Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hildesek találkozása a középkorral és az üvegpalotákkal

A Hild József Építőipari Szakközépiskola 12 tanulója négy hetet töltött Tallinnban, Észtország fővárosában. Bejárták az országot, dolgoztak a skanzenben, szakmai gyakorlaton vettek részt a testvériskola tanműhelyeiben és egy faházat is renováltak.

A Tempus Közalapítvány által kiírt pályázatot nyerte el a Leonardo Mobilitás Program keretében a Hild József Építőipari Szakközépiskola. ˝Az energiatudatos építkezés tegnap, ma, holnap˝ című projektre hatalmas versengés után 12 kiválasztott diák utazhatott Tallinnba. Az első héten feltérképezték a középkori fővárost építészeti szempontból.

– A város egyszerűen varázslatos! Az érintetlenül megmaradt középkori városmagot körülveszik a modern üvegpaloták és a még különlegesebb, általunk „rozsdapalotáknak" nevezett, egészen újhullámos épületek. Sokkal jobban odafigyelnek a restaurálásoknál, alapos munkát végeznek. Jobban ügyelnek az értékeikre, az örökségükre.

Úgy állnak hozzá az építkezéshez, hogy nem rombolják le a régit, hanem megtartják és a felújított, modern épületrészt hozzáillesztik a régihez. Így született meg a régi és a modern városközpont gyönyörű összhangja – meséli élményeit Füzi Roland, a Hild végzős tanulója.

A szakmai kiküldetés második hetében a diákok számára igazi kihívásnak számított az Észt Szabadtéri Múzeum egyik nádfedeles parasztházának renoválása.

A diákok építészszemmel feltérképezték Tallinn városát is.
A diákok építészszemmel feltérképezték Tallinn városát is.

– Egy boronaházon kellett lecserélnünk az elkorhadt rönkfákat. Igen ám, de a munka ott kezdődött, hogy a vállunkon odacipeltük a hosszú fenyőgerendákat, amelyeket hagyományos módszerekkel megmunkáltunk: véstünk, fűrészeltünk, szegeltünk, elláttuk favédelemmel, szigeteltünk, közben ellenálltunk a tenger felől érkező viharos szélnek és esőnek, hiszen Észtországban nagyon rövid a nyár, nekünk már akkor elkezdődött az ősz – sorolja Jenei Márton, szintén érettségiző diák.

A hátramaradt két hétben a diákok a testvériskola tanműhelyeiben dolgoztak, az ottani munkák – úgy, ahogy a többi– a munkanaplókban maradnak fenn az utókornak.

– A tanulók munkanaplókban rögzítették tapasztalataikat, élményeiket, ezeket öröm olvasni. A szakmai munkát pedig igazolja az Europass-bizonyítvány, mely megfelel az európai szakképzési rendszernek, tehát a diákok kezében már van egy nemzetközileg elismert végzettség. Érdekes párhuzam vonható a Győrben legendás vastuskó, a céhlegények vándorlása és a hildes diákok külföldi gyakorlata között – tette hozzá Józsa Tamás, a Hild József Építőipari Szakközépiskola igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál: Éljen a magyar!

A 2011-es báli szezon nyitányaként január 8-án az ország legnagyobb médiabálja Győrben kezdődik el. Tovább olvasom