múlva érettségizik.
A szorító anyagi nehézségekre a gyógyírt nyilván az jelenthetné, ha a hivatal végre döntene a táppénzről, illetve ha a műtött lába miatt nehezen mozgó családfő rokkantnyugdíjat kaphatna. Utóbbira sajnos kevés az esély: november elején volt a bizottság előtt, ahol még azzal sem biztatták, hogy rehabilitációs járadékot ítélnek meg neki, bár ügyében a határozat még nem született meg.

A Csupor család így olvasóink segítségére is számít. „A pénzből azonnal szenet vennénk, meg PB-gáz-palackot a főzéshez, mert az is fogyóban van. És talán lenne egy kis karácsonyunk is" – mondta lapunknak az édesapa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért most kell az éves javítás?

Fázós olvasók telefonáltak csütörtökön: elegük lett abból, hogy két napja nem tudnak fűteni… Tovább olvasom