Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Holokauszt túlélő tartott előadást a megbékélésről Győrben

Fekete János 16 évesen került koncentrációs táborba, édesanyját itt vesztette el. Édesapja túlélte a lágerek poklát.

Fekete János a zsidóság és magyarság kapcsolatáról, a megbékülésről tartott előadást Győrben A Hit Gyülekezete vendégeként. A kötetlen beszélgetésen mintegy 150-en vettek részt.

Az előadás egy videoklippel és rövid bevezetővel vette kezdetét, majd Fekete János a koncentrációs táborba hurcolásáról és a megbocsátásról beszélt.

Hosszú út vezetett odáig, mire megtalálta igaz vallását, Jézus Krisztus segítségével vált hithű zsidóvá. Elmondása szerint hirtelen és folyamatos változás egyaránt ment végbe benne, a megtéréshez ez volt az egyetlen járható út.

Fekete János gyermekkorában jobb volt hallgatni róla, ha valaki zsidó volt. Családja a neológ zsidóság körébe tartozott, azaz első sorban magyar volt, és csak másodsorban zsidó.

Az első igazi csalódás gyermekkorában érte, mikor a zsidó gyerekek – köztük ő is - cserkész egyenruhájukat nem viselhették hivatalosan.

Fekete János mindent megtett, hogy ne érje megkülönböztetés – eleinte zsidóságán is változatni akart -, az ígéretek miatt kommunista lett (nem számít, ki honnan jött, milyen a bőrszíne, a vallása).

16 évesen került koncentrációs táborba, édesanyját itt vesztette el, bátyja külföldre került egyetemre, így megmenekült. Kereskedő édesapjával együtt szállították el, akit előbb kiszabadítottak, így Fekete János hazaérkezésekor már a vonatállomáson várhatta.

"A zsidóság kiválasztott nép, de nem vette tudomásul, hogy haza kell térnie" - ezzel magyarázta Fekete János a holokausztot, mely szerinte "nem véletlen volt, hanem isteni előrerendelés".

A beszélgetés végén a 85 éves író jó tanácsokkal látta el a hallgatóit, mit tegyenek a jövőre nézve: "vigyázzatok! Ne hagyjátok magatokat becsapni! A hit és a kételkedés is összefügg az isteni igazsággal. Higgyünk, mert igaza csak Istennek van!".

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik a zsidó szót szitokként használják, annyit mondott, hogy "nem minden zsidó angyal, vannak köztük rosszak is, ahogy a nem zsidók között is.

Megbocsátani csak úgy lehet, ha mind a két fél szembenéz a történelemmel és levonja a tanulságokat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhallgatott a Rádió 1 a Kisalföldön, a Rise FM érkezhet Győrbe

A 96.4-en nem sugároz már adást a Rádió 1, a megüresedett frekvenciát információnk szerint a Rise FM… Tovább olvasom