Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Holnap újra Nyugdíjasegyetem!

A Nyugdíjasegyetem második szemeszterének negyedik tanóráját holnap tartjuk a Széchenyi István Egyetem új aulájában 14 és 16 órától. Kétszer hangzik el az előadás a torinói lepelről.
A Nyugdíjasegyetem idei előadás-sorozatára regisztrált jelentkezőket várjuk holnap dr. Galli István előadására, aki a torinói lepel történetéről beszél. A téma már csak azért is érdeklődésre tarthat számot, mert tavaly az eredeti példányt megtekinthették a hívek a torinói Keresztelő Szent János-katedrálisban. Amióta ott őrzik – 1578 óta –, csak tízszer biztosított erre lehetőséget az egyház. A legközelebbi kiállítást 2025-re tervezik, a múlt esztendőben azonban 3 millióan nézték meg. Szintén sokan kíváncsiak a másolatára, ami ugyancsak ritkaságnak számító relikvia, és Győrben a kamillus plébánián látható.

A Torinóban őrzött szőttes anyag halotti lepelként ismert és egy férfi elmosódott alakja látszik rajta. Története a XIV. század közepétől dokumentált. Először 1895-ben fényképezték le és kiderült, hogy a képmás negatív kép. Évtizedekkel később a tudósok megállapították, hogy a foltrendszer háromdimenziós információkat hordoz. A hívők nagy része Jézus Krisztus eredeti halotti leplének tartja ezt az ereklyét. A XX. század végén végzett vizsgálat a XIV. század elejére teszi keletkezését, de vannak ennek ellentmondó adatok is. A legmodernebb módszerek ellenére korántsem tudunk annyit a lepelről, mint szeretnénk. Így még titkokat rejt a különleges szőttes.

Az előadás-sorozat szervezői, a Széchenyi István Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Pannon Nyugdíjas Szövetség és a Kisalföld kérik a nyugdíjashallgatókat, hogy az előadások kezdete előtt fél órával jelenjenek meg a helyszínen a regisztráció miatt és a leckekönyvet hozzák magukkal. Ugyanis a Széchenyi-egyetem felajánlott egy laptopot, amit azok között sorsolunk ki a rendezvénysorozat végén, akik az összes előadáson részt vettek; ezt a leckekönyvekbe gyűjtött pecsétekkel lehet igazolni. Emellett az egyetem két időst meghív kurzusára a fiatalok közé.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. március 23. 10:45
    „A jó pap is holtig tanul! Hát még akikre rá is fér.”
  • 1. elemér 2011. március 22. 10:45
    „Na látom hogy tovább tömik a nyugdijasok fejét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Centrope – Közép-Európa márkája

Győr, Sopron és Szombathely is képviseli Magyarországot a Centrope Közép-európai régió Capacity… Tovább olvasom