Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Hipós vizet ittak a gyerekek

Öt győri gyermeket vittek kedden kórházba, akik a bölcsődében hipós vizet ittak. Szerencsére nem történt tragédia.
A gyerekek most már jól vannak
A gyerekek ebéd után éppen vizet ittak tegnap a győri Türr István Bölcsődében, amikor az egyik csoportban mind az öt lurkó hányni kezdett. Az intézményben és az egész városban is olyan vírusos járvány van, aminek többek között ez az egyik tünete, így a gondozónők első gondolata az volt, hogy biztos a kicsik elkapták azt. Ám az egyik kislány megjegyezte, hogy „csíp a víz". Baloghné Jakus Gyöngyi bölcsődevezető ezután rögtön ivott egy kortyot belőle, és ő maga is érezte az enyhe csípést, illetve a jellegzetes szagot. Egyből felhívta a gyermekorvost, majd a szülőket és már rohantak is a picikkel a megyei kórház gyermekambulanciájára.

Salamon Andrást, a hároméves Krisztike édesapját is a munkahelyén riasztották, s mint mondta, nem esett kétségbe, a telefon alapján biztos volt benne, hogy nem történt nagy baj.

Krisztike édesapjának első gondolata az volt, hogy az öblítés során biztos némi hipó maradt a kancsóban, s úgy vélte: ez azért nem okozhat komoly károsodást a gyerekeknek. Egy másik kislány, Eszter édesanyja viszont kis híján sírógörcsöt kapott a telefonhívástól, és lélekszakadva rohant a kórházba.
A kicsiken a vizsgálat előtt és után sem látszott semmi, önfeledten játszottak a kórház várójában.

Valószínűleg nem öblítettek

Dr. Csépányi Márta
Dr. Csépányi Márta a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a vizeskancsót, amiből a kicsik ittak, valószínűleg nem öblítették el. Ezt a gyerekek ambuláns lapján is feltüntették, amelyen szerepel az is, hogy „ebben az erősen felhígított koncentrációban a hipó felmaródást nem okoz".
A doktornő a bölcsiseket a tüzetes vizsgálat után hazaengedte, azzal a kitétellel, hogy ma reggelig csak tejet igyanak.
Baloghné Jakus Gyöngyi bölcsődevezető egyszerűen nem tudja, hogy mi történhetett. Konyhai dolgozójuk nincs, a mosogatást tegnap ő maga végezte: szerinte előírásszerűen, három fázisban, és elmondása szerint az öblítés is alapos volt.

A szabályos mosogatás

Baloghné Jakus Gyöngyi
A közintézményekben kötelező a háromfázisú mosogatás. Az első medencében a zsírt oldják, a másodikban fertőtlenítenek, a harmadikban pedig öblítenek legalább 40 fokos folyó vízben – nyilatkozta a Kisalföldnek a megyei ÁNTSZ közegészségügyi felügyelője. Tolnai Lilla hozzátette: kétfázisú mosogatás csak akkor végezhető, ha a zsíroldáshoz és a fertőtlenítéshez gyári kombinált szert használnak, nem két különbözőt kevernek.

A szakember szerint ebben az esetben valószínűleg az öblítés nem lehetett teljesen alapos. Tapasztalataik alapján egyébként a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban hatványozottan figyelnek ezen előírás betartására, szabálytalanságokkal inkább csak a vendéglátó-ipari egységekben szembesülnek az ellenőrzésekkor.

Azonnal kórházba menni

„ Hogy milyen gyakran fordul elő, hogy kórházba kell vinni a gyerekeket, mert megittak vagy megettek valami veszélyes anyagot? Szerencsére nem túl sűrűn, de ilyen esetből egy is több, mint kellene hogy legyen" – jegyzi meg dr. Horváth Eszter. A megyei kórház gyermekintenzív osztálya orvosától megtudtuk: az utóbbi időben már úgy veszik észre, hogy a szülők és a pedagógusok is sokkal jobban figyelnek az ilyen esetek elkerülésére. Amennyiben mégis bekövetkezik hasonló, akkor azonnal a kórházba kell menni. A maró savak esetében a hányás fokozottan káros, hiszen ilyenkor a méreg kétszer halad át a nyelőcsövön, ahol nagyobb mennyiség esetén visszafordíthatatlan szűkületet is okozhat. A hipó ipari változatából ehhez akár egy korty is elegendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért csúcsidőben festenek?

A péntek délutáni csúcsforgalomban történt balesetben egy ötéves kislány vesztette életét, amikor autók ütköztek a 83-as úton. Olvasóink véleménye szerint a burkolatjelek festését nem csúcsidőben kellene végezni, s ha mégis, rendőröknek kellene irányítani a forgalmat. Még nem tudni, hogy a szerencsétlen körülmények összejátszása vagy emberi mulasztások okozta - e a balesetet. Tovább olvasom