Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Hiányoznak a vízi sportok a győri iskolákból

Hiába Győr a folyók városa, az iskolások nagy része még a vízi sportokat sem ismeri, ötödük pedig úszni sem tud.
A vízi sportokról és az egészségfejlesztésről írta diplomamunkáját a győri Huszár Anikó, melyhez több mint négyszáz győri gyereket, tanárt és szülőt kérdezett meg. A kép nem túl rózsás: folyók városa ide vagy oda, az iskolák nagy részében nyomuk sincs a vízi sportoknak, holott éppen itt és ebben a korban lehetne „megfogni" a gyerekeket.

– Fontos lenne, hogy a színvonalas toborzás megjelenjen az iskolákban, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a vízi sportokkal, de sajnos sok tanárnak is minimálisak az ismeretei. Szomorú, de húsz vízi sportoló gyerekből mindössze ketten vannak, akik az iskolán keresztül kaptak kedvet, a többiek mind barát vagy szülő útján keveredtek le a csónakházba. S míg a szüleik közül sokuknak van kellemes emléke iskolai vízi táborokról, ma már alig szerveznek ilyen túrákat, pedig a gyerekek 60 százaléka szívesen részt venne bennük – mondja Huszár Anikó, aki maga is rendszeresen evez. Ugyan már nem versenyszerűen, de szerinte nem is ez a lényeg.

– Sokkal fontosabb, hogy a sportok szabadidős jellege előtérbe kerüljön, hogy olyan mozgásformákkal ismerkedjenek meg a diákok, amit később is hasznosítani tudnak. Tanítottam olyan helyen, ahol leendő titkárnőket képeztek, és súlylökés volt a tantervben, ahelyett, hogy később kikapcsolódásként esetleg a családdal együtt űzhető sportokkal ismerkedtek volna.

Apropó, család: a felmérésből kiderül, hogy a sport szeretetét messze nem az anyatejjel szívják magukba a győriek, hiszen a szüleik 33 százaléka soha nem sportolt, ötödük pedig – ez az arány a szülőknél és a gyerekeknél közel ugyanaz – még úszni sem tud.

Pedig kellene, legalábbis a kutatásban felhasznált egészségügyi adatok ezt mutatják: az iskolások több mint felének gyenge a tartása, 10–15 százalékuknak van testi hibája, a kamaszok – különösen a lányok – közül pedig egyre többen küszködnek gyomor- és nyombélfekéllyel, amelynek egyik oka a stresszes és mozgásszegény életmód. Nem elhanyagolható az sem, hogy a sportolói közösséghez tartozó, aktívan mozgó gyerekek sokkal kisebb eséllyel keverednek rossz társaságba vagy ismerkednek meg káros szenvedélyekkel, mint unatkozó társaik.

Anikó bánatára a vízi sportok között éppen az evezés a „mostohagyerek" – a felmérés során mindennap találkozott a kérdéssel: akkor ez most a kajak vagy a kenu? –; a sportág a közelmúltban elindult reményteljes, a gyerekek és a sport kapcsolatát erősítő „Sport 21" programból is kimaradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugyanannyi szabálytalan autós

Mennyit ért a parkolási szigorítás Győrben? – nem csupán a kerékbilincselés és az autóelszállítás bevezetésének lassan egyéves évfordulója miatt néztünk utána újra a helyzetnek, hanem mert kezdődik a turisztikai szezon, s a legnagyobb kulturális eseménysorozat, a Győri Nyár is. Nem lepett meg az eredmény, hiszen aki a belvárosban rendszeresen megfordul, az eddig is láthatta: hónapról hónapra enyhült a szigor, s ezzel párhuzamosan gyarapodott a tilosban parkoló autók száma. Tovább olvasom