Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Hildesek bárdoltak a szentendrei skanzenben

Győr–Szentendre - A szentendrei néprajzi múzeumban tartották szakmai gyakorlatukat a Hild József Építőipari Szakközépiskola műemlékvédelmi fakultációs diákjai. Így – sok más mellett – kemencét építettek, vályogtéglát készítettek.

Nagyon jól sikerült tavaly a szakmai gyakorlat Szentendrén a szabadtéri néprajzi múzeumban, ezért a Hild-szakközépiskola műemlékvédelmi fakultációjának diákjai úgy döntöttek: legyen ebből hagyomány, és idén is a skanzenbe szervezték nyári táborukat. Örömmel hallgatták Buzás Miklós építész előadásait is, aki a háztípusokról, a parasztház tüzelőberendezéseinek fejlődéséről, a zsúptető fajtáiról beszélt a hildeseknek, de az igazi élményt mégis a gyakorlati munka jelentette a fiataloknak.

Zsédely-Bakos Melinda, a tábor vezetője portálunknak beszámolt arról, hogy a diákok – többek között – megismerkedtek a vesszőfonással, majd kerítést, kisebb ólak oldalát javították a skanzen felső-tisza-vidéki tájegységének épületeinél, elsajátították a vályogkészítést, amiből utána téglát készítettek az egyházashollósi pajtában. Belekóstoltak az ácsmunkákba is: bárdoltak, faszeget faragtak, széket javítottak az ácsműhelyben. Tapasztották, agyagtejezték a dél-dunántúli tájegység házainak tornácait, járdáit, szabad kemencéit. A szabadtéri múzeumban található épületek olyan részeit (például padlás) is megismerhették, felmérhették, ahová látogatóként nem juthatnak be, illetve fel. A hildes diákok betekinthettek a skanzen új tájegységének, az Északi-középhegységnek most készülő házaiba is.

A hildes diákok többek között kemencét építettek.
A hildes diákok többek között kemencét építettek.

A táborvezető szerint a régi mesterek, az elődök nyomán járva a fiatalok tevékenyen és lelkesen szereztek elméleti ismereteket, gyakorlati tapasztalatokat – például mezítláb taposták a vályogot, gyúrták-formázták a téglát – és emellett a szabadtéri múzeum épületein keresztül megismerhették a fejlődés folyamatát, a különféle építészeti technikákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringával a békéért

Győr - Öt ország huszonöt fiataljából verbuválódott az a nemzetközi bringás csapat, amely arra… Tovább olvasom