Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Hideg, hidegebb, leghidegebb - Megmértük, hogy hol milyen hideg a győri csapvíz

Fekete Ákossal, a Pannon-Víz Zrt. vízmintavevő szakemberével megmértük, hogy hol milyen hideg a győri csapvíz.

A szigetköz kavicsos talajába fúrt parti szűrésű kutakban 12,5 C˚ hőmérsékletű a víz. Huszonöt-harminc méteres mélységben nem szokott nagyon ingadozni a hőmérséklet. Nyáron is csak legfeljebb két-három fokkal melegebb.

A felszínre kerülve fokozatosan csökken a víz hőmérséklete. Szőgyén a rendszer nyitott, itt a szétporlasztott víz jobban le tud hűlni, mint Révfalu Vízmű zárt szűrőrendszerében. Szőgyén 11,3 C˚ hőmérsékletű ivóvíz hagyja el a vízműtelepet.

Győrbe hatalmas földalatti főnyomócsöveken érkezik az ivóvíz. Ilyen nagy átmérőjű csövekben legfeljebb egy-két C˚-ot csökken a víz hőmérséklete. Az úgynevezett „Keleti Főnyomócsőből" Likócson vettünk vízmintát, a Pesti úton 10,2 C˚-os hőmérsékleltet mértünk.

Fekete Ákossal, a Pannon-Víz Zrt. vízmintavevő szakemberével  megmértük, hogy hol milyen hideg a győri csapvíz
Fekete Ákossal, a Pannon-Víz Zrt. vízmintavevő szakemberével megmértük, hogy hol milyen hideg a győri csapvíz


A lényeges változás a kisebb átmérőjű utcai elosztóvezetékben és a vízbekötésekben zajlik. Révfaluban a Zólyom utca végén lévő közkútnál 6,4 C˚ot mutatott a műszer. Hosszú hideg időszak után a közkutak vize akár 4 C˚ -ra is lehűlhet. Szerencsére most szó sincs ilyenről. Tavaly ilyenkor a talaj felső 30-40 cm-es rétege át volt fagyva, most szó sincs erről.

A lehűlést egyébként a külső hőmérséklet mellett befolyásolja a vízcső feletti föld vagy hótakarás, a talaj tömörsége, az útburkolat, a növényzet, a beépítettség és természetesen a szigetelések – magyarázza a szakember. Ilyenkor jobban járnak azok a vízfogyasztók, akik közvetlenül nagyobb átmérőjű vezetékről kapják a vizet, nekik akár 8- 9 C° hőmérsékletű is lehet a csapvizük.

Ha az ön környezetében ennél lényegesen alacsonyabb a hálózati víz hőmérséklete, akkor érdemes a vízmérő aknában és az épület falában húzódó csővezetékeken újból ellenőrizni a szigeteléseket. Néhány száz forintos hőszigetelés nemcsak a fagytól véd, hanem a lehűlést is csökkenti, hamar behozza az árát.

A melegvíz készítéshez felhasznált energia a téli időszakban a megszokottnak akár másfélszerese is lehet, hiszen majd tíz fokkal hidegebb vizet kell felmelegítenünk.

Mérési eredményeinket kissé árnyalhatja, hogy a tapasztalatok szerint télen hosszabb ideig szeretünk meleg(ebb) vízben fürdeni, zuhanyozni, mint nyáron.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz a győri Lehel utcában - Olvasónk fotója

A második emeleti lakásban egy édesanya tartózkodott két gyermekkel, a nőt füstmérgezés gyanúja… Tovább olvasom