Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hiányoznak a defibrillátorok

Régiónkban minden harmadik nap meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. Ugyanakkor a győri rendelőkben nincsenek defibrillátorok, hirtelen rosszullét vagy infarktusgyanú esetén rohammentőt hívnak az orvosok.

Sopronban is hasonló a helyzet, Mosonmagyaróváron viszont készenlétben állnak a készülékek.

Nem mosolyországban élünk, főként nem az orvosok szempontjából – hallottuk az egyik győri háziorvostól az életmentő eszközök beszerzése kapcsán. Dr. Pesztenlehrer István belgyógyász főorvos, a győri alapellátás orvosszakmai konzulense elmondta, a megyeszékhelyen az 53 felnőtt- és 26 gyermek-háziorvosi rendelőből hiányoznak a defibrillátorok.
Az életmentő eszközök beszerzése egyértelműen pénzkérdés, s akkor, amikor a háziorvosoknak az OEP-támogatás a működésük mindössze 54 százalékára elég, legfeljebb csak szeretnék beszerezni a 350–400 ezer forintba kerülő műszert.

Valamennyi mosonmagyaróvári háziorvosi rendelőben van defibrillátor – mondta dr. Nyilas Katalin.
Valamennyi mosonmagyaróvári háziorvosi rendelőben van defibrillátor – mondta dr. Nyilas Katalin.

Az ideális az lenne, ha központi forrásból minden rendelőben elhelyeznének egy defibrillátort.
A soproni háziorvosi rendelőkből is hiányoznak a defibrillátorok. Kivétel ezalól a Magyar utcai rendelő, ahol már öt éve áll készenlétben egy életmentő készülék. – Az ideális az lenne, ha központi forrásból minden rendelőben elhelyeznének egy defibrillátort, de erről szó sincs. Saját forrásból vásároltuk a készüléket, amit szerencsére eddig még egyszer sem kellett használnunk – mondta dr. Kárpáti György háziorvos.

Mosonmagyaróváron ugyanakkor teljes a lefedettség.

– Valamennyi mosonmagyaróvári háziorvosi rendelőben van defibrillátor, és a központi ügyeleten a hordozható mellett egy stabil műszer is a rendelkezésünkre áll – tájékoztatott dr. Nyilas Katalin mosonmagyaróvári háziorvos. A szakember szerint a központi ügyeleten mindkét eszköz évek óta rendelkezésre áll, viszont eddig még itt sem kellett alkalmazniuk. A defibrillátorokat ezzel együtt karbantartják és így bármikor használhatók. Hasonló a helyzet a háziorvosi rendelőkben is.

Olvasóink írták

 • 6. Tabornok 2010. május 11. 21:29
  „noboldo 2010.05.09. 23:14
  a rendőrtabornoknak:
  Sosem voltam rendőr. Elgondolkodtató, hogy milyen pénzek törvénytelen kifizetését fogadják el a hivatalok.
  A vagyonvédelmi, őrző-védő vállalkozások törvénytelenül fizetik az "alkalmazottaikat", 90 %-ban. Miért?
  A biztosítók, kényszervállalkozókat alkalmaznak évek óta. Tudják ezt a munkaügyi felügyelőségen és a APEH-nél is, mégsem szankcionálják. Miért?
  Korrupt az egész államrendszer, de becsületességet, törvénytiszteletet várnak el a kisemberektől.”
 • 5. noboldo 2010. május 09. 23:14
  „a rendőrtabornoknak:

  Onnan, hogy:
  1 asszisztenssel dolgozik, adminisztrátor elfelejtve
  minimálbérre jelenti be magát, hogy ne adóra, járadékra menjen a finanszirozása
  üzemorvoskodik
  döglésig ügyel
  a gyógyszergyárakat feji
  nem megy nyugdíjba
  trükközik az ÁNTSZ, és a TB felé a minimumfeltételekkel
  ha tudja, sponzorokkal fizetteti ki a nem kevés, és nem olcsó kötelező továbbképzéseit.
  Átveri az APEH. et.
  Az általad fizetett hatalmas ,,hálapénzből" meg elutazik a Seychelle szigetekre, Csupor!”
 • 4. noboldo 2010. május 09. 23:03
  „egysoproni- nak:
  Itten, kérem, valaki q...ra el akar adni 10 000 bikázógépet.
  Persze közbeszerzéssel, 2-3x-os áron.
  Aztán ki tudja, hogy valóban mennyi a hirtelen szívhalál, az említett 1/3 napból? Mert ezt írják a halottvizsgálati jegyzőkönyvre? Azt hiszem, ha az áldozat boncolásra került /ősrégi pécsi vizsgálat/ 50 % alatti a találati arány.
  A hirtelen szívhalál számos oka közül csak 1 az a ritmuszavar, ami a siker reményével kezelhető defibrillátorral. ?50%
  A sikeres beavatkozásra van kb. 2-4 perc. Mennyi az esélye, hogy a ,,rosszullét" környezetében ennyi időn belül elérhető defi+ azt alkalmazni képes személy? ?5%
  A szakszerűtlenül használt defibrillátorral egyébként ölni is lehet, beteget, beavatkozót, jóindulatú segítőt.
  A sikeresen defibrillált /nem intenziv osztályon, vagy kardiologiai őrzőben/ betegek kisebb része marad tartósan életben ?25%
  A tartósan túlélők ?25% -a, aki nem károsodik /agyilag/ olyan fokban, hogy normális életet élhessen. A tartós agyi károsodottak mind a családnak, mind a legatyásodott egészségügynek iszonyatos, hosszútávú terhet jelentenek.
  Tehát: vajon hány teljes, élhető emberi életet tudnánk megmenteni, 5-8-10 milliárd befektetéssel? Évi 1-2-t országosan. Persze, azoknak ez 100 %.
  Ez ma 200-500 rezidens 10 évi fizetése. Ha mondjuk az elmenekülő rezidensek közül mondjuk ebből a pénzből 10- et itthon tudnánk tartani, és itthon dolgozna, mennyi lenne a nettó megmentett életekben a nyereség?
  Trabant hycomatra xenonlámpát?
  Agyajjá má egy kicsit!”
 • 3. Tabornok 2010. május 09. 03:57
  „"s akkor, amikor a háziorvosoknak az OEP-támogatás a működésük mindössze 54 százalékára elég, "
  A hiányzó 46 %-ot honnan kapják, szerzik??”
 • 2. egysoproni_ 2010. május 08. 18:59
  „http://www.pro-medics.org/defibrillator.html”
 • 1. egysoproni_ 2010. május 08. 18:49
  „A defibrillátor alapfelszerelés kellene, hogy legyen egy orvosi rendelőben. Azon helyeken ahol 2-3-4- sok orvosi rendelő van egy helyen ott az orvosok ha összedobnák a pénzt akkor nem is lenne akkora nagy összeg a beszerzés. Pl.: Sopronban a Kodály téri rendelő ahol azthiszem 4 orvos rendel. SZTK..., Minden szintre egy egy defibrillátor nemhiszem, hogy akkora költség lenne ha minden orvos belead egy keveset. A kórházakban pedig osztályonként 1-1 defibrillátor lenne a kívánatos. Ha egy adott osztályból van női és férfi részleg is akkor szintén 1-1 illene, hogy legyen. Pláza, Interspár, Tesco hipermarket, Stadion üzletház szintén nem hiszem, hogy az üzletulajdonsoknak nagy megterhelés lenne beadni a közösbe egy keveset amivel a vásárlóik életét menthetik meg... Tanintézményekbe is illene egy egy (illetve az intézmény nagyságától, tanulói létszámtól épület szám függően) defibrillátor hiszenm a hirtelen szívhalál fiatalabb korban is előfordulhat. Az emberi élet nem dszabadna, hogy pénzkérdés legyen főleg akkor nem ha kb. 400 - 500 ezer Ftból megoldható. Igaz egy egy egyszerhasználatos elektróda ezekhez a félautoma készülékekhez 10 - 15 ezer Ft, de talán ennyit ér egy ember élete nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A motorostalálkozóra érkezők is számíthatnak ellenőrzésre

A motorkerékpáros balesetek megelőzése érdekében kétszer háromnapos ellenőrzési sorozatot tart a… Tovább olvasom