Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hogyan alakul a magyar és a megyei gazdaság 2013-ban?

Parragh László szerint hiánycélvezérelt lesz idén is magyar gazdaság és a kormányzat mindent ennek érdekében rendel majd alá. A német elemzők szerint jobb esetben egyszázalékos lehet hazánk gazdasági növekedése 2013-ban. Videó, fotók.


16 óra 34 perc - Gazdasági vezetők, közéleti szereplők így vélekedtek a magyar és a megyei gazdaság 2013-as lehetőségeiről

Parragh László: Ha egy mondatba kell összefoglalni, hogy milyen évre számíthatnak a kamarák, a vállalkozók 2013-ban, akkor tömören azt tudom mondain: hiánycélvezérelt lesz a magyar gazdaság.

A kormányzat szeretné tartani a háromszázalékos hiányt, s mindent ennek érdekében rendel alá. Ennek a folyamatnak várhatóan számos negatív része lesz; a magyar gazdaság növekedése németországi elemzők szerint legfeljebb egyszázalékos lehet.

Izgalmas lesz a március, hisz eljön az új jegybankelnök megválasztásának ideje.

Bízom benne, hogy a 2013-as esztendő könnyebb lesz, mint a tavalyi, s nem lesz szükség kiigazító intézkedésekre. Mind a felsőoktatási, mind a felnőttképzési rendszerben hasonló "harcokra" számítok, mint amilyeneket korábban a szakképzési rendszer átalakításakor kellett megvívnunk.

A kamarákat tekintve pozitívabban látom a jövőt. Úgy gondolom, a kamarák kezdenek oda kerülni, ahol egy modern, fejlődő gazdaságban helyük van, vagyis kezdik betölteni gazdaságszervező szerepüket.


Videó: Cseh Róbert


Mihalicz Antal: A gazdasági válság ötödik évébe lépett. Az, hogy ennyien mégis itt vagyunk, a megye gazdasági erejét mutatja.

Azt javaslom, bízzanak továbbra is saját magukban és egymásban, s nem utolsósorban a kamarában és a benne rejlő erőben. A kamara célja, hogy a helyi vállalkozók érdekeit még markánsabban képviselje a kormányzati intézkedések kapcsán, s olyan rendezvényeket szervezzen, ahol fontos információkhoz juthatnak a tagok.


Fotók: Cseh Róbert.


Széles Sándor: A kormányhivatalnak az utóbbi két esztendőben kiegyensúlyozott volt a kapcsolata a megyei iparkamarával. 2011 és 2012 az erőgyűjtés éve volt az államigazgatás átalakításához; olyan járási rendszer felépítésén dolgozunk jelenleg, ahol az ügyfelek nem csupán segítő szándékot tapasztalnak, de profi, gyors ügyintézést is.

Somogyi Tivadar: A városvezetés felismerte, hogy nincs a kezében a bölcsek köve, ezt csak közösen találhatjuk meg. Annak idején a kamara kérésére alakítottuk át a győri szakképzési rendszert, így nem munkanélküli érettségizett fiatalokat termelnek a megyeszékhely iskolái, hanem a helyi cégek számára hasznos, szakképzett munkaerőt.

Azt szintén örömmel tapasztaltam, hogy a belvárosi üzletek többsége most már nem húzza le a rolót 16-17 órakor, hanem a bevásárlóközpontok mintájára kitolta a nyitvatartási időt.

Szekeres Tamás: 80-100 megyei vállalat évek óta együttműködik a győri Széchenyi-egyetemmel, s ennek köszönhetően a képzéseinket folyamatosan tudjuk alakítani, fejleszteni. Így a helyi gazdasági élet szereplői számára folyamatosan biztosítani tudjuk a kiválóan képzett munkaerő utánpótlását.

16 óra 4 perc

A megyei kamara évnyitóján Mihalicz Antal elnök, a Syncreon ügyvezetője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is ismerteti álláspontját a gazdasági helyzetről, lehetőségekről, az idei esztendő kihívásairól.

A meghívott vendégek között van Szekeres Tamás, a győri Széchenyi-egyetem rektora, Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Somogyi Tivadar, Simon Róbert Balázs győri alpolgármesterek, valamint Horváth Szabolcs, a NAV megyei adóigazgatóságának igazgatója.

 

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. január 10. 21:43
    „A fideszes kommunikáció szerint 2013 a siker éve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémkereskedők - előzetesben az egész klán - friss képgalériák

Véget ért a határozat hirdetés. Valamennyi gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte a bíró. Az összes fogvatartott fellebbezett a határozatok ellen. Fotók. Tovább olvasom