Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Hogyan születnek Győrött az utcanevek?

Van olyan győri, aki több utcában lakott már – miközben egy métert se költözött –, merthogy az utca maradt, csak a neve változott. Mára lecsillapodott a politikai indíttatású utcanév-változtatási hullám, ám új utcanevek változatlanul születnek, az idén például harmincnyolc.
Sokan azt szeretnék, ha az Aradi vértanúk útja újra Deák út lenne, mert a haza bölcséről Győrben nincs közterület elnevezve.
Mondhatnánk (bár később kiderül, nem egészen így van), egy utca nevét könnyebb megváltoztatni, mint az új nevet a köztudatban ismertté tenni. A győri Szent István utat például sokan most is Tanácsköztársaság út néven emlegetik (a korábbi Sztálin vagy Vilmos császár elnevezés lassan feledésbe merült). Az Aradi vértanúk útja az idősebbeknek ma is Deák út, a középkorúak pedig nehezen állnak át arra, hogy a Felszabadulás út helyett Szigethy Attila utat mondjanak...

Nem politikai kényszer

Egy utcanevet látszólag egy tollvonással meg lehet változtatni, legalábbis lehetett sokáig. Utoljára a megyeszékhelyen a rendszerváltás időszakában voltak kifejezetten politikai indíttatású utcaátkeresztelések, hirtelenjében össze se lehet számolni, mennyi. 1994-ben alakult meg az önkormányzat utcanév-elnevezési bizottsága. Tagjai: Kőrös Erzsébet középiskolai tanár (doktori értekezését győri földrajzi nevekből írta), Grábics Frigyes ismert helytörténész és Somfai András tervezőmérnök. Van munkájuk bőven. Talán meglepő, de tény: csak idén 38 utca kapott nevet Győrben! Többségében – a város fejlődésének köszönhetően – újonnan épült utcák.

Helyi kvízkérdésnek is jó lehetne például: hol van Győrben a Függvény és a Katód utca? Hát ugyanott, ahol a híres, győri születésű matematikusok, Holenda Barnabás, Riesz Frigyes és Winter Ernő utcái. Könnyítésül eláruljuk, az Öveges József utca szomszédságában. Így talán már „beugrik", hogy Marcalvárosról van szó. Némi társító képzelettel könnyebben megfejthető, hol lehet a Vízimolnár, a Viza és a Vidra utca. Következetesen egy helyen, a révfalui Vízivárosban – ahol lesz ezeken kívül még négy-öt új utca.

Egy másik csoportba azok az utcák tartoznak, amelyek idáig zártkertben voltak, ám lakossági kérésre belterületté nyilváníttattak, és szükségessé vált elnevezésük. A Banai út körzetében: Csendes, Felsőkert, Alsókert, Napraforgó, Virágos, Fagyal utca. A Fazekas vermek környékén: Eper, Ribizli, Halász, Rózsakert, Gyűrű... Az ipari park területén lett a Csörgőfa sor, a Berkenyefa sor, a Nyárfa sor, a Mandulafa sor, a Juharfa sor és a Gesztenye utca.

A többség dönt

Az utcanév-elnevező bizottság (amely egyébként csak az előkészítést végzi és javaslatot tesz, a döntés a közgyűlés hatásköre) gyakran kerül fejtörést okozó helyzetbe. Említhetjük például a közelmúltból, hogy a sáráspusztaiak kérésére (látszatra is győrieknek minősüljenek, s ne pusztainak) nevet kaptak az eddig csak számokkal jelölt utcák. Most meg ez a baj – pedig a közigazgatási iroda a lakcímátírást helyben és ingyen végzi...
A szabadhegyi Traktoros utcából tizenöt lakó aláírásával kapott kérést a bizottság, változtassák meg az utca nevét (ami ötven éve ugyanaz), mert olyan „snassz", hol vannak már innen a traktorok? Ilyen kérés esetében lakossági fórumot kell összehívni, döntsön a többség. Nos, a fórum kezdetén a bizottságot egy másik levél fogadta, az utca 87 lakójának aláírásával: nehogy már hozzányúljanak a régi Traktoros névhez!

Mibe kerül?

Bizonyos adminisztrációs megfontolásai is vannak, miért nem egyszerű egy utcanevet megváltoztatni. Az csupán egy dolog, hogy a lakcímátjelentés, -átírás ingyenes. De ha nem is pénzt, rengeteg időt vesz igénybe, míg mindenki átjelenti a változást a közüzemi szolgáltatóknál, bankoknál s ki tudja, hány másféle hivatalos helyen.
Cégek, intézmények még ennyivel sem ússzák meg. Nekik a telephely nevének változtatása pénzbe is kerül, ha csak a céges bélyegzők, borítékok, levélpapírok s hasonló apróságok költségét nézzük is...

Deákról később

Ezért nem könnyű abban dönteni például, hol legyen Győrben Deák Ferenc utca. Merthogy legyen, azt senki se vitatja. Nem lenne – finoman szólva – elegáns dolog az Aradi vértanúktól visszavenni a nevet. Kompromisszumként ketté lehetne választani az utcát a Virágpiacnál, s felső része viselhetné régi, Deák nevét, ám ez az itt többségben lévő vállalkozásokat sodorná pluszköltségbe.

Szóba került Deák kapcsán a Víziváros – ám a haza bölcsét kis utcácskánál méltóbb illetné. Így került a javaslat a Marcalvárost kettészelő 82–83-as főút széles, hosszú szakaszára, ám ezzel meg az a baj, hiába impozáns és hiába is lenne neve, ha senki se lakik itt. (Ez utóbbi témát levették az év utolsó közgyűlésének napirendjéről – továbbgondolásra.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyali fájlok a Vöröskereszttől

Pénteken a gönyűi iskolában is kigyúltak az égők a fenyőfán és az intézmény apraja-nagyja… Tovább olvasom