Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 3°C | 8°C Még több cikk.

Homokkal tisztítják a csatornát

Győr - A vízi sportok szerelmesein és a vízügyeseken kívül nem sokan ismerik azt a győri csatornakifolyót, mely legjobban hasonlít Victor Hugo A nyomorultak című regényében megismert párizsi csatornákhoz. A százéves győri hálózat első „belvárosi" főgyűjtője a mai Vas Gereben utca végénél torkollott a Mosoni-Dunába. A part legalsó részén, a fűzfák közt rejtőzik a két és fél méter átmérőjű hatalmas csatornanyílás. Ötven éven át ezen keresztül ömlött a város szennyvize – akkor még tisztítatlanul – a Mosoni-Dunába.
– Ma ezt a csatornakifolyót már csak a nagyobb záporoknál működtetik – mutatja a hatalmas alagutat Kovács István, az átemelők üzemelésvezetője. – Amikor a csapadékvíz annyira felduzzasztja a város csatornáit, hogy a beépített szivattyúink már nem bírnak vele, kinyílnak a záporkiömlők, és a csapadékvízzel hígított szennyvíz ezen a kifolyón át a folyóba ömlik. Győrben négy záporkiömlő van, ez a legrégebbi. A kitorkolló alagút keresztezi a Mosoni-Duna árvízvédelmi védvonalát. Magas vízállásnál meg kell akadályoznunk, hogy a folyóvíz visszafolyjon a csatornáinkba – ezért árvízvédelmi zsilippel kell lezárnunk az áradó víz útját.

A képen maszkban és légzőkészülékben Barkóczi Nándor homokfúvóval tisztítja az alagút belső falát.
A képen maszkban és légzőkészülékben Barkóczi Nándor homokfúvóval tisztítja az alagút belső falát.

Az októberi alacsony vízállást kihasználva a Pannon-Víz zrt. felújítja a belvárosi átemelő kitorkollását és zsilipjét. A munka műszaki ellenőre, Biczó László elmondta, hogy jelenleg a szakemberek a kitorkolló alagút belső faláról homokfúvással tisztítják le az évtizedek alatt lerakódott zsír- és moszatmaradványokat. A héten a lecsupaszított betonfal repedéseit javítják, kiegyenlítik az alagút belső felületét. Ezután következik a statikai megerősítés: belülről acélhálóval körbeveszik a 36 méter hosszú alagutat, és egy különleges eljárással „ráfröcskölik" a betont. A „torkrét" eljárás lényege, hogy az apró szemcséjű adalékanyaggal készített betont nagy nyomással rálövellik az alagút belső falára, ahol az ütközés hatására az tömören feltapad.

A munka költségvetésének végösszege 13 millió forint, november első hetében végezni szeretnének, hacsak egy váratlan magas vízállás nem hátráltatja a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye leggazdagabb emberei

Ismét piacra dobtak a "150 leggazdagabb Magyarországon" című kiadványt. Bár már nem követik… Tovább olvasom