Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Hogyan büntethető a külföldi gyorshajtó?

A külföldi gyorshajtót csak akkor tudja megbüntetni a rendőrség, ha megállítja. Ahhoz, hogy leállítás nélküli bemérésnél is meg lehessen büntetni, jogszabályváltozásra vagy államközi egyezményre lenne szükség.

A rendőrség a külföldit megállítja, ha a megengedett sebességet túllépi, viszont a fixen telepített traffipaxok felvételeit csak a magyar autósok felelősségre vonására tudják felhasználni. Ezen segít az a megoldás, amit akcióknál vezetett be a megyei rendőrség az autópályákon: kivezető autókkal kísérik ki a parkolókba a száguldozó külföldieket, így aztán szabálysértési eljárásban a vezetőt, közigazgatási eljárásban a tulajdonost bírságolják meg.

Az Európai Unión belül kétféle jogsegélygyakorlat létezik. Az első a bűnügyek terén, a másik a jogerőssé vált szabálysértési bírságok esetében. A szabálysértési eljárásoknál 80 euró feletti büntetési tételnél felajánlható a jogerőssé vált bírság végrehajtása a gyorshajtó hazája hatóságainak.

Magyarországon a rögzített traffipaxok esetében közigazgatási bírság keretében használják fel a felvételeket. De mert az se nem szabálysértési, se nem bűnügyi eljárás, így a külföldiekkel szemben nem alkalmazhatók az érvényes jogsegélyek.

Szakemberek állítják: jogszabály-módosításra lenne szükség.
Így fordulhat elő, hogy például az osztrák rendőr a két ország közti egyezmény szerint akkor is kiküldheti a magyar autósnak a szabálysértési bírságot, ha nem állítja meg az autóst. Ugyanis ott a gyorshajtás miatt szabálysértési eljárásban járnak el. Fordítva ez csak akkor van így, ha megállítják a külföldi gyorshajtót, szabálysértési eljárásban megbüntetik a vezetőt, s miután a tulajdonos beazonosítható, már a közigazgatási bírság is kiszabható.

Szakemberek állítják: jogszabály-módosításra lenne szükség. Ilyen lehet a gyorshajtás szabálysértési eljárásba való visszasorolása. Ez viszont magával hozhatja a magyar gyorshajtók számának növekedését. A másik megoldás, ha a kérdéses országokkal hazánk államközi egyezményt kötne a közigazgatási bírság alkalmazására.

Az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, Óberling József ezredes egy előadásán a minap tudatta: az autópályákon a gyorshajtások, szabálytalanságok 80 százalékát külföldiek követik el. Így mielőbb jogszabály-változtatás lenne szükséges.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Baradlay 2010. március 02. 23:48
  „Na,ilyenkor miert nem mukodik a "super EU"?????A magyarokat "kilovik" a nemet sztradan!”
 • 37. Imcsi 2010. március 02. 23:44
  „Hogy a gyorshajtó külföldi-e, azt csak az autó megállítása után lehet kideríteni. Addig csak külföldi rendszámú autóról beszélhetünk!”
 • 36. Sanci 2010. március 01. 08:34
  „Külföldi gyorshajtók???
  Szlovák, ukrán, román stb. rendszámú, hazai magyarok!!!”
 • 35. szabo1936 2010. február 27. 17:30
  „Elemer es Ungi csinaljatok egy talalkozot aztan szorakozatok egymas vicein.”
 • 34. elemér 2010. február 27. 15:25
  „Ungi, ne felejtsd hogy nagyanyám Osztrák.”
 • 33. elemér 2010. február 27. 15:20
  „Azért maradjunk csak a témánál Ungi, "Hogyan büntethető a külföldi gyorshajtó ?"
  Ausztriában félrehuz a rendör és helyben fizetsz. Ezt Bécsben megmondta nekem a rendőrség. A világháló az nemcsak ujság, hanem rádió, T.V., tudakozó, telefon, ueber alles !”
 • 32. elemér 2010. február 27. 14:50
  „Csörög a telefon a rendőrségen. Felveszi a rendőr:
  - Halló. Tttt-találtam eeeeegy dd-ddddögllllött lolvat.
  - Hol találta?
  - A pepepppee...
  - A Petőfi-hídnál?
  - Nem, haahhhhhaannnem a ppppee...
  A rendőr nem bírja tovább és leteszi. Tíz perc múlva újra csörög.
  - Tttt-találtam eeeeegy dd-ddddögllllött lolvat.
  - Hol találta?
  - A pepepppee...
  - A Petőfi-hídnál?
  - Nem, haahhhhhaannnem a ppppee...
  A redőr megint leteszi. Három óra múlva újra csöng a telefon.
  - Hahalló. Tatttttaláltam egy ddddödöglött lovat.
  - Hol találta?
  - A peppppe...
  - A Petőfi-hídnál?
  - Nnnnem cseszd meg, ddddede odahúztam!”
 • 31. ungi 2010. február 27. 14:47
  „Ahhoz kepest, hogy nem olvasod a masok hozzaszolasait, eleg jol valaszolgatsz rajuk, kedves elemer! Tudod, nem magyar a billentyüzetem, nincsenek ekezeteim! De meg igy is helyesebben irok, mint te.
  A viccedre, ahol te vagy a kisfiu, meg van egy masik viccem, ahol viszont te vagy a rendör!
  -Hanyra jarsz dolgozni? -kerdezi egy barat rendör ismerösetöl.
  - A fönök azt mondta, menjek fel egyre, mert egyre hülyebb leszek. -valaszolta a rendör!”
 • 30. próbamagyar 2010. február 27. 14:19
  „Ahogy már oly sokszor írtam nem egy élő példát ismerek aki autópályamatrica nékül röhögve integet a trafipaxnak 200-al...külföldi a rendszáma.Mi BUTA ..... MAGYAROK meg fizessünk szépen, sógor német labanc mittudoménki meg szarik a pofánkba.Ugyanez a nyári időszakban olcsóbb pályadíj....a sok szegény átutazó külföldi nehogy felháborodjon a magas díjakon.Majd amikor vége a rohamnak amikor kaszálni lehetne...akkor megemeljük saját magunknak.Mi a ... ez ha nem parasztvakítás <moderálva...>?
  Ezt meg a moderátor uraknak:Az Európai Emberi Jogi Bíróság egy 1976-os határozata úgy fogalmaz, hogy >>a szólás szabadsága nemcsak azokra az információkra és eszmékre vonatkozik, amelyeket az emberek jó néven vesznek, hanem azokra is, amelyek bántják, felháborítják vagy zavarják a lakosság bármely részét<<.”
 • 29. elemér 2010. február 27. 14:05
  „Itt én csak kisfiú vagyok, ti pedig a rendőrök.

  A rendőrhöz odamegy egy kisfiú és megkérdezi tőle, hogy hány óra. A rendőr azt mondja:
  - Fél tizenkettő.
  - Akkor 12-kor kinyalhatja a seggem.
  A gyerek elszalad, a rendőr utána. A következő utcasarkon találkozik a kollégájával.
  - Hová rohansz? - kérdezi.
  - Képzeld az a gyerek azt mondta, hogy 12-kor kinyalhatom a seggét.
  A másik ránéz az órájára és azt mondja:
  - Akkor hová sietsz annyira, még van huszonöt perced.”
 • 28. Imcsi 2010. február 26. 23:27
  „6. Kftimi !
  És ugyanez kint Ausztriában mennyibe került volna, az itteni 90 000 Ft-tal szemben?”
 • 27. elemér 2010. február 26. 21:31
  „Németek már foglalkoznak ezzel. Otober után aki 70 Euro felül kapott büntetést és náluk tartozkodik azoktol bevasalják azt. Ez még csak a kezdet. Tudnillik vakarják most fejüket, mert a görög adósságot aztán még lehet más adósságokat is kell nekik visszafizetni.

  http://www.thelocal.de/national/20100201-24951.html

  The German government is reportedly preparing to hunt down drivers guilty of traffic violations in other EU countries in order to collect a potential windfall in fines.

  The daily Bild reported on Monday that the authorities would begin following up all fines over EUR70 incurred across the 27-nation bloc starting in October.”
 • 26. elemér 2010. február 26. 21:12
  „Büntetések és az árak Mo.-n már nyugatiak, vagy közel állnak, de azt ti még nem tudjátok. Egyedül a fizetés elmaradott.”
 • 25. traboca 2010. február 26. 19:42
  „moderálva off”
 • 24. makacs 2010. február 26. 18:37
  „11
  Egyébként a magyar autós nem feltétlen járna jól egy ilyen egyszerűsített államközi szerződéssel, mert a külföldi röhögve kifizeti a magyar tarifát, a magyar meg eladhatja az autóját, ha ki akarja fizetni az eurokupacot.
  A tarifákat a szabálysértést elkövetőnek a saját országa szerinti díjak szerint kellene fizetni. Különben nem lesz visszatartó hatása a nyugatiakra, de mi rá.... nagyon. Na egy ilyen igazságos szabály kidolgozását nem várom a magyar hatóságtól. Előbb nyalják ki a nyugatiak seggét, mint.......”
 • 23. Agent 2010. február 26. 18:31
  „elemér, tudsz te ennél különbet is, mert ez most nagyon gyenge volt:)”
 • 22. 01010 2010. február 26. 18:29
  „Így lenne a jó szerintem is:
  "7. Dörgés 2010.02.26. 14:07
  Semmi gond nem lenne, ha xy összegű birságnál a rendszámot le lehet venni a külföldiről. Vagy a határa kéne egy-két fős rendőrőrs kihelyezni és online kapcsolatban, meszelhetnék a külföldit. Ezzel a határátkelők védelme is meg lenne oldva+ a kifele igyekező tetteseket vagy rablókat is meg lehetne fogni, nem a belvárosból indulna a rendőr, ha a határ menti benzinkutat stb. fosztják éppen, vagy arra menekül.
  "”
 • 21. elemér 2010. február 26. 18:26
  „18. Agent
  GPS-röl márhallotatok, mert az amcsik ingyen adják a szolgáltatást a világnak. Nevetségessek az erőlködések. Rokonokkal is ezt teszed, mutatod hogy van hüttőd, és mikor kinyitja nemtalál benne semmit, csak zöldséget amit neked vett.”
 • 20. Sikloernyos 2010. február 26. 18:08
  „Persze ha csak a tenyleges szaguldozokat (100zal lakott teruleten belul pl...) uldoznek ilyen vehemenciaval, akkor mindjart maradna masra is ereje a rendorsegnek.... mondjuk a sok piast, lampanelkuli kamikaze bringast, ilyeneket kiszurni.... csak hat azzal papirmunka van, a fix traffipax meg amugyse ker enni, csak az aranytojast tojja.”
 • 19. Sikloernyos 2010. február 26. 18:04
  „Pelda: Mosonmagyarovarrol Janossomorja fele a kintfelejtett 40es tabla az "epulo" Agip kutnal.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkal kevesebb az utas

A válság megritkította a Kisalföld Volán utasforgalmát. A cég esetenként 10 százalékosnál nagyobb… Tovább olvasom