Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hiába volt vevő, elárverezték a házát

Nem tudta törleszteni a lakására felvett svájcifrank-alapú hitelét egy győri férfi, ezért a bank végrehajtási eljárást indíttatott. Az adós hiába szerzett vevőt, aki 6,4 millióért megvette volna a lakást, a 7 milliós kikiáltási árral szemben 4,9 millióért elárverezték az ingatlant.
Olvasónk lakásvásárlásra vett fel 5 millió 80 ezer forint jelzálogalapú hitelt 2008 decemberében. Anyagi problémák miatt nem tudta fizetni.
A bank három hónap után jogszerűen felmondta a kölcsönszerződést, s tavaly év közepén végrehajtási eljárást indított.
A lakás lakottan 4,9 millió forintot ért, üresen, tehát beköltözhetően 7 milliót. Azonban árverésen a felső határ 70 százalékára lehet lemenni, ami azonos a lakott árral.

– Volt két érdeklődő az árverésen, olyanok, akik minden ilyenen megjelennek. Nem ment el a lakás. Ekkor fogtam bele az intenzív vevőkeresésbe. Bár egy novemberi törvény szerint középárfolyammal kellett volna a frankot átszámolni forintra, a bank eladási árral számolta ki a tartozásom.

A következő licit ez év április 5-re volt hirdetve, ám olvasónk még előtte talált egy vevőt, aki 6,4 millió forintért megvette volna a lakást.
– Írtunk egy előszerződést, s kérelembe foglaltuk, hogy a bank fogadja el a vételárat. Kértük, ha ezt nem engedik, mondják meg, hogy nekik mi felel meg. Ezt még aznap az ügyvédem ajánlott levélben elküldte a banknak. A kitűzött árverési napig nem reagáltak, s olyanok, akik az előző árverésen is ott voltak, hetvenszázalékos áron elvitték a lakást.
A végrehajtó azt javasolta olvasónknak, tegyen kifogást. Ezzel azonban csak akkor ér célt, ha eljárási hiba történt. Két ügyvéd is azon a véleményen volt, hogy felesleges panaszt benyújtani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletén azt a választ kapta, tegyen panaszt, kivizsgálják.

– Az igazságügyi minisztérium irodájában is elmondtam a problémámat. Mondták, megírhatjuk a végrehajtási kifogást, de feltehetően nem érek el vele semmit. Most itt tartok, ez történt velem. A kilakoltatási moratórium júliusig tart.

A bank nem jár rosszul, mert az alacsony, 4,9 milliós árverési ár és a tartozás közötti különbséget a hitelfelvevővel fizetteti meg, letiltják a fizetése egyharmadát. Olvasónk még 2 és fél évig fizet havi 50 ezer forintot.

– Emberséges odafigyeléssel a bank mindezt lojálisan kezelhette volna, mint ahogyan azt naponta hallani: mindenki segíteni próbál a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknek. Jogszerű, de szerintem erkölcstelen volt a bank hozzáállása – legyintett lemondóan olvasónk.

Olvasóink írták

 • 3. igazszó 2011. április 27. 09:06
  „A céljuk, a lakás áron aluli megszerzése volt, ami a maffiózok támogatásával sikerült! Segítségről szó sincsen, mert a lakásmaffiózokat támogatják a hivatalok, önkormányzatok, bankok, igazságszolgáltatás, bírók, ügyvédek...a rendőrök meg verőlegényeknek vannak kioktatva, felbujtva! A lakásmaffia a hivatalokba költözött, sajnos Győr városában is!”
 • 2. exodus 2011. április 26. 18:28
  „Addig van igaza a peres félnek, amíg a másik fél is meg nem hallgattatik.

  Ettől függetlenül sokkal undorítóbbak azok a hiénák, - "olyanok, akik minden ilyenen megjelennek" - akik más nyomorúságából hasznot húznak. Ezek is erkölcstelenek a maguk nemében, még a banknál is haszonlesőbbek. Mert nekik semmi káruk nem származna abból, ha nem mennek el kisemmizni a szerencsétlen helyzetben levőket. Károsult csak az kehet, aki a pénzt adta kölcsönbe, tehát a bank, de jelen esetben lett volna vevő is! Összejátszanak a bankoknál EGYES ügyintézők a haszonleső hiénákkla, ez a helyzet! A "magyar" banki alkalmazott az erkölcstelen, nem a "zsidó, meg skót" banktulajdonos! Ezt azért érdemes leszögezni, mielőtt rasszizmus bűnébe estek, mint oly sokszor, ha ilyen ügyek látnak napvilágot.”
 • 1. PityukaBá 2011. április 26. 11:03
  „ezek a bankok nem hogy szégyelljék magukat kivánom hogy a skót vagy zsidó tulaj a hajléktalan szállón tegye a fejét esténként a kispárnájára zokogva”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyét képviselik a matematikaversenyen

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola 8. alkalommal, 331 tanuló részvételével rendezte meg a megyei… Tovább olvasom