Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Hogy a csizma fénye a régi legyen...

Felpéc - A sokoróaljai kisfalvak megmaradásában fontos szerepe lehet a turizmusnak és a kultúrának. Az előbbit – első lépésként – a térségről nemrégiben megjelent turistakalauz, az utóbbit pedig a tervezett felpéci galéria szolgálja.
Sokoróalja kisfalvainak jövőjét egy sokszínű, a célokban mégis egységes kultúrrégió jelentheti. Dombi Alajosné, a térségben egyik meghatározó, a Felpécért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a turizmus és a kultúra lehet a megmaradás, az élő közösség záloga.

Megemlítette, hogy nemrégiben uniós és állami támogatással, az alapítvány és az érintett települések közös munkájaként a Pannontáj–Sokoró Natúrpark látnivalóit, érdekességeit és szálláshelyeit ajánló turistakalauz jelent meg. Ezzel a térségbe érkezők tájékozódását szeretnék szolgálni.

Dombi Alajosné szerint a térség kisfalvait csak nagy lépésekkel lehet megmenteni, hogy a megviselt csizma fénye a régi legyen.
Dombi Alajosné szerint a térség kisfalvait csak nagy lépésekkel lehet megmenteni, hogy a megviselt csizma fénye a régi legyen.

Az egy híján tízéves Felpécért Alapítvány – amelyet 1999-ben szülőfaluja iránti szeretetből Kondor László vállalkozó hozott létre és támogatja azóta is – az elmúlt időszakban sok mindennel gazdagította a falu, a sokorói térség kulturális életét. Így például Felpécen a Táncsics utcában megvásároltak és felújítottak egy kétszáz éves házat, amelyben nemcsak a régi paraszti élet tárgyaival őrzik a múltat, hanem – a hajdani falusi-népi életmódhoz kapcsolódó rendszeres foglalkozásokkal – tovább is plántálják a környékbeli hagyományt.

A tájház tisztaszobája. Fotók: Krizsán Csaba
A tájház tisztaszobája. Fotók: Krizsán Csaba

A felpéci tájház nemrégiben bejegyzett muzeális intézmény lett, ahol – mivel a kuratóriumi elnök szerint „nagy lépésekkel lehet csak átjutni a szakadék fölött" – sok más mellett pályázati pénzből restauráltatni szeretnének néhány szép és fontos tárgyat, darabot, folytatni akarják az alkalmi kézműves-foglalkozásokat, előadásokat és a tavaly született új nyári „hagyományt", a nemzetközi alkotótábort is.

Az utóbbihoz kapcsolódik a közeljövőben megvalósuló tervük is, a felpéci galéria, amelynek alapját már az első „turnusban" alkotó művészek összeadták. Mivel a kollekció évenként gyarapodni fog, ezért megfelelő kiállítóhelyet szeretnének a művek bemutatásához kialakítani, mégpedig az egykori evangélikus iskola épületében. Az alapítvány kezdeményezését Kondor László támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a gyilkos: a kutya vagy a gazdája?

Kutyatámadás esetén nem elfutni kell, hanem megállni és mozdulatlanul várni. Soha nem szabad az… Tovább olvasom