Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Hódítsd meg a Vasfüggönyt két keréken!

Győr-Moson-Sopron megye - Április 21-ig várja a német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal olyan természetet kedvelő, angolul beszélő, 18 éven felüli magyar fiatalok jelentkezését, akik kedvet éreznek 12 napon át, több mint 1600 km hosszú változatos útvonalon, Európa legszebb vidékein keresztül kerékpározni az Európai Parlament székhelyéig, Strasbourgig. Magyarországon a túra első állomása Sopron lesz.


A "Naturathlon 2009 – Természet határok nélkül" elnevezésű programban hat ország négy-négy résztvevője biciklizik az európai "Green Belt" (érintetlen természetközeli területek ökológiai hálózata) egy részén.


Kis múltidézés: ilyen volt a Vasfüggöny Sopronnál. Videó: Duna TV.


Nem hittük volna: köszönhettünk valami jót is a Vasfüggönynek

A nem mindennapi program a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából a természeti örökség egy különleges részére hívja fel a figyelmet: az európai "Green Belt" a hidegháború természetvédelmi szempontból egyedülálló hagyatéka.

A "Green Belt" 8500 km hosszú, gyöngysorszerűen felfűzött, nagykiterjedésű, érintetlen természetközeli területek ökológiai hálózatát jelenti.

Mivel a határmenti területeket emberi beavatkozás kevéssé érintette – tűnjön akármilyen ellentmondásosnak, de ez a Vasfüggönynek köszönhető –, természetközeli területek egyedülálló rendszere jött létre a Barents-tengertől a Földközi-tengerig, illetve Németországon belül a Balti-tengertől a Fichtelgebirge/Vogtland vidékig.


További információkat a több országot érintő bringázásról és a jelentkezési lapot a www.naturathlon.eu oldalon lehet fellelni!


Sopronban indul a nagy kerekezés

A "Naturathlon 2009 – Természet határok nélkül" programot 2009. augusztus 19-30. között rendezik meg. A részvétel ingyenes. Magyarországon, Sopronban indul a nagy kerekezés 2009. augusztus 19-én.

Húsz évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon, az osztrák-magyar határon hullott le a vasfüggöny először, s elsőként ezen a helyen menekült az NDK polgárainak tömege nyugatra.


Európát kísértet járja majd be, zöldkísértet...
Európát kísértet járja majd be, zöldkísértet...


Melyik megyei települések tartózhatnak Európa zöldsávjába?

Adja magát a kérdés, hogy megyénkből vajon mely települések kerülhetnek be az egykori Vasfüggöny helyére álmodott európai zöldsávba?

Nos, itt kicsit kísért a múlt, s a néhai Vasfüggöny ad választ. A települések köre ugyanis az egykori Vasfüggöny nyomvonala mentén adott; Rajka – Hegyeshalom – Várbalog – Albertkázmérpuszta – Jánossomorja – Fertőd – (Fertő parti települések) – Fertőrákos – Sopron – Kópháza – Nagycenk – Sopronkövesd – Und – Zsira – Répcevis biztos résztvevőnek számít.

A közlekedési kapcsolatoknál, turizmusfejlesztésnél a szóban forgó településekhez közeli városokat (Sopron, Mosonmagyaróvár) szintén be kell(ene) vonni a tervbe.

Legalább ennyire fontos feladat ugyanakkor, hogy miként tudjuk a már létező zöldsáv értékeit megőrizni, s bemutatni anélkül, hogy károsítanánk azokat.


Anno Mihail Gorbacsov kezdeményezte

Az Európa közepét átszelő egykori Vasfüggöny ugyan elzárta a keleti oldalt a nyugattól, de így egyben sok természeti értéket is megtartott. A határsáv Mihail Gorbacsov kezdeményezésére 1989 óta kezd egybefüggő zöld folyosóvá válni. A nemzetközi projektet Európa egyik legnagyobb zöldszervezete, a német BUND természetvédelmi szövetség fogja össze. Érdekesség, hogy a Green Belt szlogenje ma már kissé idejét múlt ("A határ elválaszt, a természet egyesít!"), hisz az Európai Unióban a határok mindenki számára szabad utat biztosítanak.
 

Olvasóink írták

 • 3. bp 2009. április 03. 18:16
  „A KTM-es srácok nagyon kemények. Örülnék, ha megmutatnák a többi ország résztvevőinek, hogy mi vagyunk a legjobbak! Hajrá!!!”
 • 2. Diákcsemege 2009. április 02. 15:59
  „Mi a szösz a MAGYAR nem is hivatalos EU nyelv? Kissé diszkriminatív a kiírás, ugyanis Európában a legtőbb ember anyanyelve a NÉMET, ami közel 100 millió embert jelent!
  Lehet, hogy a kiírás fordítása hibás?”
 • 1. mézgaaladár 2009. április 02. 09:07
  „Sopront a KTM Team képviseli a túrán. Hajrá fiúk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz-e idén is sonkaháború? - Húsvéti ármustra megyénkben

Győr-Moson-Sopron megye - Jön a nyuszi, mi pedig feltérkepeztük öt megyei város nagyobb üzleteinek… Tovább olvasom