Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Hoffmann: ne mindig a gyereknek legyen igaza!

Az oktatási államtitkár a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Karán tartott előadást az új kormány által tervezett változásokról.

Az 1993-ban az első polgári kormány által elfogadott közoktatási törvény még jó volt, csakhogy azóta több mint százszor módosították. Emiatt ellentmondásokat tartalmaz, egyes területek túl-, másokat pedig nem szabályoz – Hoffmann Rózsa csütörtökön Győrben részben ezzel magyarázta, miért szükséges, hogy jövőre új törvényt fogadjon el az Országgyűlés.

Az oktatási államtitkár a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Kara által a nyugati szórványban magyar nyelvet tanító pedagógusoknak szervezett módszertani továbbképzés résztvevőinek tartott előadást az új kormány által tervezett változásokról.

A politikus kifejtette: az előző szocialista-liberális kormányok közfeladatot ellátó intézmény helyett szolgáltató intézményeknek tekintették az iskolákat, s ez a szemlélet vadhajtásokat eredményezett, amely szerinte "a mindig a gyereknek és a szülőnek van igaza" mondattal szemléltethető leginkább.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a közoktatásban ismét a nevelést teszik az első helyre. Konkrétumok nélkül beszélt arról is, hogy kiszámítható pedagógus életpályamodellt dolgoznak ki, és emelni fogják a tanítók, tanárok bérét. Hoffmann Rózsa további két fontos, tartalmi változásról szólt.

Egyrészt véget vetnek annak a 25 éve tartó állapotnak, hogy a pedagógusok külső szakmai ellenőrzés nélkül végzik munkájukat. Másrészt visszaállítják azt a korábbi gyakorlatot, hogy központilag meghatározzák, mi a tananyag.

Olvasóink írták

 • 20. orchis 2010. október 01. 08:35
  „Uramatyám... Ennyi baromságot egy rakáson, beleértve Hoffmannt is, az első helyen... Szóhoz se jutok.”
 • 19. Révfalusi-szúnyog 2010. augusztus 30. 10:28
  „Nagy kár, hogy az a Hoffmann néni mond ilyen szépeket, aki egykoron MSZMP tag volt, s erről maga vallja, hogy megtévesztették. Érdekes, az én családomban soha senkit sem sikerült megtévesztenie a komonistáknak....nem is kerül ki sorainkból államtitkár!
  Most már csak az a kérdés, hogy most is megtévesztés áldozata-e a néni, avagy a korral a látása is megjavult?”
 • 18. Tabornok 2010. augusztus 29. 05:51
  „Hoffmann: ˝Az iskola nem Patyolat˝
  Micsoda megállapítás!? Ez az ember nagyon ért az oktatáshoz!”
 • 17. Tabornok 2010. augusztus 29. 05:43
  „"gyori_polgar 2010.08.28. 14:57
  Életkorom miatt a Kádár rendszerben végeztem általános iskoláimat. Most, hogy már gyerekeim járnak általános iskolába, döbbenetesen hasonlónak látom a két oktatási rendszert"
  Nézd meg jobban, mert nem így van. Én a hatvanas években végeztem az általános iskolát. Nagyot fejlődne az oktatás, ha az akkori tankönyvekből, az akkori módszerekkel oktatnának.
  Akkoriban, még nem volt megengedett a diákoknak, hogy beszóljanak a tanárnak. A szülő sem verte meg a tanárt ilyen-olyan okkal.
  Valószínűnek tartom, hogy a nyolcvanas években végezted az általánost. Akkor már variálták a különböző módszereket. Ahhoz képest, valóban nem javult a helyzet.”
 • 16. gyori_polgar 2010. augusztus 28. 15:00
  „Ja, és ehhez képest az oktatás első számú vezetőjének, felelősének az az egyik kiemelt problémája, hogy a János vítézt hányadikban kell tanítani. Jesszusom, mi lesz itt. Úgy érzem fordítva ülönk a lovon.”
 • 15. gyori_polgar 2010. augusztus 28. 14:57
  „Életkorom miatt a Kádár rendszerben végeztem általános iskoláimat. Most, hogy már gyerekeim járnak általános iskolába, döbbenetesen hasonlónak látom a két oktatási rendszert (ha a lózungokat leveszem és a napi oktatási gyakorlatra, nevelési munkára, felfogására, tanárszerepekre gondolok). Közben egy világ változott meg - nem csak a rendszerváltás miatt (azért is egyébként), hanem a technológiai, alapvető társadalami változások miatt. Egészen másfajta életre, más kihívásokra kell felkészíteni a mai gyerekeket, mint az én generációmat. Az iskola pedig még mindig azt tanítja és úgy ahogy több, mint 25 éve nekem. Jó ez így?”
 • 14. lr 2010. augusztus 27. 17:15
  „9es Tricse!
  Tökéletesen igazad van!
  De amig a tankönyv a legnagyobb biznisz.......

  és ennek az egész porhintésnek semmi más célja nincs, mint lenyúlni a teljes tankönyvkiadást.”
 • 13. lr 2010. augusztus 27. 17:13
  „12! Re..
  én meg az ilyentől menekíteném a gyerekem.
  Anno az én 3.-4es tanitóm volt ilyen arcberendezés. A lélek tükre az arc. Az a banya valamit borzalmas volt.
  Az ilyeneket gyerekek közelébe sem lenne szabad engedni, nemhogy még ez hozzon döntéseket gyerekekkel kapcsolatban.
  Ráadásul halványgőze sincs semmiről.
  Sem a NATról, sem semmi egyébről.

  Egyébként a János Vitézt tanitják ötödikben. Ugyanis törzsanyag.
  Mellékesen megjegyzem... a törzsanyag ma sokkal több és nehezebb , mint a rendszerváltás elött volt.

  Szóval, miről is pofázik ez a vénboszorkány??? Ő maga sem tudja, az biztos.”
 • 12. vonLichthofen 2010. augusztus 27. 15:39
  „Hova tűnt a mosolyod Rosa Hoffmann?
  Ha ő lenne a tanítónőm, úgy tanulnék mint a kisördög, nehogy megbukjak és mégegyszer az ő osztályába kerüljek.
  Tuti, hogy az ő keze alatt ADD-vel hagynám ott az első osztályt.”
 • 11. Mezike 2010. augusztus 27. 13:33
  „Mi is megtanultunk az első félévben olvasni. Nem érzem, hogy frusztrálva lennék emiatt, sőt. Egyébként meg nem sokunknak van lehetősége "nem állami" iskolába íratni a gyerekét.
  #8 nekem is volt, de fordítva. A fiam osztályában pár gyerek tette lehetetlenné (és teszi most is) a tanítást/tanulást a viselkedésével. Mégsem lehetett őket eltávolítani, mert ugyebár iskolakötelesek, és csak a szülő hozzájárulásával lehet őket más iskolába áthelyezni. Persze a szülők erre nem hajlandóak... Az iskoláknak nincs lehetőségük megfékezni a gyerekeket. A tanárok nem büntethetnek, de őket büntetik mindenért.
  Azért van annyi szorongó kisgyerek, mert nem lehet megszüntetni az erősebb gyerekek uralmát és "terrorizmusát" az iskolákban. Persze, van bőven olyan pedagógus is a pályán, aki nem odavaló, de nem az első osztályos tananyaggal van probléma. Sőt, nagyon aggasztó, hogy az említett NAT-ból kikerült számos, az alapműveltséghez tartozó dolog.Igenis át kell dolgozni, és egyáltalán nem baj az sem, ha bizonyos fokig központosítják a tantervet. A lényeg, hogy az a tanterv alkalmas és ésszerű legyen.”
 • 10. átlagember 2010. augusztus 27. 12:01
  „Azon bezzeg egyik "főméltóság" sem gondolkodik el, hogy miért van annyi szorongó kisgyerek. Már első félévre olvasni kell annak a büdös kölöknek, ráadásul időre. Az már nem baj, hogy nem tudja visszamondani, hogy mit olvasott. A lényeg, hogy darálja a szöveget. Elszomorító, hogy így tanítanak. Többek között ezért sem íratom a gyerekemet állami iskolába.”
 • 9. tricse 2010. augusztus 27. 10:26
  „Én meg azt mondom,hogy egy olyan világban ahol a Mars-bolygóra küldött elemzőszondákat tudják a Földről egy yostickal irányítani már régen nem kellene egy fának se elpusztulnia azért,hogy a tankönyvbiznisz haszonhúzói meggazdagodhassanak! Na! Ha demagóg akkor demagóg!:)”
 • 8. meksz 2010. augusztus 27. 09:36
  „Nekem volt nézeteltérésem az iskolával .Konkrétan az osztályfőnök hozzáállásával és nem azt vettem észre, hogy mindig a gyereknek meg a szülőnek van igaza.Hanem éppen fordítva.”
 • 7. ursula 2010. augusztus 27. 09:13
  „Eddig is meg kellett volna határozni központilag, hogy mi legyen a tananyag, pláne, hogy bevzették a 6, illetve 8 osztályos gimnáziumokat. Rettenetesen visszafogja a tanulásban való haladást, hogy a különböző iskolákból érkezett tanulók egész mást és másképp tanultak. De pont így van ez egy "sima" szakközépiskolával, vagy mikor az érettségizett diák főiskolára megy. Sokszor bagyon nagy a kontraszt a diákok tudása között.”
 • 6. buggyant 2010. augusztus 27. 08:30
  „Szerintem meg hogy kinek van igaza azt nem az mondja meg hogy hogy döntenek, hanem a tény, hogy kinek van igaza... nem?”
 • 5. Senki* 2010. augusztus 26. 21:30
  „Sajna ismét visszafelé tekintünk. Persze jó dolog tanulni a múlt dolgaiból.
  De állítólag a XXI. században élünk.
  És mi van a legtöbb pedagógus kezében? Kréta! Erre még futja - talán.
  Biztos vannak azt országban jól felszerelt iskolák, de vannak, ahol megállt az idő.
  Buktani kizárólag első osztályban kellene. Akárhogy nevezik is! (előkészítőnek, évismétlésnek...stb.)
  Mert alapok nélkül nincs ráépítési lehetőség, nincs fejlődés.Kíváncsian várom, mikor jönnek rá erre a nagy szakemberek. Mert a legtöbb pedagógus ezt már nagyon régóta tudja. No, de ki kérdezi őket?
  A közoponti tantervvel én személy szerint egyetértek .HA hagynak lehetőséget, hogy ezt még kiegészítse minden iskola néhány sajátossággal.”
 • 4. lr 2010. augusztus 26. 20:46
  „Kedves Gulyás! mesél is , csak többnyire süket fülekre talál.
  Ahogy elnézem ezt a rózsikát, pont azt tanulta, amiről mesélhetne.”
 • 3. lr 2010. augusztus 26. 20:45
  „Tisztára mint jó 20 éve. Akkor is központilag meg volt határozva. ( hm most is meg van)

  Különben meg most is ugyanazt tanitják majdnem mindenből mint jó husz éve. pl irodalomból ugyanaz a kötelező olvasmánya a gyerekemnek mint nekem volt.
  Matekból is meg kell tanulni az alapmüveleteket.
  Ennyi pénzért, mint rózsika , én is tartok előadást a semmiről..

  Jaaaa, Tankönyv. Ezentúl majd meg lesz határozva, hogy csak a fidesz közeli tankönyvkiadótól lehet tankönyvet rendelni. Mindegy, hogy a másik tankönyvkiadó tankönyvében ugyanaz van.
  A Törzsanyagot igy is ugy is meg kell tanitani. Hogy is hivják? NAT- Nemzeti Alaptanterv!
  Rózsika ilyen hülye, hogy ezt sem tudja?”
 • 2. gulyas 2010. augusztus 26. 20:39
  „Azt tessék megmondani, hogy most 2010.szeptember 1-jétől mi fog változni? Szöveges értékelés vagy osztályzat, mindennapos testnevelés vagy nem, bukás vagy nem, saját tanterv vagy központi, mint az 1978-as. Mintha viszzajönnének a régi szép idők. A központi irányítás.................... A hatvanas korosztály mesélhetne róla.”
 • 1. tricse 2010. augusztus 26. 20:29
  „Na én nem így csinálnám! Ebből megen nem lesz semmi jó! A tananyagban meg minden marad a régi,elavult módon és csak jönnek az újnál újabb tankönyvgyártásból,írásból,lektorálásból,szakértésből meggazdagodni akarók! Ehh”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lépcsőshátú A3-as limuzin készülhet Győrben az USA piacaira

Az Ingolstadtban megjelenő Donaukurier internetes kiadása szerint a győri Audi Hungaria Motor Kft. bővíti járműgyártását. Tovább olvasom