Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Hibasorolás egyetemi módra

A győri közgyűlés gazdasági bizottsága szerdán tárgyalta az egyetemi csarnok ügyét.

„Alkalmas-e az egyetemi csarnok arra, amire építették? A válaszom az, igen. Hogy ma ugyanilyet kellene-e a csinálni? Isten óvjon attól!" – e párbeszédet Kun András képviselő, az előző ciklus alpolgármestere saját magával folytatta le, akkor, amikor a gazdasági bizottság (számos egyéb fontos kérdés után) az egyetemi csarnok ügyét tárgyalta. Bár a 11. napirendi pontként jegyzett téma elvileg az önkormányzati tulajdonú, magántársaságok által üzemeltetett ingatlanokról szólt, szinte már az első pillanattól kezdve csak a csarnokról volt szó.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Sokba kerültek a szerződések (2006-12-06) >>
Egyetemi csarnok: fél áron (is) üzlet (2006-07-19) >>
Újabb heves vita az egyetemi csarnokról (2002-12-20) >>
Egyetemi csarnok: Két szerződést írtak alá (2002-10-04) >>
Egyetemi csarnok: jöhet a tető (2002-05-03) >>

Öt olyan nagy értékű önkormányzati intézmény van Győrben, amelyet nem a város üzemeltet, hanem valamilyen magántársaság. Az egyik a műjégpálya (Győri Jégsportért Alapítvány), illetve még az egyetemi csarnok (Unihall Kft.), az élményfürdő (Rába Quelle Kft.), a Petőfi művelődési ház (Harmónia Kft.) és a zsinagóga (Széchenyi-egyetem). Ezek helyzetéről tárgyalt tehát tegnap estébe nyúlóan a győri közgyűlés gazdasági bizottsága, de gyakorlatilag csak az egyetemi csarnokról hangzottak el előbb kérdések, majd pedig sommás megállapítások.

Beázik, kicsi a ruhatár

Ahogy egy hete megírtuk (Sokba kerültek a szerződések ), a Szijjártó Péter vezette bizottság felül kívánja vizsgálni az üzemeltetői szerződést, illetve választ szeretne kapni arra, hogy a csarnok jelenlegi műszaki állapota normálisnak mondható-e egy 1,6 milliárd forintból készült, alig több mint hároméves épületnél. A bizottsági elnök nagyon hamar a lényegre tért: a teremben ülő szakemberektől megkérdezte, tud-e az önkormányzat olyan hibákról, amelyek a használhatóságot befolyásolják. A válasz először nem volt, aztán mégis sorra jöttek a problémák: a csarnok beázik (ennek oka tervezési hiba – hangzott el), a nagy értékű kivetítő használhatatlan, nincsenek mosdók és öltözők, sem megfelelő ruhatár, ha nagyobb rendezvényt szeretnének lebonyolítani. Nagyjából ekkor szólalt fel Kun András – nyilván részint az előző városvezetés nevében is –, feltéve a költői kérdést: „Szabad-e olyan öszvért csinálni, ami mindennek meg akar felelni?"

Bedobták volna a törülközőt

Ennek tükrében vizsgálták a bizottsági tagok a csarnok üzemeltetői szerződését is, ami korábban szintúgy nagy vihart kavart. Megírtuk: az önkormányzat idén nyáron módosította az Unihall-lal kötött szerződést, s a folyamatosan emelkedő díjak helyett 7 millió forint plusz áfában maximálta az éves bérleti díjat, ami öt évig legfeljebb az inflációval nőhet. (Bővebben erről: A csarnok fél áron (is) üzlet – Kisalföld, 2006. július 18.) Ahogy Kun András tegnap mondta, hajlandó ezért most „kínpadra ülni", mert szerinte azt kellett mérlegelnie az önkormányzatnak, hogy a bevételhez ragaszkodik, vagy a biztos üzemeltetőhöz. Úgy vélte, ha az eredeti szerződést hagyták volna, akkor az Unihall (itt most stílusosan szólva) előbb-utóbb bedobta volna a törülközőt.

Januárban folyt. köv.

Szijjártó Péter már tegnap bejelentette, kétségei vannak afelől, s a jogászok vizsgálják is annak lehetőségét, hogy ez a szerződésmódosítás valóban öt évre szól, vagy csak 2006-ra vonatkozik. Arra is utalt, hogy a két győri sportcsarnoknál (a Magvassynál és az egyeteminél) meg kell nézni az egységes üzemeltetés lehetőségét is. „Mert az nem fair, hogy az egyiknél semmi sem drága, a másikat viszont kitesszük a kemény piaci versenynek." Egyértelmű, hogy az előbbi esetében a Magvassyra, az utóbbinál az egyetemire célzott. A többi célzást is bizonyosan néhányan (főképp az érintettek) már most értik, de lesz egyértelmű válasz is mindenre: Szijjártó bejelentette, a januári első bizottsági ülésen – immár önálló napirendi pontként – folytatják az „Unihall-ügyet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárlási csúcsra még várni kell

Évről évre egyre kevesebb a vásárló – ez a megkérdezett belvárosi „faházas" árusok tapasztalata, akik nem annyira az Árkád nyitásának, sokkal inkább a pénztelenségnek tudják be a negatív tendenciát. „Igaz, ha év elején nyitott volna, talán jobb lett volna" – jegyezte meg Horváth József, aki a kezdetektől, nyolc éve árul ajándéktárgyakat a megyeháza előtt. Tovább olvasom