Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hivatali átalakítás kérdőjelekkel

A szocialisták elvileg egyetértenek a győri polgármesteri hivatal modernizálásának szükségességével, azzal viszont nem, amilyen módon ezt a közgyűlés elé kerülő előterjesztés tükrözi.
A polgármester előterjesztésében ma kerül a közgyűlés elé az az anyag, amely a győri polgármesteri hivatal szervezeti átalakításáról szól. Az előterjesztést megtárgyalta a szocialista képviselők frakciója is, erről tartottak tegnap sajtótájékoztatót. Dr. Neupor Zsolt, az MSZP városi elnöke elöljáróban elmondta: azzal egyetértenek, hogy szükséges a városházi struktúra átszervezése, az új feladatokhoz igazítása. De nem így. Már csupán formáját tekintve is méltatlan a városhoz, a város lakosságához, hogy ilyen nagy horderejű kérdésről mindössze pár oldalas, jobbára csak általánosságokat tartalmazó előterjesztés kerül a képviselők elé.

Nem modern forma, hangzott el egyebek között, hogy a városházán az eddigi irodák helyett osztályokat hoznak létre – ez a régi tanácsi struktúrát idézi. A közgyűlési előterjesztés csak általánosságban említi például a vezetői feladatok jobb megosztását, erről viszont konkrétumokat nem tartalmaz. Nincs benne szó a hangoztatott átvilágítás megállapításairól, nem tudni, egyáltalán véget ért-e már az átvilágítás.
Dr. Neupor Zsolt emlékeztetett rá: az Állami Számvevőszék problémamentesnek ítélte a győri szervezet működését, és a Megyei Jogú Városok Szövetsége szerint is az egyik leghatékonyabban működő hivatal a győri. Ezért az MSZP gyanítja, az átalakításnak leginkább politikai tisztogatás az oka.

Szó volt a sajtótájékoztatón egyebek között arról, igaz, hogy a városházi köztisztviselők létszáma változatlan marad, ám a hivatali létszám mégiscsak nő, például a kabinetirodával, a tanácsadókkal. Így nem lehet az átszervezés kapcsán megtakarításról beszélni.

Az átalakításnak a szocialisták szerint jogi aggályai is vannak. Az például, hogy a főépítészi csoportot a stratégiai osztály alá rendelik. Érthetetlen, miért szűnik meg önállónak lenni az eddigi környezetvédelmi iroda, amelynek létrehozásához annak idején éppen a fideszes alpolgármester ragaszkodott, s amelynek működésére ma egyre nagyobb szükség van. Az előterjesztésből az sem derül ki, hogy a „húzóemberek", az alpolgármesterek milyen feladatkörrel rendelkeznek, s milyen a viszonyuk a kabinetirodával. A szocialisták úgy vélik, ilyen horderejű változást alaposabban ki kell munkálni, és „politikai okosság" lenne csak azután előterjeszteni.

A sajtótájékoztatón Gergely Zoltán szóvivő bejelentette: az MSZP létrehozott egy bizottságot a város költségvetési tervezetének elemzésére. Tagjai: az elnökség, valamint Balogh József, Eredics Imre, Kun András és Hegyi Zoltán. Lakossági fórumokat tartanak, kérik a civil szervezetek és a jelentős győri cégek vezetőinek véleményét, azok alapján konkrét javaslatokat dolgoznak ki, amelyeket időben nyilvánosságra hoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél hónappal késik az újvárosi akcióterv

Másfél hónappal elhalasztotta a győri önkormányzat az Újváros rehabilitációjára szóló akcióterv… Tovább olvasom