Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hivatalok nem kérnek adatot telefonon

Az idősek hiszékenységét használják ki azok a csalók, akik önmagukat az önkormányzat vagy a szolgáltató emberének kiadva telefonon jutnak bizalmas adatokhoz.

Megtudják azt is, hányan élnek a lakásban. A rendőrség szerint az ilyen telefonálókat bizalmatlansággal kell kezelni.

Ismeretlen telefonáló hívta fel egyik olvasónkat, mondván: ˝Az önkormányzat a segélyszétosztáson, mint egyedül élőt sorsolta ki. Hétfőn fél kettőkor legyen otthon, visszük a pénzt.˝ Az önkormányzat a segélyt nem sorsolja... Egy nyolcvanas éveinek végén járó asszonytól a napi szokásairól faggatta az ismeretlen. Például, hogy mikor látogatják a gyerekei. A nénit a lánya figyelmeztette, ne adjon ki adatot.

– Az idős, nyugdíjas sértettek többsége általában egyedül él, s rájuk jellemzően még a régi erkölcsi normák szerint. Segítőkészségük, jóindulatuk miatt nem is gondolják, hogy az őket megszólító, segítséget kérők ártó szándékkal közelednek feléjük – mondta el megkeresésünkre a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde.

Az alezredes az elkövetők leggyakrabban előforduló módszerei közül kiemelte, azok előszeretettel hivatkoznak arra, hogy gázártámogatást vagy nyugdíj-kiegészítést hoztak.

Idősek, vigyázat! Telefonon érdeklődőnek nem szabad adatokat kiadni. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Idősek, vigyázat! Telefonon érdeklődőnek nem szabad adatokat kiadni. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

– Gyakran állítják, hogy az elektromos művek vagy az önkormányzat dolgozói, vagy a Vöröskereszt aktivistái, akik segélyt hoztak. A házalók gyakran edényeket, ékszereket, ágyneműt kínálnak eladásra. De előfordul, hogy venni ˝akarnak˝ valamit. Faluhelyen legtöbbször baromfit, sertést, használt párnatollat – sorolta Kocsis Tünde, majd hozzátette:

– Gyakori ürügy, hogy pénzt akarnak felváltatni, vagy vizet kérnek, vécére kéredzkednek, esetleg rosszullétre hivatkoznak. Kertes, családi házas övezetekben okként hozzák fel az ismeretlenek, hogy a szomszéd telket szeretnék megvenni és a telekhatár felől érdeklődnek. A fűtési szezon előtt tűzifát kínálnak eladásra.

A szóvivő elsőként azt ajánlja, hogy telefonon egyáltalán ne adjon ki senki adatokat, ne nyisson ajtót, kaput idegennek. Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tűnik.

– Nem elég hangsúlyozni, hogy házaló árusokat, magukat hivatalos személynek kiadókat nem szabad beengedni, bármennyire erőszakosak is. A víz-, gáz- vagy elektromos művek dolgozóitól kérjék el igazolványukat. A megtakarított pénzt nem szabad elővenni idegenek jelenlétében, mert kifigyelhetik, hogy hol tartja az illető és valamilyen trükkel ellophatja – hangsúlyozta Kocsis Tünde.

Kétség vagy baj esetén a rendőrség ingyenesen hívható segélyszáma: 107 vagy 112.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltalom a pannonhalmi törkölypálinkának

Pannonhalma - Az élelmiszeripar legmagasabb szintjét jelenti, ha egy enni- vagy innivaló megkapja a… Tovább olvasom