Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Hídépítés magyarok között

Hetedik alkalommal rendezik meg a Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivált.

Az idei programsorozat középpontjában a csángók, a madjarok állnak, illetve sajátos beszélgetéssel köszöntik a 90 éves Barsi Ernő néprajztudóst.

Sajátos missziót vállalt hét évvel ezelőtt a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház. A Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivállal (is) szellemi hidat akarnak építeni az ˝innen és túl élők˝ között. Mégpedig úgy, hogy a gazdag programsorozat segítségével az anyaországban élők megismerhetik a felvidéki, a délvidéki és az erdélyi művészeti életet, a határon túli magyar művészek pedig bemutathatják munkásságukat az anyaországi közönségnek.

Az idei programot január 21-én, tehát csütörtökön délután 5 órakor Duray Miklós, a fesztivál fővédnöke nyitja meg, aki 6 órától a határainkon innen és túl élő magyarság helyzetéről tart előadást. A magyar kultúra napján, január 22-én este 6 órakor kezdődik a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház Harangokat kongatunk című irodalmi estje, ahol a XX. század magyar sorsfordulóival szembesülhet a közönség. Január 25-én délután 5 órától Túl a Szeret folyón címmel a moldvai csángók életét vizsgáló falukutatás eredményeiről tartanak előadást a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának kutatásban részt vevő tanárai. A napba öltözött asszony tiszteletéről, a csíksomlyói búcsúról hallhatnak előadást az érdeklődők január 26-án este 6 órakor Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutatótól. Január 30-án este 7 órakor hagyományőrző koncertre és táncházba várja a győrieket a pozsonyi Figur Banda. Január 31-én délután 4 órakor sajátos – az internet segítségével a határon túlra is közvetített – beszélgetéssel köszöntik az idén 90 éves Barsi Ernő néprajztudóst. A programsorozat február 2-án este 6 órakor Bíró András Zsolt antropológus előadásával zárul, aki a kazakisztáni madjar törzs földjén végzett kutatásairól számol be az érdeklődőknek.


Kiállítások a fesztiválon

A magyar összművészeti fesztivál programjában kiállításon mutatkozik be fotóival a székelyudvarhelyi Exposia Alkotócsoport, Lukács Katalin nagybányai selyemfestő, viseleteivel Molnár Zsolt, fafaragásaival Szabadvári Antal, Jófejű Emil és Lőrinczi Domonkos, valamint fotók láthatók a moldvai csángók életéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtogassuk meg Európát!

A megye intézményei, a gönyűi óvoda és a veszprémvarsányi iskola is a nyúli fiatalok mellé állt,… Tovább olvasom