Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hódít a Fehér varázs

Győr-Kuopió - Vasárnap volt a hazai premierje a Fehér varázs, avagy a metemorfózis című színdarabnak a győri Vaskakas Bábszínházban. Tény, a csoda megszületett a kis színpadon.
A nyár utolsó hónapjában, amikor a hatalmas közönségsikert arató Gyerkőcfesztivált is megszervezte a Vaskakas Bábszínház, már elkezdődtek a Metamórfózis című darab próbái a világhírű lengyel rendező Prof. Krzysztof Rau irányításával. A színház dolgozóit, ahogyan azt az igazgatótól Kocsis Rozitól megtudtuk, egyáltalán nem érte váratlanul a Finn-Magyar Baráti Társaság meghívása. Még akkor sem, ha a finnek még csak a darab címét tudták, és azt, ki rendezi, illetve kik játsszák majd el fehér vásznakból szinte az egész világot.


– A professzornak ez a negyedik győri rendezése. Egy formabontó tárgy-animáció, amely egyedülállóan, zenére mozgatja meg a közönség fantáziáját – mondta el az igazgató, aki maga is játszik a darabban, ahogy az eddigiekben is, melyet a lengyel színházi ember Győrött rendezett. Ezekből egy kivételével mindegyik szöveg nélküli zenés színház volt, és így nagyon kedvelt a világ sok-sok országában. nem véletlen tehát, hogy a Vaskakast ismét meghívták Finnországba.
Egyébként Krzysztof Rau darabjaival, mint ahogyan arról lapunk is beszámolt, már szinte Európa minden országát bejárták, és a fesztiválokról is számos díjat hoztak el.

A tegnapi premieren a hazai közönség is meggyőződhetett róla, hogy a Fehér varázs méltó volt arra, meghívják az északi országba.
A szereplők megdöbbentő technikai tudással, valóban egyszerű fehér vásznakat, ruhadarabokat használva keltenek életre egy világot, melynek szereplői egytől egyig kiválóan felismerhetőek.

Végy egy fehér zsebkendőt, vagy egy fehér terítőt, esetleg egy nagy lepedőt. Testvérek ők, hasonlóak, négy sarkuk van, gyűrhetőek és unalmasan fehérek. Első látásra, de aztán jönnek a színészek Kocsis Rozi, Ragán Edit, Rab Viki és Szúkenyik Tamás és megelevenedik a kép.
Megfogják a zsebkendőket, terítőket, lepedőket, s varázslatot tesznek velük: Tegnap gyűrögették, hajtogatták, megcsomózták, beráncolták, simogatták, csavargatták…

Láttunk égbe szálló hattyúcsapatot, csivitelő siserehadat, pillangók hófehér szárnyalását, hószín réteket sok virággal. A nézőtér elámult: Uramfia! Ezt a csodát! Az unalmas zsebkendőkből, hétköznapi terítőkből, négyszögletű lepedőkből színes világ született meg, kalandos, mesés és kerek!

Ezek után érthető, hogy október közepén amikor a Vaskakas Társulata Finnországban öt alkalommal lépett színpadra a különleges darabbal a helyi újságok címlapon köszöntötték őket. A győri művészek egyébként Kajaaniban és Győr testvérvárosában Kuopioban léptek fel. Összesen 1500 an nézték meg előadásaikat. A finnországi turnét a Győri Önkormányzat és az NKA támogatta.

A szereplők megdöbbentő technikai tudással, valóban egyszerű fehér vásznakat, ruhadarabokat használva keltenek életre egy világot, melynek szereplői egytől egyig kiválóan felismerhetőek.
A tegnapi premieren a hazai közönség is meggyőződhetett róla, a Fehér varázs méltó volt arra, hogy meghívják az északi országba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott egy autó Ikrénynél

Ismét közúti baleset történt a megyében, ezúttal a hétvégén harmadszor. Most egy VW csapódott fának… Tovább olvasom