Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hirtelen jött a tél az utazóknak

Győr - Háromszorosára növekedett az autómentők hívása, másfél-két órába is beletelhet alkalmasint, míg a helyszínre érnek. Hirtelen jött az autósoknak a tél.
Két hete még plusz húsz fok volt napközben, s hiába minden figyelmeztetés, hogy idén sem marad el a tél, sok autóst nagyon meglepett a hétvége.

Határozottan több, sőt, a szokásosnak két-háromszorosa volt a hétvégén a segélyhívások száma – mondta lapunk érdeklődésére a Magyar Autóklub országos call centerében Molnár László diszpécser. A „sárga angyalokat" már országosan innen lehet hívni, elég csak a 188-as számot megjegyezni. Nos, szombaton, ahogy megjött az első hó, sok autó csúszott árokba, s kértek kihúzást a pórul jártak. A diszpécser szerint egyébként ez mindig így van, amíg a járművezetők hozzá nem szoknak a téli viszonyokhoz.

Ez volt a hétvégén: Egy nap alatt teljes arzenálját felvonultatta a tél, akadt hóvihar, jég, ónos eső egyaránt.
Ez volt a hétvégén: Egy nap alatt teljes arzenálját felvonultatta a tél, akadt hóvihar, jég, ónos eső egyaránt.

Az autóklubtól nagy számban kértek hidegindítási segítséget: az akkumulátorok is megérezték, hogy bizony vége a jó időnek.

Gömböcz István győrújbaráti autómentő szolgáltatásait is sokan vették igénybe. Mint mondta, akkor a legveszélyesebb a helyzet, amikor leesik az első hó, az autósok hirtelenjében nem tudják, mit hogyan csináljanak.

Aztán sokan elég gyorsan, akár már egy-két óra alatt hozzászoknak a megváltozott viszonyokhoz. Addig azonban bizony törnek az autók, s ez még akkor sem jó, ha viszonylag kevés a személyi sérülés. Sokan szerencsések is, mint például az a pesti hölgy, aki az autópályán a Rába felüljáróján törte totálkárosra az autóját, de neki magának semmi baja nem lett.

Hidegindítási gonddal egyelőre még nem gyakran találkozott Gömböcz István. De tartós hideg esetén megszaporodnak az ilyen hívások is, úgymond előjönnek a rossz akkumulátorok. S hogy milyen a jó aksi? Igazából nehéz megmondani. Van, amelyik egy év után már felmondja a szolgálatot, más meg ötéves és indít, mint a rakéta.

Gergó András (háttal) és Sándor János autómentőknek a hétvégén bőven akadt munkájuk. Fotó: Krizsán Csaba
Gergó András (háttal) és Sándor János autómentőknek a hétvégén bőven akadt munkájuk. Fotó: Krizsán Csaba

Horváth Péter győri autómentő szerint is most még nem jellemző az indítási gond, észrevenni, hogy a régi Trabantok, Wartburgok után jól kicserélődött a járműpark. Zömében balesethez hívják. Az autómentés nem olcsó dolog, több ezer, akár több tízezer forintba kerül. Tapasztalat szerint a bajba jutott autósok először magukon próbálnak segíteni, hívják ismerőseiket, barátaikat, s ha úgy sem jutnak messzire, elkezdenek telefonálgatni különféle autómentőkhöz. Horváth Péternek volt olyan ügyfele, aki a déli határ mellől (jó messze van, költséges is) éjjel tizenegy órakor hívta vissza, hogy hát mégiscsak jó lenne, ha érte menne. Ez a „ha ló nincs, szamár is jó" esete, de csodálkozni nem lehet rajta, a pénz mindenkinek pénz...

Hozzátesszük: annak is, akinek téli gumit kellene vásárolnia. Az autómentők szerint a mostani legtöbb baj oka is a téli gumi hiánya. Gömböcz István például határozottan kijelentette: ha rajta múlna, november 1-jétől nem ajánlaná, hanem kötelezővé tenné a téli gumi használatát. Pedig ő ezt igazán nem „üzleti érdekből" mondja...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futballal a rasszizmus és a megkülönböztetés ellen

Győr - A 9 éves múltra visszatekintő „Futballal a rasszizmus ellen" mozgalom célja, hogy a… Tovább olvasom