Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hogyan töltődjenek fel élettel a győri belvárosi üzletek? - fotók, videó

A győri Széchenyi-egyetem építész hallgatói olyan belsőépítészeti látványterveket készítettek el, melyek újra színessé, vonzóvá tehetik a lassan, de biztosan haldokló győri belvárosi üzleteket.

A győri Széchenyi István Egyetem építész hallgatói négy napra - a diákok tervei május 25-től 29-ig, szerdától vasárnapig kora délelőttől 19 óráig tekinthetők meg - birtokba vették Győr belvárosának háromszáz éves műemléki épületét, a Kazinczy utcában található Rozália-házat.

Elméletben a Rozália-ház kicsit felturbózva.
Elméletben a Rozália-ház kicsit felturbózva.


"A nem mindennapi akcióval a városközpont kiüresedett, évek óta elhanyagolt műemlék-enteriőrjeire hívják fel a figyelmet.

Úgy, hogy saját látványterveik segítségével megmutatják, miként lehetnek vonzóak a belvárosi üzletek a plázák, bevásárlóközpontok korában" - mondta el a kisalfold.hu-nak dr. Géczy Nóra egyetemi docens, építész-tervezőművész, az egyetem Épülettervezési Tanszékének oktatója.


Nézze meg a győri egyetemisták látványterveit! - Győri enteriőr kiállítás - képek: Cseh Róbert.

A győri egyetemisták munkái közül közel harminc belsőépítészeti tervet állítottak ki – az ünnepélyes megnyitót Szekeres Tamás, a győri egyetem rektora is megtisztelte jelenlétével –, melyet kifejezetten a kiállítás helyszínéül szolgáló térbe terveztek.

A tervezést Jakab Csaba, Jahoda Maja, Géczy Nóra, Tóth Györgyi, Félegyházi András, Z. Szabó Csaba, Nagy Szabolcs belsőépítészek vezették.

Egy a kiállított sok terv közül.
Egy a kiállított sok terv közül.


A tervek között szerepel utazási iroda, optika, teaház, vinotéka, gyerekkönyvtár, bankfiók, bio-bolt, hangszerüzlet, cukrászda, iparművészeti bolt, kávézó, mobiltelefon bolt, horgászbolt, bábüzlet, édességbolt, gyógyszertár, extrémsport-üzlet, de különleges cipőbolt is.

Utóbbi képzeletbeli bolt ötletgazdája, Agg Róbert így mesélt a tervről: "az átlagos cipőüzletekhez képest teljesen más koncepciót igyekeztem kidolgozni. Maga az üzlet helytakarékos kialakítású, de látványcipészet is kapott helyet benne, hogy a vásárlók lássák, miként űzi szakmáját a cipész".

Jakab Csaba egyetemi docens szerint "a kiállított látványtervek közül egyiket sem lehet teljesen késznek tekinteni, de több olyan is akad közöttük, melyeket finomítással, újabb ötletek bevonásával minden további nélkül megvalósíthatónak tekinthetjük".


Interjú Jakab Csaba egyetemi docenssel. Videó: Cseh Róbert.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. szabo1936 2011. május 29. 16:34
  „39.Janika
  A gyori kuplerajt 1949 ben zartak be a komcsik,a lanyokbol meg kalauzokat csinaltak az autobuszokon.”
 • 40. pancser 2011. május 28. 19:41
  „39-hez! Nagyot szóltál, mint amikor egy léggömb szétdurran!”
 • 39. janika 2011. május 28. 18:05
  „Kupikat a belvárosba a pancsert meg eunuch portásnak.”
 • 38. Bo9903 2011. május 28. 10:58
  „Olcsóbb, minőségibb áru kellene, és igen, több fizetés a pénztárcákba.... Remélem, el fog jönni az idő, amikor az Árkád meg a Plaza lakatot tesz saját magára. Saját szememmel láttam úgy 2 éve, hogy a hong-kongi farmernadrág, ami a karomra nem jött volna fel, 11000 ft volt.... a bőrnek tituált női táska pedig 7000 ft volt, ráadásul oly csúnya volt.....”
 • 37. Muaddib 2011. május 27. 14:12
  „31. pancser

  Mosonmagyaróváron a Magyar utca végén Főhercegi pad szobor szerintem az jó ötlet szinte mindig látok valakit fényképezkedni. Amúgy egy szökőkút nem csinál nyarat, több kellene de, nem, azért mert attól az üzletek forgalma nőne, hanem mert egy kicsit megváltoztatatná ezt a beton placc jeleget .
  Az utca hogy néz ki az a város sara a boltoké meg a tulajdonosok bűne.
  A Magyar utcán tisztelet a kivételnek de az a trendi hogy a tulajdonosok méregdrága összegért kiadják és egy forintot, nem költenek vissza a helységre.
  A bolt üzemeltetők meg egy része nagyon amatőr.

  Lehetne ott nagy üzleteket létrehozni akár kis boltokat is de, komoly vállalkozó nem veszi ki azokat a lepukkant helyeket a tulajdonosok meg annál kapzsibbak, hogy eladják őket.
  Ezért van ott patt helyzet, de nem csak a Magyar utcán, hanem a környék összes üzlethelysége majdnem mind ilyen.
  Nézd, meg például a volt nyúli épületet teljesen le van pukkanva a tulajdonos semmit, nem költ rá csak folyamatosan, adja ki így nem csoda, hogy egymást váltják az üzletek.
  Én a városvezetés helyében kötelezném őket a tatarozásra, ha nincs miből, akkor adja el.
  Az igényesség sajnos nem jellemző sok boltosra ezért etet meg a fene ott az egészet.”
 • 36. bojtár 2011. május 27. 13:15
  „Látszik megint a nyúl viszi a puskát.Kérdezem én minek átalakítani a kirakatot esetleg felújjítani amikor nincs fogadóképes piac,felrakhatod te a vadiúj cipődet bármely drága dizájnos polcra ha nincs pénzed megvenni ha meg van pénzed és tetszik akkor meg úgy is megveszed nem?
  Ahogy öregapám mondta a sza*t is be lehet szépen gyönyörűen csomagolni!!!”
 • 35. Pepe9111 2011. május 27. 11:33
  „valamiért meghiusításokra jvította az egyirányúsításokat a program :(”
 • 34. Pepe9111 2011. május 27. 11:32
  „Erről írtam már többször, hogy élhetetlen lett a belváros!

  Amíg volt a pl Széchenyi téren Delikát meg Húsbolt, vetőmagbolt, és parkolni is lehetett, addig sokkal élőbb volt a város.
  Aztán jöttek az meghiúsítások, meg a forgalom kitiltása. Majd a külső részeken a plázák. Az utolsó szeg a belváros koporsójába a rakparti ingyenes parkoló és a piac elköltöztetése jelenti.
  Ezt követően csak egy mauzóleum lesz, ahol a turisták megnézhetik a csontvázként sorakozó élettelen épületeket.”
 • 33. Madarász 2011. május 27. 09:37
  „Feltéve , ha találsz olyat, amit érdemes megvásárolni...”
 • 32. Lókupec 2011. május 27. 08:35
  „Ez így van. A bevásárlóközpontokat részesítik a népek előnyben, és jómagam is. De megígérem ha lesz annyi pénzem és időm én bemegyek a belvárosba vásárolgatni... De ha a szép barokk épületeket elcsúfítják ilyen modern izével akkor végképp nem megyek!”
 • 31. pancser 2011. május 27. 00:43
  „Szerintem, lesznek olyan utcák amelyeket befednek, például a Baross utat, és plaza lesz belőle, temperálva. Ezt is el tudom képzelni! Mosonmagyaróváron a Magyar utcára szökőkutat hajtottak ki a városból, semmi de semmi hatása nem lett a halódó bevásárló utcára.”
 • 30. urbaniastapista 2011. május 26. 18:16
  „Nagyon sok oka van a Belváros mai siralmas állapotának. A sok közül jó néhány a városvezetésnek köszönhető (bevásárlóközpontok, bérlemények kizsigerelése, parkolóhiány, állagromlás). A belvárosi vállalkozások közül az megy igazán jól, amelyik saját tulajdonában működik és mérethatékony. A város csak egy-két "kiváltságosnak" adta el a bérleményét, azok pörögnek is rendesen. Fokozatosan el kell adni, amit csak lehet, elsősorban a régi bérlőknek, sajátjukként sokkal jobban érdekeltek lennének a felújításban. Belsőépítész ipar is fellendülne. A jelenlegi bérleti díj bevételi szint el fog olvadni, ha így marad minden, ráadásul a Belváros is még jobban lepusztul.”
 • 29. Dwatson 2011. május 26. 17:33
  „A belvárosban inkább vigalmi negyedet kellene kialakítani,mer vásárolni jobb a bevásárló központokban,mert olcsóbb és közlekedni is lehet,meg ingyen parkolni,meg ingyen busszal menni,vécét használni,stb.A tehetősebbek már külföldön vásárolnak,a szegények a turkálóba járnak,a butikok már nem keresettek.”
 • 28. admen 2011. május 26. 17:07
  „Ezen a fotón a Rozália-ház nem felturbózva, hanem lebutítva van, mert szerintem, nem illik ez a modern, minimalista stílus a barokk belvároshoz.Miért nem a saját stílusukban próbálják őket "megújítani", pl. korabeli vagy antik hatású gyönyörű kiegészítőkkel,színekkel stb...?”
 • 27. pancser 2011. május 26. 15:59
  „Minden Belváros haldoklik, és jönnek az ötletek, nyilván jó szándékkal. Nem itt fogják kitalálni a megoldást, de a funkcióváltás le fog zajlani.”
 • 26. Madarász 2011. május 26. 15:21
  „Köszi, de megnéztem a fotógalériát, annyi elég is volt belőle.

  Amúgy bocsi, de ha "Elméletben felturbózva" szerepel valami a képen, akkor már igazán változtathatnak a terven a padló színén.

  De a "kedvencem" a 16. kép, oda valaki leül üzletet kötni, az lesz az érzése, hogy összenyomja az az idétlen hatalmas lámpaernyő és nem a termékre fog figyelni, hanem arra, hogy minél előbb szabaduljon.

  "Látványcipészet", ne már! A munkavédelmi felügyelők nagyon örülnének neki.”
 • 25. Mezike 2011. május 26. 15:02
  „Madarász, Te nagy tévedésben vagy! A Rozália-ház jelenlegi kiállítóterét nem a hallgatók tervezték! Azt ők "csak" tervezési helyszínnek, illetve kiállító helyiségnek kapták. A padló adott, azon ők nem tudtak változtatni. Javaslom, hogy 16 és 18 óra között (esetleg hétvégén 10 és 18 óra között) látogasd meg a kiállítást, és nézd meg közelről a terveket.”
 • 24. adalfold 2011. május 26. 14:51
  „heeh
  idioták keverik a belsőépítészt az építészmérnökkel

  másrédszt meg viháncoljanak a zsidók
  nem találni vállalkozót, kiirtottak mindent a külföldiek, a multik.

  rechnitzer féle alja pribékek, médiawaves alföldi stílusú vibrátorsós álértelmiségiek.”
 • 23. Madarász 2011. május 26. 14:33
  „Brs!

  Nézzél már rá mondjuk a Rozália házra, úgy néz ki, mintha ytong elemek lennének kupacokba rakva. Ráadásul az a fekete padló még azt a kis harmóniát is agyonvágja, mivel mind az utca, mind az épület, mind a falak, berendezési tárgyak színe finom árnyalatokból áll. Ehhez nem kell szakembernek lenni, ránézel és az sötét rész vonzza a szemet. Ha egy potenciális vevő elmegy az utcán, ránéz az üzletre, arra a töredék percre a fekete vonzza a tekintetét, amíg elhalad és megy tovább, mert a padló nem fogja felkelteni a figyelmét.

  Tudod, engem sok minden érdekel, a hivatalos szakmám közgazdász, de emellett amatőr képzőművész és hobbi madarász is vagyok, egy ágyneművel foglalkozó cégnél dolgozom, magam is terveztem design-okat, hidd el, aki vásárolni akar, nem fog olyan üzletbe bemenni, ami kong az ürességtől, mint bútorban, mint áruban.

  Hogy a saját hobbinál maradjak, ez a berendezés pont annyira illik a régi épületekhez, mint egy Picasso festmény egy reneszánsz keretbe. Nem illik a környezetébe. Ehhez nem kell szakembernek lenni, hogy lássuk, nem illik össze az épület és a berendezés, másrészt a vevőnek szín kell, ami megfogja, hivalkodó, feltűnő, amit meglát a kirakat, vagy a bejárat üvegén keresztül, ez az üresség, színtelenség nem fogja felkelteni az érdeklődést, még inkább rontja az adott üzlet forgalmát.

  Ha egy oktató ezt sem látja, mikor elkezd dolgozni a tanítványa egy munkán, akkor valójában meg kell kérdőjelezni a diplomáját. Ez éppen olyan, mint amikor minden évben felkeresnek bennünket a frissen végzet textiltervezők munkáikkal és sajnos hiába szépek, hiába művésziek, a piacnak nem arra színvilágra, nem arra a mintára van igénye, magyarul eladhatatlan. Szegények pedig csalódottak, mert az oktatóik azt mondják, hogy egy munkánál nem az számít, hogy eladható-e.

  De akkor mi? Minek csinálják, ha nincs rá igény? Mit ér az egész, ha nem tölti be a funkcióját?

  Ezek a tervek bemutató termekbe valók, nem üzlethelyiségekbe. Olyan helyekre, ahol ki van téve néhány mintadarab, vannak katalógusok és lehet rendelni a termékből. De a mindennapi kereskedelemben nem állná meg a helyét.

  A papíron, maketten bármi jól mutat, csak át kéne gondolni a funkcióját képes-e betölteni.
  Éppen ez a baj a mai felsőoktatással, semmi gyakorlati szemlélet nincs és ez sajnos minden téren igaz. Egy friss diplomással semmit sem lehet kezdeni egy munkahelyen, mindent lépésről lépésre kell neki megtanítani, mert nem tudja, hogyan fogjon hozzá.”
 • 22. Muaddib 2011. május 26. 14:13
  „BRS
  A munkák, lehet hogy igényesek, de nem életképesek!

  Kereskedelmi tanulmányaim kezdetén egy tanár a következő történetet mesélte.
  Egy falusi jó menő kocsmába a helyiek szívesen jártak otthon érezték magukat, mivel a kocsmának jól ment ezért a felújította a kocsmát.
  Eltüntette a régi hajópadlókat, és a régi berendezést és helyette márványlapok, csillogó villogó berendezések székek asztalok lettek.
  Majd az újra nyitás után a jól menő kocsmából elpártoltak a vevők, mert nem érezték magukat otthon.
  Igen is nagyon számít, az hogy milyen vevőkört célzunk meg a profilunkkal, és ehhez alakítjuk ki a berendezést.
  Nincs olyan bolt, ami minden embernek szól!
  1995 óta összesen 7-szer nyitottam boltot Mosonmagyaróváron és Győrben a berendezést is magam készítettem így van tapasztalatom ebben a dologban.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángolt Győrben a töltésoldal

Győrben, a Pinnyédi híd környékén mintegy egy hektáros területen égett a száraz fű a töltésoldalban… Tovább olvasom