Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hitelekből épít és javít utakat Győr

A kellős közepén tart Győrben az útépítési és -felújítási program. Az önkormányzat egyszerre akarja a város közlekedési szerkezetét javítani és a kátyúzást megelőzni.
A pályázatot kiírták, ősszel kiválasztják a kivitelezőt, jövőre pedig megkezdődhet és be is fejeződhet a Győr Plaza mögötti Szauter utca folytatásában, a szabadhegyi vasútvonal mellett tervezett új út – derült ki Eredics Imre győri alpolgármester szavaiból, akit a Kisalföld arról kérdezett, hogyan állnak azok a közlekedési beruházások, amelyeket hitelből valósít meg az önkormányzat.

Ismeretes, hogy a város 2005 elején 5,5 milliárd forintos kölcsönt vett fel a Nádor aluljáró építésére, amely azonban a számítottnál jóval kevesebbe, 3,9 milliárdba került.

A közgyűlés úgy döntött, a megmaradt pénzből a Fehérvári útig hosszabbítja meg Adyvárosban a Szauter utcát, Szabadhegyen az Erfurti és a Zöld utcát, valamint Bácsán az Új Bácsai utat kiköti a régire. A politikus hangsúlyozta: a cél mindegyik esetben az, hogy a hiányzó elemek megvalósításával tudatosan, hosszú távra szólóan javítsák Győr közlekedési szerkezetét a déli és az északi városrészben egyaránt. Az Erfurti és a Zöld utcai beruházás néhány hete befejeződött, aminek az alpolgármester szerint már most megvan az a kedvező hatása, hogy a korábban rendkívül nagy forgalmat lebonyolító keskeny Páva utca újra csendes lakóutca lett.

A vízjogi engedély még hiányzik

Az Új Bácsai úti fejlesztés egyelőre késik, de nem a pénzhiány miatt. Az augusztus 10-i rendkívüli közgyűlésen Balogh József polgármester Bárány István bácsai képviselő kérdésére adott válaszából kiderült: az önkormányzat csak jogerős útépítési engedéllyel rendelkezik, vízjogi létesítési engedéllyel egyelőre nem. A csapadékvíz elvezetéséhez, befogadójához szükséges engedélyek beszerzésének előkészítése folyik. A befogadó anyaggödörhely több tulajdonosa közül eddig csupán egy adta meg hozzájárulását. A vízjogi engedély további feltétele, hogy a városé legyen a műtárgy(ak) megépítéséhez szükséges terület, azonban az érintett ingatlantulajdonosok csak a felkínált ár többszöröséért lennének hajlandók az értékesítésre, amit az önkormányzat elfogadhatatlannak tart.

A kátyúzások elébe szeretnének menni

Győr nemcsak útépítésekre, hanem 37 helyütt a fő- és tömegközlekedési útvonalak rekonstrukciójára is felvett hitelt, ugyancsak 1,6 milliárd forintot. Eredics Imre elmondta: a programmal – amely nagyjából a felénél tart – a kátyúzások elébe szeretnének menni. Számításaik szerint ha mindenhol végeznek, 200 millió forinttal csökken az éves kátyúzási költség, amit utána további útfelújításokra fordíthatnak.
Eddig a kivitelezők az Ipar utcában, a Kunszigeti úton, a Királyszéki úton, az Álmos utcában, a Győri úton, a Kandó Kálmán utcában és a pinnyédi hídon végeztek. Megkezdődött a rekonstrukció a Kossuth hídon, a Domb utcában, a Rába kettős hídon, az Ipar utcai felüljárón, a Páva utcában, illetve a Szigethy Attila út–Zrínyi utca csomópontban. A teljes program várhatóan 2007 tavaszára „fut végig".

Eredics Imre alpolgármester lapunknak kifejtette: valamennyi közszolgáltatóval megegyeztek, hogy az útépítési munkák előtt elvégzik mindazokat a munkákat, amelyeket az adott helyen a következő öt évben terveztek volna. Így elkerülhető, hogy a frissen leterített aszfaltot néhány hónap elteltével újra fel kelljen bontani.

Több lakóutca is sorra kerül

A lakóutca-felújítási program keretében – amit a város a saját pénzéből áll – a következő utcák újulnak meg a következő hónapokban: a Schima Bandi utca, a Kalász utca (az Arató és a Kismegyeri utca között), az Urbantsok utca (a Schima Bandi utca és az Ipar utcai felüljáró között), az Ipar utca nyugati szervizútja, a Gurdony utca, a Rozmaring utca (a Zólyom és a Selmeci utca között), a Fuvaros utca, az Üteg utca és a Berzsenyi utca. A Kassák utcában, valamint az Ikva utca 20–26. számú házaknál parkolóbővítés lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kollégáinak köszönheti lába megmentését

Egyik lábát már fiatal korában amputálták Salakta Istvánnak és nemrégiben a másikat is majdnem elvesztette. Úgy véli, munkatársai mentették meg, a téti rehabilitációs és foglalkoztatási központ összetartó közössége nélkül nem sikerült volna meggyógyulnia. – Nagyon örültem, mikor három éve működni kezdett az S. K. Oltalom Bt. Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Téten. Tovább olvasom