Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Hitelből épül a közösségi ház

Abda - Nagyberuházásba fogott Abda, olyan nagyba, amilyen nem volt az elmúlt évtizedekben a faluban: az önkormányzat hitelből közösségi házat építtet, amiben nemcsak a polgármesteri hivatal, de a helyi közösségek is helyet kapnak és rendezvényterem is lesz.
Már bontják a régi épületeket a Szent István és a Dózsa György utca kereszteződésénél Abdán: az önkormányzati területen álló Tüzép-telepet és a helyiek által „Cukinak" nevezett vendéglátóhelyet. Helyükön jövő nyárra felépülhet a falu közösségi háza, megvalósulhat a 180 millió forintos beruházás, amihez az önkormányzat 150 millió forint kedvezményes hitelt vett fel. Az építkezés munkálatai is hamarosan elkezdődnek, a földmunkákkal, az alapozással már az idén szeretnének minél jobban haladni, ahogy az időjárás engedi. A képviselő-testület a közelmúltban a kedvezményes fejlesztési hitel kezelőjét és a többfunkciós intézmény kivitelezőjét is közbeszerzési eljárás keretében választotta ki.

Az előzményekről azt érdemes tudni, hogy már négy éve elkészíttette a közösségi ház terveit az akkori képviselő-testület és többször is próbált az önkormányzat pályázati pénzt szerezni a megvalósításához, de nem járt sikerrel. Mivel nem lenne jó elherdálni az előkészítő munkákra költött összeget, a mostani testület újra napirendre tűzte a településnek ezt a régi vágyát és mivel nem volt olyan pályázat, amelyen erre a célra igényelhettek volna pénzt, úgy döntöttek: hitelből valósítják meg a falunak fontos intézményt.

A két szinten 760 négyzetméteres épületnek hármas szerepet szán az önkormányzat. Abba ugyanis nemcsak a 3200 lakosú település polgármesteri hivatala költözhet át arról a helyről, aminek állaga már erősen megromlott. Lenne egy galériás rész is, amiben ünnepélyes körülményeket kívánó eseményeket szervezhetnek. Az előadóteremben például tanácskozásokat tarthatnak vagy akár házasságkötést is. Az egyik szárny pedig a helyi civil szervezetek otthona, bázisa lenne, kisebb irodákkal, büfékonyhával, mozgatható válaszfalakkal tagolható nagyobb teremmel. Ahhoz még hozzányitható lesz a tervek szerint egy szabadtéri rész, a fedett rendezvényterasz.

Ilyen nagyberuházása az elmúlt évtizedekben nem volt a falunak Szabó Zsolt polgármester tájékoztatása szerint, de reméli, az elkövetkezőkben további hasonló léptékű fejlesztéseket valósíthatnak meg pályázati források révén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díszudvar szépíti az iskolát

Győr - A reggeli becsengetést tegnap egy rövidke átadási ünnepséggel fejelték meg a győri Veres… Tovább olvasom