Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hogyan alakul át a területi közigazgatás?– Szabó Erika Győrben vette szemügyre a Kormányablakot

Szabó Erika államtitkár csütörtökön Győrbe látogatott, hogy bemutassa a tavaly tavasszal megkezdett területi közigazgatási rendszer átalakításának célkitűzéseit, eredményeit, és szemügyre vegye a győri Kormányablak gyakorlati működését.


A területi közigazgatás rendszerének tavaly tavasszal megkezdett átalakításáról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a győri Megyeházán Szabó Erika, a Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár és Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetője.
Az államtitkár asszony a tájékozató előtt negyedórás látogatást tett a győri Kormányablakban – ügyfélszolgálati irodában –, ahol a „kísérleti stádiumban" működő rendszer gyakorlati tevékenykedéséről, az ügyintézők és az állampolgárok személyes tapasztalatairól érdeklődött.

"Célunk, hogy az ügyfél boldogabban távozzon, mint ahogyan bejött a hivatalba"

– Feladatunk, hogy rendet tegyünk a területi közigazgatásban, hogy helyreállítsuk a szocializmus óta elhalványult bizalmat az állam és az állampolgárok között. A rendszer átfogó, történelmi léptékű átalakítását az egyablakos ügyintézési rendszer kialakításával, illetve a széttagolt területi közigazgatási szervezetrendszer egységesítésével kívánjuk megvalósítani. Mindehhez most a politikai erő is meg van, ami eddig hiányzott.

Az új kormánypolitika feladata az állam megfelelő, ésszerű és hatékony működtetése – mondta el Szabó Erika a minden állampolgárt érintő átalakításról, amely 2010 tavaszán indult és 2013 végére fejeződik be a tervek szerint.

– A széttagolt, rosszul működő és költséges területi igazgatás helyett, amelyben az állampolgárok hosszú hónapokig intézték az ügyeiket, most egy olyan rendszert alakítunk ki, amely kivételes, ugyanis törvényességi ellenőrzést tud gyakorolni az önkormányzatok felett, visszamenőlegesen is felülvizsgálhatja azok rendeleteit, leegyszerűsíti az állampolgárok ügyintézését – számolt be a tervekről az államtitkár, aki hozzátette, hogy megbizonyosodott arról, hogy a Kormányablakok kiválóan működnek.

Szabó Erika szemügyre veszi a Kormányablak működését
Szabó Erika szemügyre veszi a Kormányablak működését

 – Többek között ezzel a kézzelfogható eredménnyel szeretnénk bebizonyítani a választóknak, hogy szolgáljuk, illetve kiszolgáljuk őket. Legfőbb célunk, hogy az ügyfél boldogabban távozzon, mint ahogyan bejött a hivatalba – osztotta meg nézeteit az átalakításról az államtitkár.

A járási rendszer kialakításával válik teljes körűvé a rendszer

Amint azt portálunk megtudta, az állam eddig ilyen szolgáltatást nem végzett. Különlegessége pedig abban áll, hogy a Kormányablakokban a tervek szerint minden állammal kapcsolatos ügyet – ügyfélkapu létesítése, egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatások intézése, segélyek igénylése, munkáltatói tevékenységek ellenőrzése – a hét minden munkanapján reggel 8 és este 8 óra között egy ponton intézhetünk el. A győrihez hasonló Kormányablakok január 3-a óta az ország 29, a megye 2 pontján találhatók.

– A területi közigazgatás átszervezését a járási rendszerek kialakításával tesszük teljes körűvé, hiszen számunkra fontos, hogy az állampolgároknak ne kelljen feltétlenül a megyeszékhelyre utazni ügyeik intézéséhez. A járások határait a helyi, szociológiai viszonyokhoz alakítjuk. Ennek meghatározására szakértőket kértünk fel.

A járási rendszer és a kormányablakok ügykörének bővítése fokozatosan, az informatikai háttér kialakításával valósulhat meg – tette hozzá Szabó Erika, aki a győri látogatás után Csornára és Kapuvárra látogat el.Költséghatékonyságot is várnak az új rendszertől

– Az átalakítástól a rendszer átláthatóságán és egyszerűsödésén túl költségcsökkenést is várunk. A Kormányhivatalok kialakításával megüresedett ingatlanok bérleti szerződéseit felmondtuk, így megszabadultunk a rezsi- és őrzési költségektől is.

A jövőben a takarítási és egészségügyi felülvizsgálatok költségét is közbeszerzéssel kívánjuk megoldani. Az intézmények jogi képviseletét is egységesítjük, és búcsút inthetünk a milliós ügyvédi számláknak – fejtette ki a költséghatékonysággal kapcsolatban Széles Sándor.

Több mint ötezren a Kormányablak előtt

– A jelenlegi tapasztalatok nagyon jók a győri kormányablakkal kapcsolatban. Érdeklődéssel, és várakozással fogadták a győriek ezt a lehetőséget. Viszonylag sokan, eddig több mint ötezren keresték fel az ügyfélfogadási tereket január óta. A legtöbben az ügyfélkapu létesítésével kapcsolatban érdeklődnek, de ugyanilyen sokan jönnek az anyasági támogatás igénylésével kapcsolatos ügyek miatt is, ez havonta 50-60 ügyfelet jelent.

Sopronban az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatban is nagy az érdeklődés. A földhivatali szolgáltatások, a tulajdoni lap és térképszelvény kiadás ügyintézése iránt feltűnően kimagasló az érdeklődés, azonban az effajta igényeket az informatikai háttér hiányában még nem tudjuk kiszolgálni – árulta el a győri intézmény működéséről portálunk kérdésére Széles Sándor, aki hozzátette, hogy a hivatalok átszervezése miatt nem tervezik az államigazgatási szervekben dolgozó munkavállalók elbocsájtását, hiszen a további feladatokat is az ő közreműködésükkel kívánják megoldani.

Olvasóink írták

  • 2. Tündenéne 2011. május 27. 15:04
    „Libanáj, én a Kormányablakban dolgozom (és nem vagyok jogászpalánta), szerintem gyere be, és nézz körül, utána alakítsd ki a (pozitív vagy negatív) véleményed. További szép napot!”
  • 1. libanáj 2011. május 27. 11:08
    „"Legfőbb célunk, hogy az ügyfél boldogabban távozzon, mint ahogyan bejött a hivatalba " már megint megy a népbutítás.

    Ültessenek még pár ezer hozzá nem értő diplomás jogászpalántát a járásokba, aztán lesz olyan közigazgatás , hogy ihaj.

    Marcsa néni buszozhat , ha egyáltalán van buszközlekedés a kis faluban jó pár kilométert, hogy megcsinálják a közgyógyát, amit eddig helyben elintéztek. Persze , ha tud interneccezni, akoor nincs gond. Bravó! Irány Európa!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőig használhatják már csak a rakparti parkolót

A Móricz Zsigmond rakpart egy részén a korábbiakkal szemben mégsem lehet még hetekig parkolni: hétfő… Tovább olvasom