Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Hogyan készítsük fel a vízvezetékeket télre?

Jó tanácsok, hogy ne kerüljenek bajba és ne legyen több 10 ezer forintos káruk a háztulajdonosoknak.

Az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést tenni a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel.

Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.


Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Kisalföld-archívumA télen nem lakott ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet. Ehhez zárjuk el a vízmérő aknában a főelzárót, majd a víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet.

A víztelenítő-csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki.

Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár leszerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon. Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát.

Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, "felöltöztetni", ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag.

Sokan megelégszenek azzal, ha "rádobnak egy rossz kabátot, vagy karon papírt a vízórára". Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Ne feledkezzenek el a kerti csapról sem, engedjék le belőle a vizet és szigeteljék, csomagolják be a hideg ellen. A csővezeték könnyen "levezetheti a hideget az aknába".

Legjobb a vízmérőaknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

Pannon-Víz Zrt.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe és Sopronba is jön a King’s Singers

Magyarországon koncertezik jövő év elején a világhírű King’s Singers énekegyüttes - derül ki a győri közgyűlés egyik előterjesztésből. Tovább olvasom