Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Hol vannak a milliók?

Győr - Vaskos az akta, sok a sértett, így szinte bizonyos, hogy még hetekig eltart annak a csalássorozatnak a vizsgálata, amelyben 74 megyei károsult mintegy kétmilliárd forintját szeretné visszakapni. A 74-ből 14 esetben 50 millió forintot meghaladó sikkasztásról van szó, dr. Glegyák Jenő ügyvéd harminc panaszost képvisel.
A rendőrségi vizsgálat lezárult, a Kisalföld úgy tudja, a csalássorozattal gyanusított Sz. Zsolt, a biztosító munkatársa előzetesben várja a bírósági tárgyalást.

– Mivel többrendbeli és egyes esetekben különösen nagy kár érte az Axa Colónia ügyfeleit, biztos a vádemelés – szögezte le elöljárójában a megyei főügyész, – ám hogy ez 30 vagy 60 napon belül történik, még nem tudható, ez ugyanis a csalássorozat minden részletre kiterjedő vizsgálatától is függ. Több esetben az ötvenmilliót is meghaladó károkozásról beszélhetünk, ám ennek részleteit csak a vizsgálat befejezése után tudjuk pontosan.

Az előzményekről annyit: a hvg.hu értesülései szerint 74 ügyfél kétmilliárd forintot követel az Axa Colónia (korábban Credit, majd Winthertour) egyik üzletkötőjétől, Sz. Zsolttól. A 36 éves férfi viszont „csak" 700 millió forint lenyúlását ismerte el. A biztosító azután fordult a rendőrséghez, amikor bejelentések érkeztek a társasághoz arról, hogy az egyik üzletkötőjük, Sz. Zsolt által megkötött befektetéssel vegyes életbiztosítások utáni befizetések nincsenek meg. A férfi az eseti díjfizetésről szóló értékesítések felhasználásával, azokon hamis adatok feltüntetésével különböző – fejenként 800 ezer és 192 millió forint közötti – összegeket vett át az ügyfelektől. Ezt ugyan közjegyző előtt el is ismerte, ám a pénzt a biztosítónak nem fizette be. Tény, egyetlen forint sem térült meg, az ügyfelek pénzének nyoma veszett, így a feljelentés, majd a jelenlegi, főügyészségi vizsgálat elkerülhetetlen. A vádemelésre várhatóan októberben októberben kerül sor. Dr. Glegyák Jenő ügyvédet ugyan szabadsága alatt, a Balatonon értük utol, de készségesen elmondta: november 13-án a Fővárosi Bíróságon folytatódik a per. Glegyák ügyvéd 30 ügyfele 80 milliójáért ugyanis a biztosítót perli.

– Emberi drámák, válások játszódnak a háttérben – sorolta az ügyvéd, – pedig minden esetben a kedvezőnek tűnő kelet-ázsiai alapok ígértek az átlagosnál jobb hozamot. Mindenki megbízott mindenkiben, Sz. Zsoltot afféle banki menedzserként kezelték az ügyfelek. Korai volna még bármit is mondani a végeredményt illetően, ám a károkozás megtörtént, az összegek pedig nem térültek meg. Hitegették az embereket, hogy ekkor meg akkor kapnak pénzt, de az Apeh-vizsgálatokon kívül az égegyadta világon nem történt semmi. Ősszel a Fővárosi Bíróságon tárgyalják az ügyet, Győrben pedig addig bizonyára vádat emelnek Sz. Zsolt ellen.
zu. Egy példa a sok közül

Válás utáni vagyonközösség megosztásból 20 millió forintot kapott a feleség, ebből úgy döntött, 15-öt befektet a hazai, európai, illetve ázsiai befektetési alapokba. Az addigi 6-8 százalékos hozam helyett 20-40 százalékot ígért a biztosító munkatársa, akit évek óta a család afféle bizalmasaként kezeltek. Nem jött be a dolog, sőt: a pénz is úszik, legalábbis most pereskednek érte.


Nagy pénz, nagy bizalom

Megkérdeztünk egy biztosítási szakértőt is, aki név nélkül ugyan, de elmondta, az emberi hiszékenység határtalan, az ügyfél pedig ezekben az esetekben balgán, mindenféle ellenőrzés nélkül ugrott bele a kecsegtető üzletbe. A nagy összegű, egyszeri befizetéseket épp ilyen, elrettentő esetek kapcsán a biztosítók egy rész átutalással kezeli. (A Kisalföld – a lehetséges és levonható tanulságokkal együtt – figyelemmel kíséri az ügyet, panaszosok jelentkezését is várjuk.)  

Olvasóink írták

 • 8. Angels777 2008. augusztus 22. 02:13
  „Cady!
  Rossz cikkbe olvastál bele.. Próbáltál szólni... Otthon azzal lehet tapétázni, ami legális jövedelem..”
 • 7. Sógor 2008. augusztus 21. 23:24
  „6. Fanfír!
  A soproni Globex ügy is ilyesmi volt. 40% körüli kamat...

  5. Antivigéc!
  az elmeorvos is lemondana róla, sőt Csernus még talán el is sírná magát! :-)”
 • 6. Fafnír 2008. augusztus 21. 22:57
  „Nem kell túl sokat gondolkodni, hogy 20-40% hozam eléggé megmosolyogtató legyen, főleg egy recesszóval küzdő világgazdasággal a hátunk mögött. De azért azt is megkérdezem, hogy "bizalomból" rábízni valakire pár millát és annak kezelését az normális dolog-e? Pénzügyekben nincs olyan, hogy "bizalom"!”
 • 5. Antivigéc 2008. augusztus 21. 20:54
  „Aki a mai világban komolyan gondolja, hogy 40% hozamot kap a pénze után, az nem normális. Nem az apeh-et kell ráküldeni, hanem az elmeorvost.

  cady!

  Igazad van, legalábbis részben. Mert valóban, mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. Ebben az esetben viszont, ha minden eszét felhasználva - az általad egyébként nyilván nagyrabecsült - vigécre bízta a pénzét, akkor azt tudom neki mndani, vessen magára. Mert az úgy nem működik, hogy nagy bátran meghozom a döntést, ha jó, akkor én vagyok a király, ha meg nem, akkor szaladok az ügyvédhez, mert mindenki hibás, csak én nem. Felelősség nélkül könnyű tevékenykedni, csak nincs értelme. De szerinted biztosan az ilyen idióták és persze a vigécek viszik előre az országot. Úgy látom, sok főzeléket meg kell még enned, hogy lásd is a világot, ne csak nézd. Na, jó éjszakát!”
 • 4. Makkmarci 2008. augusztus 21. 17:22
  „Tóth Töhötöm, neked nem, az biztos... :)


  Egyébként te olyanhoz mennél, akinek neve sincs a szakmában? Mellesleg, mit érnek a jó kapcsolatok egy ilyen ügyben?

  Egyébként meg tipikus, hogy a károsultakat hurcolják meg ebben az országban. Nem az számít, hogy kicsalták tőlük esetleg egy egész élet megtakarításait, hanem azonnal rájuk kelll küldeni az APEH-et...Szánalmas.”
 • 3. Toth Töhötöm 2008. augusztus 21. 17:15
  „...a Glegyák még mindig harácsol a jó kapcsolataival???
  ..kinek osztogatja vajon a suskát ezekben az ügyekben?”
 • 2. Cady 2008. augusztus 21. 16:56
  „Csak nem irigy vagy? Miért fáj neked, ha vkinek van felesleges pénze? Ha kitapétázza vele a lakást, akkor sem szólhatna senki semmit... =)”
 • 1. Angels777 2008. augusztus 21. 13:31
  „én úgy gondolom, akinek fölösleges pénze van és igy játszik vele megis érdemli,hogy elbukja! Ennek egyszerűbb változatát művelném Casino...
  Gondolom aki több milliót adott, az mind adózott jövedelem volt!!!!
  Apeh nek nem kell messze menni most adócsalókat keresni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az üzletkötő elcsalt kétmilliárdot?

Győr-Moson-Sopron - Hetvennégy Győr-Moson-Sopron megyei lakost vert át a gyanú szerint az a… Tovább olvasom