Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Holland libafogás rakétahálóval

Győr-Moson-Sopron - A gyirmóti gólyák, a Nyirkai-Hany vadlibái, a mekszikópusztai szerecsensirályok – az évek során – személyes ismerőseivé váltak. Ferenczi Márta régi szerelme a vízi madárvilág.
A történet a gyerekkori kirándulásokkal, adriai nyaralásokkal kezdődött. Ferenczi Mártát magával ragadta a víz világa, aztán egy fehértói tábor élményei megerősítették benne: a csigákat, kagylókat madarakra váltja. A gyűrűzővizsgával új távlatok nyíltak a győri lány előtt.

– Először egy országos gólyaprogramhoz csatlakoztam. Fészkeket számláltunk, fiókákat gyűrűztünk – többek között – a Rábaközben, Győr környékén. Aztán Mekszikópusztán a szerecsensirályokat, majd a Nyirkai-Hany kanalas gémeit figyeltük. Néhány éve színes műanyag gyűrű kerül a madarakra a korábban használt alumínium helyett. A nagyobb, jól látható számok miatt így távcsővel is könnyen leolvashatók a megfigyelt madár adatai – említette Ferenczi Márta, aki azóta is sokat jár a Nyirkai-Hanyba.

Mégpedig azért, mert a terület – az élőhely-rekonstrukció óta – a vadlibák egyik kedvelt gyülekezőhelye lett, ahol a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület megbízásából figyeli, mostanában hetente számolja a Hollandiából és Oroszországból érkező madarakat.

Ferenczi Márta nemrég tért haza Hollandiából, ahol az ottani kutatócsoport munkájában vett részt.
Ferenczi Márta nemrég tért haza Hollandiából, ahol az ottani kutatócsoport munkájában vett részt.

– Többször olvastunk le nyakgyűrűs nagyliliket. Hosszan leveleztem azzal a holland egyesülettel, amely a velük kapcsolatos programot koordinálja. Fogalmazhatnék úgy is: jól jöttem nekik, mert a többi területhez képest a nagylilik Kárpát-medencei tartózkodásáról kevesebb az információ. Meghívásukra az elmúlt években jó párszor jártam kint. Legutóbb – a libagyűrűzés mellett – egy új technikát, a puskaporral működő, rakétahálós befogást is tanulmányoztam, amit szeretnénk Magyarországon is bevezetni.

Ferenczi Márta nemrégiben egy új lehetőséget kapott. Jövő tavasszal – a holland kutatócsoport tagjaként – Észak-Oroszországba utazhat expedícióra. A kijutáshoz elnyerte az egyik nagy magyar bank ösztöndíját, amely a kétszáznyolcvan pályázóból tizenhatnak sikerült.

– Szerencsésnek érzem magam, hiszen a természet szeretete, a természetes kíváncsiság és a tudományos érdeklődés ötvöződik a hobbimban, amely az egyetem befejezése után minden bizonnyal a hivatásom lesz.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2009. március 31. 13:07
  „Én azt tanulmányozom hogy kivan itt ébren. Remélem ezzel ssgitettem.”
 • 3. ideals 2009. március 30. 19:04
  „Elemér!
  Szerintem a liba "van otthon" a levegőben! - ezért a repülőgép simán betolakodó!!! - és véleményem szerint kellene valami szerkentyűnek lenni, ami "kiszúrja" a libacsapatokat, és talán időben ki tudnák kerülni, ha nem is egy gyors manőverrel, de lehet, hogy nem járnának szerencsétlenül sem a gépek, sem a madarak. - bár lehet, hogy van is ilyenjük, vagy hasonlójuk...”
 • 2. Nahááát 2009. március 30. 18:12
  „Nagyokos elemér! Tényleg nagy pénz lehet benne... De mégnagyobb annak kiderítésében, miért nem roppan össze a fejed a külső nyomástól. A belső légüres térre gondolok, ha érted. A vadlibák ugyanis nem repülnek a repülő motorban. Még az egészen kicsi libák sem. Bizony. Max erősen "osztódni" kezdenek, ha belerepülnek a motorba. Tudod?! És képzeld, nem azért repülnek bele, mert motort akarnak szerelni. Nem ám. Sokkal egyszerűbb a magyarázat, kicsi elemér. A hajtómű beszívja őket. Bizony.”
 • 1. elemér 2009. március 30. 10:56
  „Azt kell tanulmányozni hogy miért repülnek a vadlibák a repülő motorban ? Ebben van a jó pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes adathalmaz az interneten

Győr - Az internetes bűncselekmények áldozatai gyakran maguk szolgáltatják ki adataikat, fotóikat a… Tovább olvasom