Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Hol épüljön meg Győr új uszodája?

A '90-es évek közepe óta téma az 50 méteres versenyuszoda építése Győrben. Most reális esély van a terv megvalósulására. A kérdés inkább az: Győr melyik részében?


Az uszoda témája már a decemberi győri közmeghallgatáson is szóba került. Schmidt József a Városháza dísztermében (is) arra kérte a győri városvezetést, hogy "az 50 méteres uszodát Marcalváros II-n építsék meg".

"A Krúdy- és Arany-iskola mögötti zöldterületnél nem találni jobb helyszínt új uszoda építésére Győrben"

A győri férfi 1995 óta lobbizik azért, hogy Marcalvárosnak 50 méteres versenyuszodája legyen, s már a Balogh-érában (1994-2006) is próbálta a városvezetést meggyőzni a sportlétesítmény marcalvárosi előnyeiről.

"Meggyőződésem szerint a Krúdy- és Arany-iskola mögötti zöldterületnél nem találni jobb helyszínt új uszoda építésére Győrben.

A közelben van az Apor-iskola is, működik itt óvoda és bölcsőde is, arról nem beszélve, hogy a lakótelepen 16-18 ezren élnek" - mondta Schmidt József, aki saját készítésű videót is küldött a győri "uszoda-ügyről" portálunknak.


Forrás: YouTube.com.


Az kétségtelen tény, hogy a kilencvenes évek közepe óta a szocialista, majd a fideszes városvezetés is többször tett ígéretet Győr új versenyuszodájára a választási kampányok idején.

Sőt, a jelenlegi miniszterelnöki szóvivő, Szijjártó Péter győri politikai pályafutásakor szintén többször "felemelte hangját" az 50 méteres versenyuszodáért.

Az szintén tény, hogy az ígéretek mindig úgy hangzottak el mostanáig, miszerint Marcalváros II-n valósulhat meg a megyeszékhely 21. századi uszodája.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Nagy valószínűséggel nem Marcalvárosban fog megépülni a versenyuszoda

Borkai Zsolt a decemberi közmeghallgatáson úgy válaszolt Schmidt József kér(d)ésére: "nem konkrét városrésznek ígértük meg az 50 méteres uszoda megépítését, hanem Győrnek.

Szakemberek javaslatai alapján fogjuk eldönteni, hogy a város melyik részében épüljön meg az uszoda.

Az mindenképp jó hír, hogy a 2017-es ifjúsági olimpia sikeres pályázata esetén a kormány államgaranciát vállalt, s így jó eséllyel megvalósult az 50 méteres uszoda is".

A kisalfold.hu több forrásból származó információi szerint amennyiben Győr elnyeri az ifjúsági olimpia rendezési jogát - amire elég jó esély mutatkozik, hisz egyedüli pályázó városként legfeljebb a magyar gazdaság rossz állapota tehet keresztbe a tervnek -, nagy valószínűséggel nem Marcalvárosban fog megépülni a versenyuszoda."Az uszoda mellé 400 férőhelyes parkolóház is épülne"


Jelenállás szerint a legvalószínűbbnek egy belvároshoz közeli helyszín tűnik, hisz sikeres pályázat esetén az olimpiai létesítmények nagy része Győr-Szigetben (atlétika pálya) és Révfaluban (Egyetemi Csarnok, teniszpályák) várná a jövő nagy tehetségeit.

Borkai Zsolt hivatalos honlapjának vezető anyaga arról tudósít, hogy új sportlétesítményekkel gazdagodhat Győr, melyben egy bekezdés erejéig szó esik az 50 méteres uszodáról is.

"A létesítmény (uszoda - a szerk.) tervei valóban szemet gyönyörködtetőek, és a győriek régi, nagy álma válhat valóra a minden igényt kielégítő, új komplexum megvalósulásával.

Az uszoda mellé 400 férőhelyes parkolóház is épülne, annak érdekében, hogy a látogatók kényelmes, rendezett körülmények között hagyhassák járműveiket" - olvasható Győr polgármesterének portálján.

Pontos helyszínről azonban nem esik szó az írásban, s erről a legfrissebb információk szerint csak azután születhet döntés, hogy Győr ténylegesen elnyerte a 2017-es ifjúsági olimpiai játékok rendezési jogát.A volt GYÁÉV-uszodát tavaly nyáron újították fel

A beruházás mintegy 150 millió forintos költségének legnagyobb részét a technológia korszerűsítése tette ki.

Az uszodafelújítás során megújult az épület homlokzata, kicserélték a nyílászárókat a földszinten, ahol az eddig működő berendezések árvízbiztosak lettek: a szűrőtartályok és a szivattyúk minden része műanyag.

Ilyen lett a Magyar Vilmos-uszoda (volt GYÁÉV) - fotó: Cseh Róbert.
Ilyen lett a Magyar Vilmos-uszoda (volt GYÁÉV) - fotó: Cseh Róbert.

Az uszoda tetejére napkollektorok kerültek, amelyek segítségével évente 5000–6000 köbméter földgázt lehet megtakarítani, a berendezések költsége 7–8 év alatt megtérül.

Bővebb információkat a felújításról ide kattintva olvashatnak!Nyitóoldali képünk illusztráció!

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. zsír.a.buli? 2012. március 19. 15:30
  „semmi szükség efféle úri hóbortokra: uszoda, kézilabda csarnok, meg mindenféle kele-kóla sületlenség! :-)”
 • 95. Tabornok 2012. február 02. 00:27
  „"94. Barackos 2012.02.01. 20:48"

  http://www.kisalfold.hu/sport/ket_ev_mulva_elkeszul_a_gyori_fedett_uszoda/2048982/”
 • 94. Barackos 2012. február 01. 20:48
  „Szentiván uralta a közmeghallgatást.
  HANCZ GÁBOR - 2009.01.16. 15:28 kisalföld cikk.

  Épül-e uszoda?
  A hozzászóló azt javasolta, Győrszentiván-Kertvárosban vezessenek be 30 kilométer per órás sebességkorlátozást. Emellett arra is kíváncsi volt, épül-e uszoda a városrészben. Prédl Antal, a városi útkezelő szervezet helyettes vezetője elképzelhetőnek tartotta, hogy lokálisan kikerüljenek sebességkorlátozó táblák. Borkai Zsolt polgármester kategorikusan kizárta az uszodaépítés lehetőségét. Balázs Zoltán a Szentiván jobb elérhetőségét szolgáló Vonal út mielőbbi megépítését szorgalmazta. Nem kapott pozitív választ.”
 • 93. Tabornok 2012. január 31. 20:16
  „"92. urbaniastapista 2012.01.26. 17:17
  #91.Tisztességesen is lehetne építkezni, sokfelé sikerül."
  Valamiért Győrben minden drágább, amit a mi pénzünkből építenek. Találd ki miért!”
 • 92. urbaniastapista 2012. január 26. 17:17
  „#91.
  Tisztességesen is lehetne építkezni, sokfelé sikerül.
  A népsűrűség lehet, hogy nagy a Marcalvárosokban, de még a városrészek közül sem ott laknak a legtöbben.
  A város lakossági súlypontja valahol a vásárcsarnok környékén van, elvileg a város lakói azt érhetnék el legkevesebb utazással.”
 • 91. Tabornok 2012. január 23. 21:03
  „"de a városház is csak 10 perc gyalog, onnan meg minden más városrész is elérhető + vasútállomás + buszpályaudvar" Gondoltam, hogy ez a fő szempont, hogy Győr városházának urainak közelében legyen. A "panelproliktól" pedig távolabb. Az nem számít, hogy a Marcalon a legnagyobb a népsűrűség és az sem, hogy sok iskola van ott. Győrben mindig az a fontos, hogy a belvárosi, révfalusi elitnek kényelmesen elérhető legyen.
  "netán a révaihoz hasonló szellős - így olcsón üzemeltethető - parkolóházat építeni," Korrupciós parkolóházra gondolsz, mint amit a "város" most vásárolt meg OTP hitelből, hogy erősítsék a parkolóház építőjének és az OTP zsebét?! Tényleg az a lényeg Neked, hogy az adóforintjainkat lenyúlhassák? Nem elég nNeked, hogy a rakparti utat megépítették azért, hogy a mi pénzünket lenyúlják? A belvárosi parkolás meg volt oldva a rakparton. Miért vették el a győriektől?”
 • 90. urbaniastapista 2012. január 22. 22:07
  „#89.
  Pl. ésszel a sátoros helyére, akkor az árvíz sem önti el, a parkolón is lehetne kétszintesíteni, netán a révaihoz hasonló szellős - így olcsón üzemeltethető - parkolóházat építeni, ami a fél Belváros parkolási gondjait is megoldhatná pár évtizedre.
  Ha a 2-es busz újra erre járna, akkor minden sűrűn lakott belső városrészből közvetlenül elérhető lenne közösségi közlekedéssel: 1, 2, 6, 7, 11, 14, 17, 23 + 37, de a városház is csak 10 perc gyalog, onnan meg minden más városrész is elérhető + vasútállomás + buszpályaudvar.”
 • 89. Tabornok 2012. január 21. 08:25
  „"88. urbaniastapista 2012.01.20. 23:24
  Vagy a strand és a termálfürdő mellé kellene" Ide miért? Közlekedés, parkolás hely, HELY stb.??”
 • 88. urbaniastapista 2012. január 20. 23:24
  „Vagy a strand és a termálfürdő mellé kellene, vagy a közösségi közlekedéssel legjobban ellátott/kiszolgálható helyen kellene, a város lakossági súlypontjához a lehető legközelebb, pl. a Praktiker mellé - Adyváros felé.
  A súlyponthoz ( kb. Vásárcsarnok) legközelebbi lehetséges területre éppen megaluxuskórház épül.”
 • 87. Tabornok 2012. január 17. 17:44
  „Miért nincs Győrnek pénze uszaodaépítésre? Aki tudja, kérem írja meg!

  http://ingatlanmenedzser.hu/gazdasag/2011/10/28/Fidesz_mutyi_az_offshore_parkolohazban_Gyor_XEE61V

  Hajrá MAGYARORSZÁG!”
 • 86. Tabornok 2012. január 14. 13:08
  „http://www.kisalfold.hu/sport/ket_ev_mulva_elkeszul_a_gyori_fedett_uszoda/2048982/

  "85. háté 2012.01.14. 00:45 Ja, hogy a hangadó lelépett? -így szokott lenni, "becsületes" embereknél." Kirakták, mert kritizálta a kiskirályokat. Mint írtam, közszolgálatban áll tehát jobb, ha nem beszél, mert indoklás nélkül kirúgható! A LOP-SZOL megalakítását is ellenezte.”
 • 85. háté 2012. január 14. 00:45
  „84. Tabornok - de ha a mi kezünkbe kerül az önkormányzat" Ki az a mi, ha nem félsz leírni? Nem cikiből írtam, ha nem félsz.
  Ki az a mi? - 2006 előtti választások propagandája -a fidesz Horváth Lászlóval az élen, hiszen emlékszel rá.
  Amint írtam, ott voltam azon az önkormányzati ülésen 2006-ban, melyen megszavazták az uszoda építését Marcalváros II-re. - egyöntetűen megszavazták Marcalváros II:-re, még a komcsik is!
  A DAC-pálya melletti rész, és a kiserdő előtti rész jelölték ki, mint lehetséges helyszínt.
  Attól tették függővé melyiket válasszák, hogy verseny uszoda vagy sima fürdő épüljön.
  Ja, hogy a hangadó lelépett? -így szokott lenni, "becsületes" embereknél.
  <moderálva>”
 • 84. Tabornok 2012. január 13. 11:17
  „"80. háté 2012.01.12. 19:49 a képviselők, akik az ígérgetésekért meglettek választva ? - miért, még ott vannak?"
  Úgy tudom, hogy Horváth László valamikori Marcal II. ex képviselő, akkor és most is közszolgálatban áll. Ő állt annak idején az uszodaépítési kezdeményezésem mellé. Neki most praktikus csendben lenni, mert köszönhetően a FIDESZ-nek, indoklás nélkül kirúgható.
  "de ha a mi kezünkbe kerül az önkormányzat" Ki az a mi, ha nem félsz leírni? Nem cikiből írtam, ha nem félsz. Jobban félnek ma az emberek Magyarországon, mint a 70-es években. Tudok olyan iskolaigazgatóról, akit azért raktak lapátra, mert nem volt hajlandó a Kisgazda párt jelöltjeként indulni az önkormányzati választásokon. Más párt jelöltjeként sem indult, de a kisgazdák a FIDESZ segedelmével kirúgatták.”
 • 83. Tabornok 2012. január 13. 10:53
  „"81. ccc 2012.01.12. 21:56 Egyszer JOBBRA egyszer BALRA. MInt a kormány vagy az önkormányzat :-)" Orbán Viktorról mindenki tudja, hogy zseniális népvezér. Horthy és Rákosi óta, senki nem ugrasztotta egymásnak a magyarokat ilyen sikeresen. Amíg nem találja ki valaki, hogy az uszoda jobb, vagy bal-oldali kérdés, addig érdemes küzdeni érte. Akinek gerince van, görbül jobbra, görbül balra, de nem politikailag.
  Aki nem fogja fel, hogy az uszoda elsősorban népegészségügyi kérdés, azzal nem tudok miről vitatkozni.
  "Próbálja meg maga mellé állítani a szakmát (építési és élsport) és együttesen gyakoroljanak nyomást a pm hivatalra." A szakma és az élsport sosem fog kiállni az uszodaépítés mellett, mert féltik az állásukat és az állami támogatást, amiből élnek.
  "Vajon az illetékesek olvassák ezt a fórumot?" Ha olvassák is jót nevetnek rajtunk, mert övék a hatalon az országházban és a városházán is. Mint tudjuk pártirányítás van Magyarországon. Olyan párt irányít, akit egyáltalán nem érdekel a kisemberek, mondhatnám a nép véáleménye. Az elmúlt 22 évben a többi párt is hasonlóan kórmányzott de a fidesz túltesz minden eddigin.
  "Vagy netán az ÁNTSZ is korrupt?" Nem tudom. Az tudom, hogy az állami korrupcióban, csak az orosz állam előz meg bennünket Európában.”
 • 82. Tabornok 2012. január 12. 22:12
  „"Az uszoda mellé 400 férőhelyes parkolóház is épülne"
  Az uszoda mellé 400 férőhelyes szálloda is épülne. Ez a helyes változat.”
 • 81. ccc 2012. január 12. 21:56
  „Kedves ildancs20
  "Én nem új uszodát építenék, hanem a meglévőt újítanám fel."
  egy sorral lejjebb
  "Szeretnék és látogatnék is egy új uszodát Győrben!"
  Most akkor mit is szeretnél?
  T.Tábornok!
  Igen lehet széllel szembe vitorlázni kb 30fokkal, vagy cikk-cakkban egyszer jobbra egyszer balra Érti? Egyszer JOBBRA egyszer BALRA. MInt a kormány vagy az önkormányzat :-)
  Az élményfürdős kérdésem költői volt, én is tudom mennyi mindent keféltek el a tervezéskor ill. a kivitelezéskor.
  Örülök, hogy nem adja fel, minden bizonnyal rengeteg a szabadideje és a türelme. Csodálom érte! (nem bántásból, komolyan) Hajrá!
  Próbálja meg maga mellé állítani a szakmát (építési és élsport) és együttesen gyakoroljanak nyomást a pm hivatalra.
  Ez állami, Eu-s vagy önkormányzati beruházás lenne? Vagy mindegyik? Mert akkor jó sok helyre kell menni.......
  Más: több hozzászóló írja hogy a Rába Quelle koszos, fertőzésveszélyes, nekem is több ismerősöm kötött ki a fürdőzés után másnap nőgyógyásznál vagy bőrgyógyásznál. Vajon az illetékesek olvassák ezt a fórumot?
  Vagy netán az ÁNTSZ is korrupt?”
 • 80. háté 2012. január 12. 19:49
  „Állok Marcalváros II-n, szeretnék I-re jutni, de az értem is épített lámpa várakozásra ítél, mert kicsit csúcsidő van.
  Nézem a buszokat, melyek a "végállomáson" várakoznak.
  Fülembe cseng a képviselők hangja, és ismétli: ide kell egy uszoda és egy vásárcsarnok, ahol az őstermelők árulják termékeiket, ami sajátjuk és magyar!
  Ezek a kommunisták nem hallgatnak az itt élő emberekre, de ha a mi kezünkbe kerül az önkormányzat irányítása, a Marcalvárosiakért a Győriekért fogunk munkálkodni.
  2006- fidesz vezette önkormányzati ülés, az uszoda Marcalvárosba megszavazva!
  Azóta? - úgy sz@rnak le bennünket, ahogy a belvárosból kiűzött galambok!
  És a képviselők, akik az ígérgetésekért meglettek választva ? - miért, még ott vannak?”
 • 79. Lacus62 2012. január 12. 17:23
  „T.Tábornok!!! Aki gerinc beteg az menjen pl Lipótra.Akkor is sport csarnok kell!!”
 • 78. titokgyula 2012. január 12. 15:41
  „A városháza helyére kellene, és alája mélygarázst. ))”
 • 77. Tabornok 2012. január 12. 14:05
  „"74. ccc 2012.01.11. 22:30" Kedves CCC! "Ha Tábornok úr lenne döntési helyzetben, akkor Marcalvárosban lenne, még ha vízvezeték sincs a környéken, akkor is."
  A Marcalváros II.-n lévő erdőterület csatornázva, vízzel, gázzal, villamos hálózattal ellátva. Egyszerűen mondva közművesített terület.
  "Élményfürdőnél, strand üzemeltetési átadásánál megkérdezte valaki a szakmát?" Kiváló szakemberek közreműködésével épült az élményfürdő. Ennek ékes bizonyítéka, hogy minimum 5 centimétert süllyedt a medence.
  Magyarországon, egyedülálló módon nagyon szakszerűen lehűtötték a termálvizet, majd a Győrhővel felmelegíttették. Ez, ugyan korrupciógyaqnús, de biztosan szakszerű.
  "de sajna széllel szemben nem lehet...."
  Tévedés. Széllel szemben is lehet vitorlázni, csak lassabb az előrejutás. Nem szeretném elhinni, hogy úgy sem megy! Nem adom fel.”
96 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karambol Győrben - Megint a Metro-kereszteződésnél - fotók

Egy Nissan kisteherautó, és egy Volkswagen személygépkocsi ütközött hétfő délután. Tovább olvasom