Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Hogyan adózunk a családi pótlék után?

Győr-Moson-Sopron - A családi pótlék továbbra sem adózik, de ezentúl be kell vallani az éves adóbevallásban, beleszámít a jövedelembe. Ez magasabb adózási kötelezettséget jelenthet és lesz olyan szülő, akinek emiatt adóalapja átnyúlik a magasabb sávba.

A családi pótlékról egyszerűen címmel csütörtöki számunkban arról írtunk, milyen nyilatkozati kötelezettséget jelent a szülőknek, hogy ezt a pótlékot adóterhet nem viselő járandósággá minősítették. A tájékoztatás nyomán olvasóink kérték, arról is jelentessünk meg ismertetőt, befolyásolhatja-e és hogyan nettó jövedelmüket ez a változás.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának válasza szerint előfordulhat, hogy befolyásolja. Akiknek a családi pótlék felével együtt éves szinten bruttó 1 millió 900 ezer forint alatti a bérük, azoknak nem.

Jelenleg ez alatt 18 százalékos a személyi jövedelemadó, az a fölé eső részre 36 százalékos. Elképzelhető, hogy lesz olyan szülő, akinek az éves jövedelme eddig az alacsonyabb sávba esett, s amikor a béréhez már hozzáadódik a családi pótlék fele, az adóalapja átnyúlik a magasabb sávba. Ennek azok számoljanak utána, akiknek bruttó 158 ezer forint körüli a bérük. Természetesen azoknak is magasabb lesz az adófizetési kötelezettségük, akik már jelenleg is magasabb keresettel rendelkeznek.
Nem a családi pótlék adózik tehát, de ezentúl be kell vallani az éves adóbevallásban és beleszámít az éves jövedelembe. Azonban adóterhet nem viselő járandóság lévén – az összevont adóalap adótábla szerinti számított adójából – a családi pótlékra eső adó levonható.

Viszont a június 29-én elfogadott törvénymódosítás alapján jövőre változnak az adósávok és -kulcsok, így többen kerülhetnek alacsonyabb adósávba. Januártól ugyanis bruttó 5 millió forint éves bér alatt 17, fölötte 32 százalékos lesz az adókulcs, de az is változik, mi számít bele a jövedelembe.

Mostantól egyébként hasonlóan viselkedik a családi pótlékkal növelt jövedelem, mint a nyugdíj mellett dolgozók jövedelme. Az APEH regionális igazgatósága felhívja a figyelmet arra is, hogy adóterhet nem viselő járandóságnak fog minősülni a 2010. március 31-ét követően született gyermekekre vonatkozó anyasági támogatás is.

Szakértők segítenek

Bonyolíthatja a családi pótlék minősítésének változásával kapcsolatos szülői nyilatkozattételt, ha 18 év feletti a gyermek, érettségi után is középiskolájában tanul tovább és az iskolalátogatásról utólag kap igazolást, visszamenőleg kap családi pótlékot a szülő. Az érintettek érdeklődjenek az adóhatóság ügyfélszolgálatánál vagy írjanak szerkesztőségünknek (rimanyi.zita@kisalfold.hu).

 

Olvasóink írták

  • 1. Kutyi7072 2009. szeptember 04. 18:03
    „Szerintem igenis a családi pótlék adózik, mivel az én keresetem "kiemelkedően magas" a maga 170.000,- Ft összegével, már így is a 36%-os adósávba esek. Az ehhez hozzácsapott 3 gyerek utáni családi pótlék 50% azaz 24.000 ft/ hó természetes hogy 36%-os adóval kerül adóztatásra, melyből csak az adóterhet nem viselő járandóság 18%-os adója vonható le. A máik 18%-ot minek nevezzem, ha nem ADÓNAK?
    Ez ugyanígy megismétlődik a férjemnél is, mivel Ő is van olyan szerencsés, hogy szintén "kiemelkedően magas" 175.000,- Ft-os keresete van.
    Így tőlünk - háromgyermeket nevelő családtól havonta 8.640,- Ft-ot vesznek el ezzel az intézkedéssel. És nem tőlünk, hanem a gyerekektől. Szerintem ez egy szocialista kormány legerkölcstelenebb és legetikátlanabb lépése, melyet csak elképzelni tudok”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzatok: újabb elvonások

Nincs több mozgástér – hangoztatta csütörtökön Borkai Zsolt a kormányzat által az önkormányzatoktól elvonni tervezett újabb 120 milliárd forintról szólva. Tovább olvasom