Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Holokauszt-emlékhely Újvárosban

Győr - Hatvannégy évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án számolták fel a több mint húszezres auschwitz–birkenaui cigánytábort – az európai romák ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra. Megyénkből körülbelül négyezer cigány embert hurcoltak el.
Eddig csak terv volt, jövőre megvalósulhat: emlékhelyet és kegyeleti parkot alakítanak ki Újvárosban. A cigány kisebbségi önkormányzat évek óta tervezi egy cigány holokauszt-emlékhely kialakítását. Pádár László volt elnök az újvárosi temetőben, Horváth Attila, a jelenlegi megyei és városi roma kisebbségi elnök pedig közterületen, az újvárosi városrészben, ám anyagiak híján mindez a tervezés szintjén maradt. Horváth Attila elmondta, az Újvárosban tervezett szakrális park kialakítása várhatóan tízmillió forintba kerül, a tervek már elkészültek.

Olvasóink írták

 • 10. LEHELKE 2008. augusztus 28. 20:03
  „<moderálva>”
 • 9. Nemezis9323 2008. augusztus 05. 17:31
  „Szia Jakab János!

  Örülök,hogy rájöttél a lényegre! Mi már rég mondjuk, hogy a cigányok az magyar nemzet leigázását tervezik, és ki is vitelezik. Egyik fegyverük a roma-holokauszt, rasszizmus, kirekesztés fejük felett forgatása amitől kötelező megijedni, másik pedig a cigánybűnözés! Ha nem ijedsz meg attól, hogy rasszistáznak majd jól agyonütnek!”
 • 8. Jakab Janos 2008. augusztus 05. 04:28
  „A Nepszava mai szamabol olloztam:  A nácizmus újraéledo eszméi elleni politika fellépését sürgették cigány vezetok és politikusok ­augusztus 2-án, a roma holokauszt emléknapján. Szerintük Magyarország a kirekesztés és a rassziz­mus erosödésével újra abba az irányba indult el, amely 1944-ben több ezer cigány férfi, no és gyermek kivégzéséhez vezetett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette: az ország minden eszközzel megvédi polgárait a rasszista, gyulölködo és fenyegeto újfasiszta alakulatoktól.

  Magyarországon ismét megjelentek a nácizmus eszméi, a cigányok nem érezhetik biztonságban magukat, a politikai elitnek meg kell védeni a kisebbséget - hangoztatta Makai István, a Fovárosi Cigány Önkormányzat elnöke a roma holokauszt emléknapján. Felhívta a figyelmet, hogy az áldozatok elotti fejet hajtás mellett arra is figyelmeztetni kell, ez soha többé ne fordulhasson elo, ugyanis Magyarország ebbe az irányba indult el. A roma vezeto emlékeztetett: 1944-ben több ezer cigány embert pusztítottak el a náci eszme jegyében, de mára felkészült a roma társadalom arra, hogy kiálljon, megvédje érdekeit......"

  Itt az jozan emberi esz mar megall.

  Ezek utan a magam reszerol elnezest kerek mindenkitol az eddigi hozzaszolasaimert. Minden szavamat ezennel visszavontam, es tobb hozzaszolasom mar semmihez nincs.
  Kivanok minden becsuletes embernek sok sikert, erot egeszseget.”
 • 7. Nemezis9323 2008. augusztus 04. 19:36
  „Na megint 10 millió a holobizniszre, amikor bajban az ország. Nem baj majd lehet ott örömünnepet is tartani :-)!”
 • 6. Németh andrás 2008. augusztus 03. 17:08
  „" Joco1" jórészt igaz amit írsz.de ez a befogadás dolog megközelítése fordítva is igaz ........ha nincs mit .....”
 • 5. /joco1 2008. augusztus 03. 14:11
  „"Németh András" tudod valahol tán igazad is van, de a "fémeket" befogado orgazdák 99%-a fehérbörü, tudod és ha ök nem "fogadnák" be ...(turhabakancs): tudod a kedvenceid-gárdisták közt- többen a fent leirt "szakmában" dolgoznak.”
 • 4. Németh András 2008. augusztus 03. 13:26
  „Legyen egy normális holokauszt-emlékhely a romák részére is,de félő,hogy a most felnövekvő "cigány" nemzedék úgysem fogja tiszteletben tartani,ami értékes úgy is elhordják róla.De lehet,hogy becsben tartják.Ez csak magán véleményem.Nem sértésnek szántam.”
 • 3. /joco1 2008. augusztus 03. 06:22
  „"túrabakancs" tudod ez a cikk nem arrol szol amit te leirtál, föleg nem a szoc.hazás fövezérletü és többszörös büntetett elöéletü alvezérek által irányitott gárdácskádról.Mégha nem is szereted-ja meg te upho- a cigányokat miért vagytok kegyeletsértök.”
 • 2. Túrabakancs 2008. augusztus 02. 20:00
  „Előre borítékolható, hogy nemsokára valami el fog tűnni arról az
  emlékműről, és az a valami nem műanyag lesz az biztos! :)
  Csak nehogy a Pádár azt mondja hogy a Magyar Gárda tette, mert
  esküszöm megátkozom a mocskot a családjával együtt! Általában
  be szokott jönni...”
 • 1. upho 2008. augusztus 02. 16:33
  „csak ertekes anyag ne keruljon oda, nehogy a svedek meglovasitsak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`A mi zsebünkre hibáznak`

Győr - – A veszély még nem múlt el, a gazdáknak ki fogják küldeni az egyeztetéshez szükséges… Tovább olvasom