Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Hiányos töltések, szivárgás a zsilipeknél

Problémásnak érzi Győr árvízvédelmi helyzetét két önkormányzati képviselő, Bárány István (Pro Urbe Győr Egyesület) és Horváth László (Fidesz).

Aggályaikat hétfőn sajtótájékoztatón fejtették ki, amelynek apropóját az adta, hogy a városi közgyűlés csütörtökön tárgyalja a kérdést.

Négy méter magas víz

Az eseményt szokatlan helyszínen, a Révfalut körülölelő másodrendű körtöltésen tartották, amely az önkormányzat kezelésében van. Ennek okát Sümegi Mihály nyugalmazott vízügyi mérnök fejtette ki: az 1965-ben épített töltés két helyen nyitott, amely így nem ér semmit, s katasztrófa esetén a városrész egyes részein újra négy méter magasan állhat a víz, akárcsak 1954-ben.

Kiépítetlen védőtöltés

Bárány István további problémákról is beszámolt. Eszerint a Mosoni-Duna Győr feletti szakaszán a védőtöltés nincs mindenhol kiépítve és sok helyen nem kellően magas. Emellett a folyó püspökerdei átvágása és a régi meder közötti vízszabályozást lehetővé tevő zsilipek környezetében szivárgások tapasztalhatók, amelyek okai tisztázatlanok. A képviselő megjegyezte: nem elég, ha a közgyűlés tudomásul veszi a vízügyi igazgatóság tájékoztatóját, konkrét feladatokat kell meghatározni.

Ne bontsák le!

Horváth László a szerep nélküli töltések elbontása ellen tiltakozott, amely a városfejlesztési koncepcióban szerepel. A helyi politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy eltűnjön a Mosoni-Duna holtága melletti védmű, mert akkor Révfalut csak egy zsilip védené, amelynél – ahogy a szivárgások is mutatják – nincs minden rendben.

Nyesedék és fűkaszálék

Bárány István egy másik napirendi pont kapcsán azt mondta: Eredics Imre alpolgármester nem javasolja a nyesedék és a fűkaszálék ingyenes elszállításának bevezetését, mert az csak a szemétdíj jelentős emelésével lenne lehetséges. Az önkormányzati képviselő hiányolja, hogy nem dolgoztak ki több variációt a témában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljárós nyílt nap

Lapunk javaslatára, mint már írtuk, nyílt napot szervez a lakosság részére a Nádor aluljárót építő… Tovább olvasom