Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Hogyan csökkenhet 16 ezer forinttal az ösztöndíj az előző félévvel azonos átlagra?

Az ösztöndíjakat firtató kérdéseinkre a győri Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke válaszolt.


Az utóbbi hetekben számos Facebookon megjelenő postot lehetett olvasni felsőoktatásban tanuló hallgatóktól, akik jelentősen csökkenő ösztöndíjukat vitatták meg egymással.

A Nyugat-magyarországi Egyetem egyik karán tanuló diák az írta a legnagyobb közösségi oldal üzenőfalára: "az előző félévi átlagom most is elértem, mégis 16 ezer forinttal kevesebb ösztöndíjat kapok, nevetséges!".


Akad diák, aki kevesebbet bulizik az alacsonyabb ösztöndíj miatt, de a többségnek inkább megélhetési gondokat okoz. Fotónk illusztráció.
Akad diák, aki kevesebbet bulizik az alacsonyabb ösztöndíj miatt, de a többségnek inkább megélhetési gondokat okoz. Fotónk illusztráció.


A szóban forgó problémát felvetettük Nagy Dávidnak, a HÖOK elnökének, a győri Széchenyi Egyetem végzős diákjának. A kérdésünk természetesen az volt: a drasztikus ösztöndíjcsökkenés a magyar felsőoktatási intézményeket érintő zárolás következménye, vagy több karon az a helyzet állt elő, hogy a szakátlag megugrott?

"Általánosságban elmondható, hogy a tavaszi félévek során az ösztöndíjak valamelyest alacsonyabbak, mivel a keresztképzéses rendszerben tanuló diákok kiesnek a felsőoktatásból, s így kevesebb összeg jut kevesebb hallgatóra" – kezdte Nagy Dávid.


Nagy Dávid, a HÖOK győri elnöke.
Nagy Dávid, a HÖOK győri elnöke.


"Az egyetemi pénzek zárolásánál a kormány egyértelműen kikötötte, hogy ez az intézkedés nem érintheti a hallgatói juttatásokat.

Eddig nem jutott tudomásomra olyan eset, hogy bármelyik felsőoktatási intézményben a diákok kárára vontak volna el pénzeket.

Ennek tükrében azt tudom mondani, hogy a konkrét esetben minden bizonnyal az előbb említett ok, illetve a szakátlag emelkedése eredményezte az ösztöndíjak számottevő csökkenését" – zárta szavait a HÖOK elnöke.

A kisalfold.hu megkereste a Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzatát (EHÖK) is, s noha kérdéseinket telefonos egyeztetést követően több mint két hete feltettük, mostanáig nem kaptunk válaszokat.Mindkét megyei egyetem több 100 millió forintot bukott

A kormány februárban jelentette be a 250 milliárd forintos stabilitási alap létrehozását.

Ennek következtében a felsőoktatási intézmények idén 13 milliárd forint mínusszal kell hogy számoljanak, s így a Győr-Moson-Sopron megyei egyetemek is kénytelenek csökkenteni kiadásaikat.

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) 856 millió 600 ezer forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhat, míg a győri Széchenyi István Egyetem kasszájába 362 millió forinttal kevesebb pénz folyik be.

Utóbbi összeg az intézmény 2011-es költségvetési támogatási előirányzatának a 10,4 százaléka.

Olvasóink írták

 • 15. karakter 2011. április 13. 22:27
  „Mázlisák!
  Én mindenből 5-ös voltam. De ehhez az kellett, hogy napi 23 órát tanuljak. Minden nap éjfélkor keltem. Azaz fél órával az előtt, hogy lefeküdtem volna. 4 évenként kaptam 1 forint ösztöndíjat, és amikor hazamentem, apu minden éjjel ledarált a húsdarálón.”
 • 14. tpapru 2011. április 13. 21:47
  „<moderálva>
  jogot végeztem, az első évben még tudták a lakhatásomat, étkezésemet finanszírozni a szüleim, utána úgy alakult, hogy nem. másodéves koromtól az ösztöndíjamból éltem, de ehhez az kellett, hogy summa cum laude végezzek. évfolyamelső voltam, így kaptam annyi ösztöndíjat, hogy el tudjam magam tartani belőle. A szobatársam a kollégiumban erős 4-es átlagot hozott, amiért alig kapott ösztöndíjat, így a harmadik év végén abba kellett hagynia a sulit és elment egy gyárba dolgozni. Sokkal több van a srácban, mégsem fogja annyira vinni, amennyire lehetne. Ezért kell a normális ösztöndíj. És hidd el, azért mert én tanultam a Te fizetésed többszörösét keresem meg, így a többszörösét is fizetem be adóként. És legalább megtanultam helyesen írni, értelmesen hozzászólni dolgokhoz.... ennyi”
 • 13. gondolat1234 2011. április 13. 21:25
  „gege8989:
  "Az egyetemisták többsége meg miért részegek minden szerdán pénteken szombaton Piára bezzeg van pénzük!! "
  Ott a pont, bár azért tisztelet a kivételnek... Én részeg egyszer voltam, de a buli az ment ezerrel... :)
  Egy tanárunk mondta, hogy amit a fősulin-egyetemen tanulsz, annak kb 20 %-a ha hasznos, annak meg idővel jó, ha 10 %-ra emlékszel. Egy a lényeg: Nyelveket kell beszélni és talpraesettnek lenni.
  Totál igaza volt... A suli naplopásra jó, de a a papír az mindenképpen kell, mert x állásba már anélkül szóba sem állnak veled...”
 • 12. Peti85 2011. április 13. 19:50
  „Pl én kaptam 22ezer körül szoctámot, teszem hozzá jogosan... (voltak akik kijátszottak ezt azt...) + kaptam 24-28 körül ösztöndíjat is...”
 • 11. Primax 2011. április 13. 19:45
  „" Pláne az egészbe: Még mindig van jó pár ember aki nem járt egyetemre mégis okosabb mint sok ember!!!(paraszti józan gondolkodás) " ( 9. gege8989 )
  A nap mondata...LOL:):):)”
 • 10. gege8989 2011. április 13. 18:48
  „Szépen néznék ki ha minden közép vagy felsőoktatásban tanuló azért kapna ösztöndíjat hogy tanuljon!!!
  az ovis bölcsis meg azért hogy játszón.”
 • 9. gege8989 2011. április 13. 18:40
  „Nem kell egyetemre iratkozni hanem tisztességes munkát végezni. Nem voltam egyetemista de már nem is leszek.
  azért nincs senkinek pénze mert a fiatal dolgozni nem akar de a pénz után meg sír rí.
  döntsd el tanulsz vagy dolgozol??? engem ki a f... támogatott az iskolába senki!! kikerültem 8 állt-ból és a tanszünetbe dolgoztam,hogy ne a szüleim nyakán éljek és minden pénzüket rám költsék.
  Az egyetemisták többsége meg miért részegek minden szerdán pénteken szombaton Piára bezzeg van pénzük!!
  Pláne az egészbe: Még mindig van jó pár ember aki nem járt egyetemre mégis okosabb mint sok ember!!!(paraszti józan gondolkodás)”
 • 8. zsófii 2011. április 13. 17:57
  „Boldog lennék akkor, ha meg tudnám venni az ösztöndíjamból a tízóraimat és az ebédemet, netán egy kávét is. Napra leosztva ez jelenleg 200ft... ebből kicsit nehéz, de megoldom. De kívánok ilyen anyagi helyzetet annak is, aki heteket ül a pénzemen, mert 8-a helyett 21-én jön meg a szoc.tám. és így nyolctól hatig nem eszek.”
 • 7. Cloeon_dipterum 2011. április 13. 16:01
  „Aki normálisan végzi az egyetemet az nem tud mellette dolgozni. Ugyanakkor ezért még nem feltétlen kap ösztöndíjat. Sokszor a jogosan járót sem utalják át. Akkor ő haljon éhen?”
 • 6. fióka 2011. április 13. 15:50
  „"Ha nekünk is dolgozni kellene akkor mit is megtennénk de nekünk nem ez a dolgunk,hanem az hogy tanuljunk.
  " --->LOL ,hát ez komoly volt:):):)”
 • 5. kajteva 2011. április 13. 13:29
  „Igen a szakmunkás kap pénzt, aki hiányszakmában dolgozik az kicsit többet aki nem az kevesebbet ezzel nem vitatkozok. Viszont míg középiskolai tanló vagy támogat az állam, a szüleid stb.
  Nagyon sokan vannak egyetemen úgy hogy saját erejükből próbálják finanszírozni azt, hogy bennmaradhassanak. Ezért jó az ösztöndíj mert mint a nevében is benne van ösztönöz arra hogy tanulj. Ha nekünk is dolgozni kellene akkor mit is megtennénk de nekünk nem ez a dolgunk,hanem az hogy tanuljunk.”
 • 4. mecsoka 2011. április 13. 12:03
  „#3 ott a pont! :D”
 • 3. Csetneky 2011. április 13. 11:02
  „2. doodlee

  Szerinted? :)”
 • 2. doodlee 2011. április 13. 10:30
  „Kedves gege8989!
  Te jártál egyetemre?”
 • 1. gege8989 2011. április 13. 10:03
  „Nem szeretnék senkit megbántani ( tisztelet a kivételeknek)
  Kérdezem én egy szakmunkás tanuló kap ösztöndíjat aszért mert iskola mellet gyakorlati helyen dolgozik, 8 órát.
  Ők azért kapnak ösztöndíjat mert hiányszakmában szeretnének dolgozni.
  Az egyetemistákat magasabb összeg illeti meg de miért??, azért mert jobban tudják kerülni a munkát??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

83-as főút: 10 milliárdba kerülhetnek a településeket elkerülő új szakaszok

2015-ig elkészül a 83-as főút felújítása Győr és Pápa között. A tervek jelenlegi állása szerint a… Tovább olvasom