Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Holdfény Derby napfénynél

Angol agarak, kis termetű whipettek és magyar agarak versengtek a győzelemért szombat este a rábapatonai Holdfény Derbyn.

Ez már második eset, hogy a hagyományosan éjszakára programozott futamokat a kora esti órákban tartják, azért, hogy a kutyák teljesítménye ne befolyásolja esélyeiket az Európa-bajnokságon.

Az agarak teljesítménye valamivel gyengébb az esti, éjszakai órákban, ezért már második alkalommal fordul elő, hogy este hétkor indul a döntő – mondta el Nemes Tibor, a verseny vezetője. Ennek fő oka, hogy a rábapatonai Holdfény Derbyhez időben igen közel – szeptember elejére – esik az
Európa-bajnokság és annak kvalifikációs versenyén, Rábapatonán az agaraknak a legjobb formájukat kell hozniuk. Ezért kellemes napfénynél kezdődtek a szombati futamok és alig jött föl a hold, amikor a derbi döntője már véget ért.

Az érdeklődés átlagos volt Nemes Tibor szerint, 65 kutya indult a rajtnál, köztük angol agarak, whippetek és magyar agarak törtek ki a bokszból az „iszkoló" műnyúl láttán. Egy orosz agárt és egy kis olasz agárt is beneveztek, ezek a régen jóval nagyobb számban versenyeztetett fajták értelemszerűen csak bemutató kört futhattak a Pro Patria Alapítvány világhírű pályáján. A gazdák 70 százaléka most is magyar, többen érkeztek Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából is.

A verseny vezetője egyébként maga is agártulajdonos, mint vallja, e sportszenvedélye miatt költözött Rábapatonára.

Az öttevényi Bencze Béla két kutyáját is bevetette, Roy második lett a kan angol agarak között.  Fotó: Krizsán Csaba
Az öttevényi Bencze Béla két kutyáját is bevetette, Roy második lett a kan angol agarak között. Fotó: Krizsán Csaba


– A Holdfény Derbyn címvédőként indultunk volna, de sajnos a természet közbeszólt: elkezdett tüzelni a kutyám, s így nem futhat versenyt a többi angol agár szukával – meséli. – Erre sajnos fel kell készülni: még az Európa-bajnokság is veszélybe került. Bár elég pontot szereztünk más versenyeken, hogy így is kijuthassunk, de a tüzelés után még három hétig gyengébb az agarak teljesítménye, ezért necces lesz a szeptember eleje – avat be a sportág sajátosságaiba Nemes Tibor.

Ha helyi győzelem végül nem is született, hiszen a budapestiek taroltak, második lett az angol agár kanok között Roy, a hároméves kutya, akinek öttevényi gazdája, Bencze Béla két agarat is beküldött a bokszba. Roy társa, a fiatalabb Black Magic Woman negyedik lett a „hölgyek" között. Bencze Béla elmondta: egyelőre igen jó formában van Roy, holott nem számít már fiatalnak, mert az agarak három-négy éves korukban öregednek ki a versenyből.

Elindult a hírnevéért egy ifjú titán is: a 18 hónapos Rodeót először vitte versenyezni győri gazdája, Csete Zsolt. A kis termetű whippet már a versenyre feljogosító licenckörnél sem hozott szégyent a tulajdonosára, jóllehet, ettől eltekintve még csak a pecabotra akasztott műnyulat kergethette a tréningek során.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy héten kétszer özönvíz

Ismét elúszott a győri Gyepszél utca és környéke, különösen a Tél és Nyár utca közti rész sínylette… Tovább olvasom