Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Hogyan ellenőrzi a Pannon-Víz az ivóvizet? - videós riport

Győrben kör sms-ben terjed, hogy az ivóvíz veszélyes lehet az emberi szervezetre. Meglestük, hogy a Pannon-Víz Zrt. laborjában és a Mosoni-Duna partján hogyan ellenőrzik a szakemberek a vizet.
Már több mint másfél hete történt a vörösiszap-katasztrófa Devecser térségében, a Marcalt ért súlyos szennyezés pedig levonult.

A Pannon-Víz Zrt. több sajtóközleményt is kiadott a tragédiát követő napokban, hogy a vörösiszap-szennyezés nem érinti ivóvíz bázisainkat, a víz szigorúan ellenőrzött, biztonságos és fogyasztható.

Ettől függetlenül Győrben még mindig kör-sms-ben terjed, miszerint az ivóvíz veszélyes lehet az emberi szervezetre.

"Villámgyorsan eljut hozzánk minden hír, ennek megfelelően rövid időn belül tudunk reagálni"

A kisalfold.hu ennek apropóján csütörtökön felkereste a Pannon-Víz győri központját, s szakemberekkel közösen indultunk vízellenőrzésre a Mosoni-Dunán, majd a cég laboratóriumába is betekintettünk.

Mielőbb azonban ezekre a tapasztalatokra térünk, Tóth Lászlót, a Pannon-Víz Diszpécser Szolgálatának vezetőjét arra kértük, elevenítse fel az iszapkatasztrófa vészterhes első óráit, napjait.


Ellenőrzés a laborban és a győri rakpart közelében. Videó: Cseh Róbert.


"Az internetes portálok világában szerencsére villámgyorsan eljut hozzánk minden hír, ennek megfelelően rövid időn belül tudunk reagálni. Amennyiben vis maior helyzet áll elő a hozzánk közeli vizeken, rögtön elővesszük a különböző potenciális katasztrófák esetére készített tervünket.

Visszatérve az ajkai tározógát szakadására: a várható szennyeződéssel már akkor elkezdtünk foglalkozni, amikor az iszap még csak a Torna patakot érte el" – mondta Tóth László.

"Azonnal leállítottuk a Dunapart Rezidencia és a Széchenyi híd között található egyetlen felszíni víznyerő telephelyünket"

"Szerencsére azonban a vízügyes kollégák, tűzoltók és természetesen a civilek sikerrel védték meg az ivóvízbázisunkat, így a mindennap fogyasztott víz minőségében semmilyen különbséget nem tapasztaltunk a vizsgálatok során.

Közvetlenül a katasztrófát követően napi 7-8 alkalommal ellenőriztük a szennyezőanyag levonulási útvonala mentén az ivóvizet, óvintézkedésként pedig azonnal leállítottuk a Dunapart Rezidencia és a Széchenyi híd között található egyetlen felszíni víznyerő telephelyünket" – folytatta a Pannon-Víz Diszpécser Szolgálatának vezetője.


Szigorúan ellenőrzött víz folyik a csapból - képek: Cseh Róbert.

Három mutatót vizsgálnak helyben a szakemberek a Mosoni-Dunán

"Utóbbit ezen a héten szerdán helyeztük ismét üzembe, miközben lassan, de biztosan cégünknél is visszatérhetünk a mindennapi kerékvágásba.

Egyelőre naponta többször érdeklődnek a fogyasztók a víz minőségéről, de igyekszünk mindenkit megnyugtatni, hogy aggodalomra semmi ok" – tette hozzá Tóth László, miközben a győri rakpart közelében nekilátnak a szakemberek a víz ellenőrzéséhez.

Három mutatót, a víz pH-értékét, oxigéntartalmát és vezetőképességét vizsgálják a helyszínen.

Kicsit magas pH-érték, normális oxigéntartalom és vezetőképesség

"A pH-értéknek normális esetben 7 körül kellene lenni, most 8,3-at mutat a készülék, de ez az elfogható szinten belül van" – tudtuk meg Frang Jánostól, a Pannon-Víz munkatársától.

Az oxigéntartalom gyakorlatilag teljesen rendben – érdekességéként megemlítette Frang János, hogy ez az érték az iszaplevonulás idején sem nagyon tért el az átlagostól –, míg a vízben oldott fémek és sók jelenlétére utaló vezetőképesség (EC-mérés) 700-as értéket mutat, ami szintén megszokottnak nevezhető.

Csak viszonyításképpen: múlt hét közepén a Marcalon mértek 2000 feletti értéket is, ami sok jót nem jelentett, de szerencsére a Rábát és Mosoni-Dunát sikerült megóvni ilyen mértékű szennyeződéstől.


Győri csatornatisztító kocsi (is) mossa Devecser utcáit

"Felajánlottuk segítségünket a katasztrófa sújtotta terület helyreállításához, így október 7-től egy nagyteljesítményű csatornatisztító gépkocsit irányítottunk Devecser-Kolontár térségébe.

Munkatársaink - váltott személyzettel - egészen a helyreállítási munkák végéig a helyszínen lesznek, a helyi viziközmű szolgáltató, a Bakonykarszt Zrt. irányítása alatt" - közölte Tóth László.


Olvasóink írták

 • 5. Agent 2010. október 15. 22:27
  „1, gondolom nem is eszen/iszol meg semmit, ami vezetékes víz felhasználásával készült:)”
 • 4. fióka 2010. október 15. 14:49
  „nadon vicces nadon vicces a víz kémiai összetételét meg majd a szomszédasszony megvizsgálja a sufniba.”
 • 3. Mankapunka 2010. október 15. 12:34
  „Érdekes,én mindig kimaradok az ilyen SMS-ekből.

  Akkor ne vegyél péksüteményt a boltokban,mert tele van csótányokkal,hipermarketben a polcok alatt patkányfogó van,az uborka konzervben gyíkmaradványok vannak,mi is vittünk a húsfeldolgozóba több 100 tonna csontot,amit a parizerekbe,virslikbe aprítanak,mert így olcsóbb,mint szemétlerakási-megsemmisítési díjat fizetni érte.

  Nah,így iszonyodjatok a Pannon-Víztől. Ha fent leírtakat betartjátok,akkor ezekután már vizet se igyatok.”
 • 2. Lehel54 2010. október 15. 12:18
  „mondanék valamit ezzel kapcsolatban,de nem akarom kitiltatni magam örökre.”
 • 1. NemeszteleN 2010. október 15. 12:06
  „Én inkább nem iszom egy ideig a Pannonvíz vizét.
  Az arzént és a többi nehézfémet nem vizsgálják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomor enyhítésének ügye: sosem volt ennyire fontos

Az idei a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Tovább olvasom