Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Hol marad az életszínvonal?

Magyarország - Az államháztartási hiány csökkentésének terheit legnagyobb arányban a munkajövedelemből élők viselték, a reálbérek jelentősen csökkentek – fogalmazta meg állásfoglalásában az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége).
A gazdasági mutatók nem mérik, de a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció állítása szerint romlik a munkavállalók biztonságérzete, nő a kiszolgáltatottságuk. Az MSZOSZ továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a stabilizáció és a növekedés eredményeiből elsősorban azoknak kell részesülniük, akik a terhek nagyobb részét viselik, vagyis a munkavállalóknak.

„Az ország versenyképességének javítása együtt kell járjon a munkavállalók életminőségének javulásával. Ehhez újragondolt fejlesztés és elsősorban foglalkoztatásnövekedés-központú gazdaságpolitikára van szükség" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben, ami tartalmazza a munkavállalói érdekek védőinek követeléseit.

Az MSZOSZ meggyőződése, hogy meg kell őrizni a legkisebb munkabérek többelemes rendszerét, tovább kell erősíteni a szakmunka elismerését, és törekedni kell a reálbérek teljesítményarányos növelésére. Felhívja mind a nemzeti bank, mind a kormány, mind a munkáltatók figyelmét arra: ne csak a bércsökkentést lássák az egyedüli szabályozónak, ha az inflációs célok teljesítése, a versenyképesség növelése érdekében javaslatokat tesznek.

Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina (Kisalföld-archívum)
Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina (Kisalföld-archívum)

Az adóváltozásokkal kapcsolatban a legfontosabb rendezőelvnek a közterhek viselésében az arányok megváltoztatását tekinti. A legfontosabbnak a munkavállalókat, a munkabért terhelő közterhek csökkentését tartja, mert úgy véli, az adózás utáni nettó keresetek jóval alacsonyabbak, mint azt a gazdasági teljesítmény indokolná. „Hazánkban még mindig nagyon magas a rejtett gazdaság aránya, ezért erősíteni kell a feketegazdaság kifehérítését szolgáló intézkedések mennyiségét és minőségét egyaránt."

Az MSZOSZ javasolja az Európai Unióból származó támogatások hatékonyabb felhasználását oly módon, hogy a támogatás nyújtása a lehető legtöbb esetben legyen foglalkoztatásbővítéshez kötve, úgy véli, az eddigieknél sokkal hatékonyabbá kell tenni a munkaerő-piaci képzési programokat.

Hazánkban még mindig nagyon magas a rejtett gazdaság aránya, ezért erősíteni kell az intézkedések mennyiségét és minőségét egyaránt – javasolják a szakszervezetek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szelíd motorosok klubja: Harley-Davidson Lovagrend

Égzengető robaj, megremeg a föld, erősen megkapaszkodunk székünkben, s latolgatjuk, vajon milyen… Tovább olvasom