Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Hideg, hidegebb, leghidegebb: fáznak a vízvezetékek is

Az elmúlt néhány hét tartós hideg időjárása után már annyira áthűlt a talaj, hogy a csapvíz is érezhetően hidegebb.
A hideg víz friss és üdítő, de a melegvíz előállításához közel másfélszer annyi energiára van szükségünk mint nyáron. Mérési eredményeinket árnyalhatja, hogy télen jobban szeretünk meleg(ebb) vízben fürdeni, zuhanyozni.

A városba érkező ivóvíz útját Gangl Ferenccel, a Pannon-Víz Zrt. vízmintavevő szakemberével jártuk végig. Megnéztük és megmértük, hol mennyire hűl le a víz. Győrtől északra a Duna partján fekvő Szőgyei Vízmű parti szűrésű kutjaiban 12,1 celsius fok hőmérsékletű a víz - mutatja Gangl Ferenc. Huszonöt-harminc méteres mélységben nem nagyon ingadozik a hőmérséklet. Nyáron is csak két-három fokkal melegebb. A felszínre kerülve már kissé csökken a víz hőmérséklete. Szőgyei Vízművünkben a rendszer nyitott, itt a szétporlasztott víz jobban lehűl, mint Révfalu Vízmű zárt szűrőrendszerében. Szőgyén 11,1 celsius fok hőmérsékletű ivóvíz hagyja el a vízműtelepet.

Győrbe 600 mm átmérőjű földalatti főnyomócsövön érkezik a szőgyei ivóvíz. Ilyen nagy átmérőjű vezetékben nem nagyon csökken a víz hőmérséklete, legfeljebb egy -két celsius fokot. Likócsi mérésünk is ezt bizonyítja, a Pesti úton kialakított vízmintavevő helyen 9,8 celsius fokot mértünk.

Gangl Ferenc a győri Virágpiacon 6,1 celsius fok hőmérsékletű vizet mért. A műszeren a hőmérsékletet a kisebb szám mutatja.
Gangl Ferenc a győri Virágpiacon 6,1 celsius fok hőmérsékletű vizet mért. A műszeren a hőmérsékletet a kisebb szám mutatja.

A lényeges hőmérsékletváltozás a jóval kisebb átmérőjű utcai elosztóvezetékben és a vízbekötésekben történik - mondja Gangl Ferenc. A Belvárosban, a Virágpiacon lévő közkútnál 6,1 celsius fokot mutatott a mérőműszerünk.

Idén szerencsések vagyunk, a hóréteg sokat szigetel. A lehűlést egyébként a külső hőmérséklet mellett befolyásolja a vízcső feletti föld vagy hótakarás, a talaj tömörsége, az útburkolat, a növényzet, a beépítettség és természetesen a szigetelések - magyarázza a szakember. Ilyenkor jobban járnak azok a vízfogyasztók, akik közvetlenül nagyobb átmérőjű vezetékről kapják a vizet, nekik akár 8- 9 C° hőmérsékletű lehet a csapvizük.

Ha az Ön környezetében ennél lényegesen alacsonyabb a hálózati víz hőmérséklete, akkor érdemes a vízmérő aknában és az épület falában húzódó csővezetékeken újból ellenőrizni a szigeteléseket, nehogy a vízmérő vagy a vízcső elfagyjon. A néhány száz forintos hőszigetelő burkolat nemcsak a fagytól véd, hanem a lehűlést is csökkenti.

A vezetékes víz minőségéről egyébként a 201/2001-es Kormányrendelet rendelkezik. Ez a rendelet az EU jogharmonizáció alapján a hálózati vízhőmérsékletét nem szabályozza.

A régebbi Magyar Szabvány - a jelenleg már hatályon kívüli MSZ 450/1 - az ivóvíz kívánatos hőmérsékletét adja meg, e szerint ,,7-15 C°-os tartományban az ivóvíz hőmérséklete megfelelőnek tekinthető".

A melegvíz készítéshez felhasznált energia a téli időszakban a megszokottnak akár másfélszerese is lehet, hiszen majd tíz fokkal hidegebb vizet kell felmelegítenünk.

Mérési eredményeinket kissé árnyalhatja, hogy a tapasztalatok szerint télen hosszabb ideig szeretünk meleg(ebb) vízben fürdeni, zuhanyozni, mint nyáron.

Olvasóink írták

 • 6. Mankapunka 2013. január 30. 11:15
  „Most a termőföldön áll Júniusig a víz.”
 • 5. lajospapa 2013. január 30. 10:22
  „Csak óvatosan a gazdák emlegetésével, mert majd a a MA*OSZ lecsap!”
 • 4. ISU 2013. január 29. 22:55
  „Nemcsak hogy betemették, de ahol volt még azt is beszántották, mert annyival is növelni tudták a területüket.
  Sok helyen még a földutat is beszántották, amin eddig ők is jártak.Most meg kerülni kell a másik úton.
  Nem akarom kinyilvánítani a véleményem, mert a moderátor úgy is kivenné.”
 • 3. Mankapunka 2013. január 29. 22:21
  „Túra

  Kell is a tavalyi szárazság miatt. Nem temették volna be az árkokat az okos gazdák,akkor lenne helye a víznek.”
 • 2. Túrabakancs 2013. január 29. 16:44
  „Aki esetleg azt hiszi, hogy a mostani napok enyhébb időjárása a tavasz kezdete lenne netán, az téved.
  A jövő héttől újabb nagy esők, majd havazások kezdődnek, ráadásul a hideg periódus hosszabb ideig
  maradni fog. A csapadék tavasszal nagy gondot okozhat a földeken, hiszen a belvíz megjelenése mostanra
  borítékolható.”
 • 1. Mankapunka 2013. január 29. 16:24
  „Ezzel most mi a gond amúgy? Valami extra dolognak kellene gondolni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfagyott egy idős nő Győrben: dupla vizsgálat indul

A győri Petz-kórház udvarán fagyott meg az idős, kilencven év fölötti beteg. Tovább olvasom