Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Hódok rágnak már a Radón is

Hódrágott fűzfákat fotózott a győri Radó-szigeten egyik olvasónk. A természetvédelmi szakember szerint a megyébe 2000 tavaszán visszatelepített rágcsálók azóta a térség majd valamennyi folyójánál megjelentek.
A WWF visszatelepítési programjának és a természetes bevándorlásoknak köszönhetően a becslések szerint ma 5–600 hód él Magyarországon. A legtöbb család a Hanságban és a Szigetközben fordul elő.

Nemrégiben – ahogy erről akkor hírt adtunk – a gyirmóti Marcal-part fűzfái jelezték, hogy ott is megjelentek az ügyes rágcsálók. Néhány napja Peimli Piroska, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet tájegységvezetője Győrből is kapott bejelentést, hogy a Duna-parton, valamint a Radó-szigeten is hódrágásokat láttak. Az utóbbiról „bizonyítékként" egyik győri olvasónk, Nemes Zoltán fotókat is küldött szerkesztőségünkbe.

Nemes Zoltán olvasónk a hódrágásokat a Radó-sziget fűzfáin örökítette meg
Nemes Zoltán olvasónk a hódrágásokat a Radó-sziget fűzfáin örökítette meg


– Nem először tanyáznak a városban. Négy évvel ezelőtt, éppen a WWF munkatársaival túrázva, a Széchenyi-egyetem alatt, az Aranyparton láttam a rágásaikat, sőt, magukkal az „elkövetőkkel" is találkoztam – említette Peimli Piroska. – A megyében számos helyen és egyre nagyobb számban, valamennyi folyónál előfordultak már, életteret keresve maguknak. Az elmúlt években minden bizonnyal a Hanságba visszatelepített hódok bukkantak fel például a Rábán, Bodonhely és Árpás környékén, a Rábaköz más helyein is, de nemrégiben Gyömöréről is jeleztek rágásokat. Korábban a Pannonhalmi és a Szigetközi Tájvédelmi Körzet gönyűi találkozásánál, az Erebe-szigeteknél, a Dunán is megjelent egy hódcsalád, illetve a nagyszentjánosi vízműnél és Mezőörsön, a Bakony-érnél is észleltek hódnyomokat.

A tájegységvezető szerint a kis állatok nem okoznak akkora kárt, mint azt a közhiedelem tartja. Igazából veszélyt csak azzal jelenthetnek, ha kotorékaikat a töltések oldalába fúrják és meggyengítik a védrendszert.

 Majdnem kipusztultak. Az európai hód valamikor elterjedt volt az öreg kontinensen. Az elmúlt évszázadokban a lecsapolásokkal, folyószabályozással megszűnt az élőhelyük, így Magyarországon is teljesen kipusztult az állomány. A visszatelepítések eredményeként Gemenc és a Velencei-tó után megyénkbe is visszakerült a hód, amelynek védett állatként eszmei értéke 50 ezer forint, vadászata, élőhelyének tönkretétele tilos.


Olvasóink írták

 • 13. szigetlako 2012. január 01. 18:52
  „Nos én örömmel tapasztaltam a szentendrei-szigetnél is megjelentek a hódok egy holtágnál. Jó valóban kidöntenek pár fát és elrágják a cserjéket de senkit nem zavarnak a folyóparti erdőben. Én örömmel látom hogy az utóbbi időben tisztul a Duna pl megjelentek a teknősök, siklok, rákok, és most már a hódok is. Magyarországon a vadászatuk miatt pusztultak ki! VÉDETT 50.000ft még várukat sem szabad megrongálni. Persze más a helyzet ha a gátba falba készíti a várát ezzel gyengíti szerkezetet, vagy áradást okozhat. Habár a Dunán nem e miatt lesz áradás. És ebben az esetben sem a kilövésük a megoldás. Gratulálok az olyan szemlélethez mint pl a helyi vadász aki a pilisben lévő muflon csordák kilövését javasolja mert nem őshonos élőlény!! Ki az fenét zavar a pilisben néhány száz muflon? Már nem látni vadat a környéken!! Itt a szigeten sem lehet néhány őz ,szarvas, esetleg vaddisznó, nyúl, fácán no meg most már hód is van, és szánalmas volt az ősszel amikor közel 50 vadászt láttam ,,munka,, közbe. Nembaj majd csak elfogy minden vad!! Javaslom óvjuk a természetet és próbáljuk megbecsülni értékeinket, jelen esetbe HÓDJAINKAT!”
 • 12. fióka 2011. január 19. 15:47
  „"Hódok rágnak már a Radón is"-->úgy hívják Lakatos Józsika:)”
 • 11. Agent 2011. január 18. 19:53
  „10, a hódok nem pusztultak ki, hanem a túlvadászás miatt kipusztították őket, tehát visszatelepítés nélkül is visszatértek volna.”
 • 10. xkutya 2011. január 18. 08:52
  „Igazad van. Az ember miatt már egyszer elköltöztek vagy kipusztultak a hódok a környéken. Akkor kérdem én, minek visszatelepíteni??? Ami nem megy ne erőltessük! Még pár év és ismét eltűnnek.”
 • 9. jirzi 2011. január 17. 12:30
  „Szerintem is irtsunk ki minden embernek nem tetszö élölényt .Vagy szabályozzuk annak szaporaságát.Ez a nagy emberi igazság.A hód a véleményem szerint arra termett hogy rágja a fát.A fák törzsére lehet védöhálót rakni a megfelelö helyeken.Nem biztos hogy minden idióta gondolat jó ami elsöre kipattan a fejekböl.A természete megolldja az állatok szaporaságát azzal az egyszerü ténnyel hogy ha nincs mit enniük arrébköltöznek.Akiknek a házát elönti a víz nézzen szét ki van e takarítva a házuk elött az árok /ha van/.Vagy gondolkozzon el azon hogy mikor volt társadalmi munkában folyópartot takarítani.No ha ezek megvannak el lehet gondolkozni hol a baj?”
 • 8. xkutya 2011. január 17. 07:24
  „Agent: Így van, ezek a hódok nem építenek várat, de a bedöntött fák akadályozzák a víz szabad lefolyását. Saját szememmel láttam!”
 • 7. Agent 2011. január 16. 22:03
  „A Rábca hosszán rengeteg a hód, van olyan partszakasz, ahol a kisebb facsemeték 50-60%-a el van fektetve. Dunasziget-Kisbodak környékén az ágrendszerben is durva a helyzet. Egyébként áradást nem okoznak hódok itt a környéken, ugyanis nem gátépítéshez/vízszintemeléshez, hogy a hódvár megépülhesse - használják a faanyagot, csupán táplálkoznak és ösztönösen rágnak, lakóhelyük a parti vízszint alatt nyíló üregekben van.”
 • 6. xkutya 2011. január 16. 19:55
  „"Korábban a Pannonhalmi és a Szigetközi Tájvédelmi Körzet gönyűi találkozásánál, az Erebe-szigeteknél, a Dunán is megjelent egy hódcsalád, illetve a nagyszentjánosi vízműnél és Mezőörsön, a Bakony-érnél is észleltek hódnyomokat.

  A tájegységvezető szerint a kis állatok nem okoznak akkora kárt, mint azt a közhiedelem tartja. Igazából veszélyt csak azzal jelenthetnek, ha kotorékaikat a töltések oldalába fúrják és meggyengítik a védrendszert."

  Észleltek hódnyomokat Mezőörsnél? A számítógépem tele van már hód rágta fák képeivel, amit elküldtünk az FM Hivatalnak is és látta a Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa is, amit persze nem hitt el! Tele van bedöntött fákkal a Bakony-ér, ezért is önt ki! Hiába a tisztítás, sokat nem segített.

  A "kis állatok nem okoznak kárt", Közhiedelem? Itt nem a közhiedelemről van szó, hanem azokról akiknek a házát elönti a víz! Az emberek elkezdik őket írtani ha tetszik ha nem, és ez alól én sem leszek kivétel!”
 • 5. peet2 2011. január 16. 18:16
  „a képen látható "rágott fa " a folyó medrében nőtt, és nem fent a szigeten!
  Mederkotráskor ugy is kikotorják.......majd......”
 • 4. janika 2011. január 15. 21:11
  „Bemutatót tartanak a nyugdíjasoknak a küszöb rágáshoz!”
 • 3. pirosász 2011. január 15. 18:30
  „Szerintem ez egy Kossuth utcai hód lehetett! Egy korábbi telepítésből!”
 • 2. anuvuk 2011. január 15. 17:00
  „A folyók mentén minden egyes fára igen nagy szükség van, - fontosabb, mint a fa rágcsálók jelenlétére!!”
 • 1. Hedon 2011. január 15. 13:18
  „Ez egy elhibázott telepítési program csak nincs
  bátorság bevallani.
  Még hogy nem okoznak akkora kárt.
  A képen létható fának például minden bizonnyal vége.
  Egy nyári vihar vagy a lassú elszáradás végezni fog vele.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ország Lili-kiállítás nyílik Győrben

Ország Lili festő, grafikus, bábtervező alkotásaiból nyílik kiállítás a győri Városi Művészeti… Tovább olvasom