Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Hogyan adóznak az őstermelők?

Győr - A januártól hatályos új áfa törvény alapján a mezőgazdasági őstermelőknek is adószámot kell kérniük. A határidő április 16.
– Az őstermelőnek az APEH állandó lakóhely szerinti igazgatóságánál egyúttal választania kell az áfa mentesség, vagy az áfa fizetés és annak módja között, a megfelelő adatlap kitöltésével – hívja fel a figyelmet Horváth Szabolcs, a hivatal tájékoztatási vezetője. Április 16-ig egy esetleges korábbi bejelentés még meg is változtatható.
Nem kell adószámot kérniük azoknak, akiknek már van, vagy akik a családi gazdaságban tevékenykedők közül nem végeznek értékesítést, illetve akik saját fogyasztásra termelnek és csak alkalomszerűen adják el feleslegüket.

A legtöbb őstermelőnek az alanyi áfa mentességet érdemes választania. Így jogosulttá válnak a kompenzációs felárra, de nem kell áfát fizetniük és áfa bevallásokat benyújtaniuk. Alanyi mentesség évi 5 millió forintos bevételig választható. A kompenzációs felárat a felvásárló csak adószám ismeretében fizeti ki.

Az őstermelők nyugtaadási kötelezettsége 2008-tól teljes körű lesz. Nyugtát, számlát kell kiállítaniuk minden esetben: a piacon és a háztól való rendszeres értékesítéskor is. A nyugta- és számlatömb a nyomtatvány forgalmazással foglalkozó boltokban vásárolható, megvásárlásukkor kérni fogják az adószámot.

A nyugdíjas, a munkaviszonyban álló, illetve az egyéni vagy társas vállalkozó őstermelőknek, a közös őstermelői igazolványban szereplő kiskorúaknak nem kell, vagy nem az őstermelői szabályok szerint kell járulékot fizetniük.

A fizetendő járulék az előző év őstermelői bevételétől függ. Hét millió forintig a bevétel 20 százaléka utáni 4 százalék az egészségbiztosítási, 9,5 százalék a nyugdíjbiztosítási járulék. Hét millió forint fölött a minimálbér (havi 69 ezer forint) utáni 29 százalék társadalombiztosítási, 6 százalék egyéni egészségbiztosítási- és 9,5 százalék egyéni nyugdíj-járulék fizetendő, legkésőbb a negyedévet követő hónap 12. napjáig.
A fizetésre kötelezetteknek negyedévente elektronikus adóbevallást is be kell nyújtaniuk a 0858-as számú nyomtatványon, ehhez okmányirodai regisztráció szükséges. A regisztrációt követően az APEH-honlapról letöltött és kitöltött 0858-as bevallást kell interneten feladni. A 2008. évi őstermelői bevételeket – a korábbi évek szabályai szerint – a személyi jövedelemadó bevallásban kell szerepeltetni: ez érvényes a járulékfizetésre nem kötelezettekre is. (További szabályok: http://www.apeh.hu/portal/adoinfo/inf2008/i08_6.html).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VA: A főjegyző a Munkaügyi Felügyelőséghez fordul

Győr-Moson-Sopron - Lezárult az a törvényességi vizsgálat, amelyet több panasz és bejelentés nyomán… Tovább olvasom