Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Hivatalosan is lezárult a Bajcsy Zsilinszky út felújítása

Sajtótájékoztatón mutatták be szerdán a szakemberek a Győr, Bajcsy-Zsilinszky út teljes körű felújítását az Aradi Vértanúk útja és Munkácsy út között.

A Bajcsy-Zsilinszky út Győr-Belváros egyik legfontosabb, keleti-nyugati irányú gyűjtőútja társasházi- és vegyes rendeltetésű övezetben, fizetőparkoló szolgáltatással. Az utcában található társasházak korából megítélhető, hogy az úthálózat részeként az utca több mint száz éve alakult ki.

Az utca burkolat-és közműállapota finanszírozási, a karbantartási munkák elmaradása miatt a 2000-es évek második felére leromlott. A közművezetékek közül a közvilágítási és erősáramú vezetékeket, továbbá a gázvezetékeket kicserélték a szolgáltatók korábban, de a többi vezeték és az út-járda felülete rossz állapotban szolgálta a közlekedőket.
A második éve tartó útfelújítási programok helyet biztosítottak az emelt szintű, belvárosi jelleg hangsúlyozására is lehetőséget adó kivitelezésre: a 2008-as programban a Bajcsy-Zs. útnak a Jókai és Munkácsy utcák közötti, a 2009-es programban az Aradi Vértanúk útja és Jókai út közötti szakaszai szerepeltek felújítandó feladatokként.

Jókai út és Munkácsy út közötti szakasz:
A 2008-as programban szereplő útszakasz felújítása kapcsán döntés született, hogy az aszfaltozáson túlmenően, a járda kőburkolatos felújítására is kerüljön sor. A járdafelület esztétikus, szürkétől eltérő - de nem élénk - színű megjelenéséhez a beton térkövek közül a Kaiserstein márkájú követ választottak, melyet több méretben elhelyezve fokozhatóvá vált a felület esztétikuma.

Az út felújítását összehangolták a szakemberek a közműszolgáltatókkal, ezért - az útépítést megelőzően - a Pannon-Víz Zrt. 2008. július-november között felújította a százéves és 5 méter mélyen lévő szennyvíz nyomóvezetékét és ivóvíz hálózatát. Az út felújítását nem lehetett teljes körűen, jó minőségben befejezni december elején, ezért a befejező részeket, az aszfaltpálya felső rétegét és a járda kőburkolat építését 2009. tavaszán végezték el összesen 54,7 millió forint értékben.
A felújított útszakasz különös értéke, hogy megtartották az úttestet szegélyező bazalt szegélyköveket és futósor elemeket. A több évtizedes kövek alkalmazása növeli az utca beruházási és esztétikai értékét.

Aradi Vértanúk útja és Jókai út közötti szakasz:
Az előző útszakasz mintájára készült az idei programban szereplő szakasz: útfelújítás mellett térkő burkolatos felújítással, ugyanazon kőtípus és színvilág alkalmazásával. A felújítás során összehangolt munkára volt szükség, figyelembe kellett venni az ivóvízvezeték cseréjét, az Aradi Vértanúk útján a távhő vezeték cseréjét és az Aradi Vértanúk útjának időszakos lezárását, továbbá a belváros forgalmi terheltségét. Az összehangolás beváltotta a hozzá fűzött reményeket: májusban kicserélte a Pannon-Víz Zrt. a régi ivóvíz vezetékeket, júniusban és júliusban megtörtént a járdák kőburkolása az Aradi Vértanúk útján zajló távhő-vezeték cserével párhuzamosan. Augusztusban pedig megtörtént az úttest aszfalt pályamegerősítése az Aradi Vértanúk úti hőtáv-vezeték helyreállításával egy időben, így el lehetett kerülni a szeptemberi tanévkezdéstől kialakuló torlódások fokozását.

Építtető: Útkezelő Szervezet
Kivitelező: Magyar Aszfalt Kft. a "Győr 3 év" konzorcium tagja
Kivitelezés: 2008. november-április és 2009. június- augusztus
A kivitelezés során elbontottak: 691 köbméter régi pályaszerkezetet
A felújítás során beépítettek: 1789 négyzetméter Kaiserstein térkövet
Az aszfaltozás során bedolgoztak: 698 tonna aszfaltot
Bekerülési költség összesen: 83,5 millió forint

Olvasóink írták

  • 1. peet12 2009. szeptember 17. 19:36
    „Érdektelen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén megszólal a Füles bástya

Noha a győri belváros egyik ékessége a Füles bástya, mégis keveset tudunk róla. Hétvégén, a… Tovább olvasom