Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Hogyan vizsgáztak az oktatási főigazgatóságok Győrben?

Az önkormányzat tavaly nyár elején döntötte el, hogy bevezeti a főigazgatóságok rendszerét a győri általános iskolákban és óvodákban. Vajon bevált az új felállás?

A megyeszékhelyen hat főigazgatóságot alakítottak ki; szeptemberben a tanév már új felállással indult.

Egy évvel ezelőtt Somogyi Tivadar győri alpolgármester elsősorban az egyre apadó gyereklétszámmal és gazdasági racionalizálással indokolta a döntést.

"Minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni"

"Sajnos, Győrben katasztrofális a gyereklétszám, s esély sem mutatkozik arra, hogy e téren komoly fordulat következzen be a jövőben.

Egyre több olyan első osztály indul, ahol a gyerekek létszáma 12-14 fő, s ezek a számok kényszerítenek ki racionális lépeseket a szónak a jó értelmében. (...)

A gazdasági ügyek a főigazgatóságokhoz kerülnének, s ezek vezetői gyakorolják majd a munkáltatói jogokat is.


Nincs szükség tolltartóra, itt a vakáció! Fotónk illusztráció.
Nincs szükség tolltartóra, itt a vakáció! Fotónk illusztráció.


Utóbbi döntéstől egyértelműen racionálisabb gazdálkodást várunk, mely megmutatkozhat a közös beszerzések terén" - közölte 2011 májusában Somogyi Tivadar.

Újságírói kérdésre a győri alpolgármester anno elmondta: "minden győri pedagógusi státuszt megkívánunk őrizni, s senkit nem szeretnék elbocsátani.

Különbség az eddig tanári munkavégzéshez képest annyi lehet, hogy a pedagógusok üléshelye változhat, s több tagintézményben is feladatot kell vállalniuk".

Ősz elejére készül el az első tanév átfogó statisztikája a főigazgatói rendszerről

A kisalfold.hu természetesen szerette volna kiértékelni a főigazgatósági rendszerben működő győri közoktatás első évét - elsősorban az érdekelte volna portálunkat, hogy megtudták-e őrizni a pedagógusi státuszokat, illetve a költségeket valóban sikerült-e lefaragni -, de a győri városházán türelmünket kérték.

"Az első iskolai év kiértékelése az új rendszerben jelenleg is zajlik, s az összesített eredmény várhatóan szeptemberre készül el.

Ezt a statisztikát, a tapasztalatokat a győri közgyűlés is tárgyalni fogja ősszel" - mondta érdeklődésünkre Domanyik Eszter, a győri önkormányzat szóvivője.

A főigazgatói rendszerről próbáltuk győri tanárok véleményét kérdezni, de névvel senki sem szeretett volna nyilatkozni ez ügyben.

Így jobb híján várjuk az első év értékelését, s amint publikusak az adatok, természetesen visszatérünk a témára.Békés év lett volna a botrányos elbocsátás nélkül

Az utóbbi egy év során különösebb botrányok nem verték fel a győri oktatási rendszert - leszámítva egy esetet.

A Gárdonyi-iskolából áprilisban fegyelmi eljárást követően bocsátották el egy tanárnőt, akinek szakmai tudása mellett kiálltak a szülők, s petíciót gyűjtöttek.

Az ügy az országos sajtóba is bekerült, mely munkaügyi bíróságon folytatódik.

Az elbocsátott drámapedagógus vezetésével egymásután ötödször is arany minősítést szereztek a Grácia Művészeti Intézet növendékei a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó.


Olvasóink írták

 • 3. ikalav 2012. június 20. 14:36
  „nem csak pedagógusokat foglalkoztat egy iskola”
 • 2. urbaniastapista 2012. június 20. 11:36
  „Ha nem zárnak be iskolát és nem küldenek el senkit, akkor hogy a fészkesbe gondolták a spórolást?
  Valami nem igaz.”
 • 1. rubeola 2012. június 20. 08:58
  „Csak a vízfej növelésére, a bürokrácia kiterjesztésére, egy csomó pénz elherdálására, hülyeségek kitalálására, csókosok megjutalmazására, /méghozzá busásan/ volt "jó" ez az egész baromság. A főigazgató ugye világos, hogy többet kap, mint a sima igazgató, namost az ő helyükbe lépő igazgatók is többet kaptak, mint addig, szóval a spórolás továbbra is csak ránk, közalkalmazottakra vonatkozott, amire addig se volt pénz, ezután se lesz...... Az ablakcserékre, ezer éves rozzant épületekre, meleg vízre továbbra sem kerül. A mi sulinkban például nincs meleg víz a zuhanyzókban sem, pár éve kicserélték a falból kilógó zuhanyokat, csapokat, de meleg víz továbbra sincs, pedig állítólag rá vagyunk kötve a városi vízhálózatra, csak ügyesen megcsinálták, hogy mégse follyon meleg víz a csapokból. Hát ezen spórolnak a főigazgatók, ez a feladatuk, hogy kitalálják, a megspórolt pénzt meg szépen zsebre rakják!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr öt napig táncol

Öt napig a tánc fővárosa Győr, megnyitották a Nyolcadik Magyar Táncfesztivált. Tovább olvasom