Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Hogyan alakulhat Európa és hazánk jövője? - két út van előttünk

Hogyan alakult ki a gazdasági világválság, mit vártunk tavaly, mi történt azóta, és hogyan tudták régiónk vállalkozásai kezelni a problémákat?

Erről szólt a Győri Fészek Klub és a Presztízs Kerekasztal legutóbbi közös rendezvénye.

Mit várt egy éve, és mi teljesült számvetéssel indított Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az alapkérdés szerinte és Nobel-díjas közgazdászok szerint is így tehető fel: Újabb cunami, vagy jön a napsütés?

Az akkori feltevések közül sok bejött: a termeléscsökkenés Magyarországon az év végére megállt, azóta két egymást követő negyedévben nőtt a GDP, az olaj világpiaci ára stabilizálódott (a cikk írásának pillanatában a jóslatnál valamivel magasabban, 73 dollár körül mozgott), a bankok továbbra sem működnek "normális" üzemmódban (nagyon magas hitelfedezettel dolgoznak). A világsajtó már kihirdette a válság végét, a hazai egyelőre még nem, bár ebben nyilván a dél-európai problémák és az euró jövője körüli aggodalmak is közrejátszanak. A válságkezelő Bajnai-kormánnyal szembeni zavargások víziója szerencsére nem vált valóra.

A magyar vállalkozások erősítésének feladata az új kormányra maradt, ahogyan számos más gazdasági lépés, beruházás is. A Bajnai-kormány folytatta az Oroszországtól elzárkózás politikáját, ami Jancsó értékelése szerint hiba volt.

Az előadás után Gasztonyi László a Vill-Korr Hungária Kft., Prohászka Ottó a Tutti Élelmiszeripari Kft., Mihalicz Antal kamaraelnök a Szinkron Kft. és Jancsó Péter a Graboplast Zrt. vezetőjeként vázolta cégük válságkezelő lépéseit.

Az elmondottak sok tanulságos, közös pontot tartalmaztak: a minőségi munkaerő megtartása és továbbképzése, a máshonnan kényszerűen leépített tapasztalt, kvalifikált munkatársak megtalálása, új piaci rések felkutatása, a fejlesztések fokozása (hogy a hatékony, ezért nyereségesebb technológia mielőbb rendelkezésre álljon), termékfejlesztés előtérbe helyezése a megváltozott piaci viszonyok miatt jelentkező új vevőkör számára.

Logikus lépések, de mint láttuk, mégsem sikerült minden piaci szereplőnek. A válság túléléséhez tehát – mint kiderült – koncepció és bátorság is kell a változó helyzethez napi szinten meghozott gyors, de alapos döntésekkel.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. június 06. 12:41
  „Valóbankét út van az egyik az ahol meglehet pályázni és nyerni az EU-s támogatást! Ebből épülnek szépülnek a templomok, kastélyok és olyan épületek amelybe halandó nem léphet be, csak csak nem, a pénzét visz.
  A másik út meg a cseléd, bérrabszolga sors amit beterveztek nekünk az országunk felvásárlói.”
 • 3. Indygo 2010. június 04. 21:28
  „Szerintem hazánk nagyjai azt hiszik hogy ez a Gazdálkodj Okosan nevű játék, és ők állandóan az asztal azon részén ülnek ahol az örök vesztesek.”
 • 2. odjeno 2010. június 04. 11:13
  „Nem hiszem el hogy egy politikus nemtudja azt, hogy egy nyilatkozattal ennyire be lehet folyásolni a forint árfolyamot. Igy akarják segiteni a deviza hiteleseket? Vagy más tervük van?”
 • 1. háté 2010. június 03. 22:08
  „két út van előttünk,----csak egy út van, aki másként képzeli, az hazudik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét autó maradt a rakparton, a víz fenyegetően emelkedik Győrben

Összesen 17 autó állt este 20 óra után néhány perccel a Móricz Zsigmond rakparton. Tovább olvasom