Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Hiába vártak az ünnepi tűzijátékra

Győr - Hiába várt több marcalvárosi hétfőn este a tűzijátékra, a Győri Búcsúnak ez a megszokott látványos eleme ezúttal elmaradt. A főszervező szerint hiába állt el az eső, veszélyes lett volna megtartani; a közönség biztonsága érdekében döntöttek így.
Többen azért keresték meg szerkesztőségünket, járjunk utána, miért nem tartották meg az augusztus 20-án este háromnegyed tízre a Győri Búcsú keretében meghirdetett tűzijátékot. Szerintük az eső nem lehetett akadálya, mert addigra elállt, ráadásul többen – hogy mennyien, arról nagyon eltérőek a vélemények – várakoztak a helyszínen, gyerekekkel együtt. Az egyik panaszos azt is megemlítette, jó lett volna, ha legalább közlik az ácsorgókkal, ne álldogáljanak ott hiába.

Lapunk megkeresésére a főszervező, a Pattantyús általános művelődési központ munkatársa, Reinthaller Balázs elmondta: a fő ok az időjárás volt. Amiatt ítélte meg úgy a helyzetet a rendezőség, hogy a közönség biztonsága nem lett volna megfelelő. Erről a szervező többször is egyeztetett a meteorológiával, a polgári védelemmel és a katasztrófavédelemmel. „Tavaly ugyan esőben is megtartottuk a tűzijátékot, de idén a tartós zivatar miatt olyan körülmények alakultak ki az intézmény környékén, hogy a közönség tagjai megsérülhettek volna. Ha valaki a petárdák önfeledt csodálása közben elcsúszik a vizes, sáros részeken, netán úgy megüti magát, hogy bele is hal, az a mi felelősségünk lett volna. Tehát az emberek megóvása érdekében döntöttünk" – magyarázta Reinthaller Balázs és hozzátette: nekik, szervezőknek is „fájt", hogy nem volt teljes a rendezvény, szerették volna, ha a közönség végigélvezhet minden ígért programot, amit fél éven át készítettek elő. Az egyik sztárvendég, a Desperado műsora is elmaradt ugyanis. A csapat megérkezett, de muszáj volt áramtalanítani, vízben álltak az elektromos berendezések, a vezetékek.

Négy körül már riasztást kaptak a várható viharról a szervezők, erről mikrofonon keresztül a megjelenteket is tájékoztatták és körbejártak az úgynevezett mutatványosok között, hogy a légvár, a hinta rögzítését ellenőrizzék. A berendezések leállítására is megkérték őket, amint ezt az időjárás már indokolta. Este hatkor teljesen lefújták a rendezvényt. Két helyi rádiót értesítettek, amelyek ezt az információt több adásukban bemondták. A szervezők ezt csak addig közölhették a helyszínen a hangosbemondón, amíg az működhetett, így este tíz körül már ilyen módon nem. Viszont az ott maradt biztonsági őrt és az ÁMK éjszakai portását megbízták, szóljanak, akiknek csak tudnak, az érdeklődőknek mondják el: a tűzijáték is elmarad. Az intézményt ugyanis nem zárták be. Reinthaller Balázs közművelődési vezető úgy érzi: mindezzel, amit csak lehetett, felelősséggel megtett. Tanulságként annyit szűrt le: legközelebb a helyszínen maradó információt szolgáltatók száma még növelhető.

Szocialisták: tájékoztatásból elégtelen

A Magyar Szocialista Párt Győr és Környéke Szervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe annak kapcsán, hogy tudomása szerint több ezer győri csalódott hétfőn este, miután kiderült, hiába várnak a tűzijátékra. „Az természetes, hogy a délutáni szakadó eső nem tette lehetővé az augusztus 20-a csúcspontjának ígérkező műsorszámok megtartását, ám egyetlen felelős képviselő sem akadt, aki ezt közölte volna. A vihar csillapodtával újra gyülekező tömegnek az idő múltával, érdeklődésre kellett megtudnia a jelenlét feleslegességét. Ugyanígy járt a helyszínen lévő tűzoltóautó személyzete, akikre másutt, a vihar okozta károk elhárításában lett volna szükség. Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy ugyanaz a városvezetés feledkezik meg a Győri Búcsúra kilátogatókról, amelyik a Győri Nyár nyitányára minden lehetőségre és felelősségre kiterjedő bizottságot hozott létre. Lényegében teljesen mindegy, hogy a nyári szabadságolások okozta könnyelműségről vagy nagyfokú rendezésbeli hiányosságról van-e szó: előfordulhatnak rendkívüli körülmények, amelyekre a közelmúlt tapasztalatai alapján készülni kell, de az eseményt rendező város vezetésének alapvető kötelessége a rendezvény résztvevőinek folyamatos tájékoztatása."

Városvezetés: biztonsági okok

A győri polgármesteri hivatal sajtóközleménye: „Augusztus 20-án a Győri Búcsú sajnálatos módon idő előtt véget ért. Biztonsági okokra hivatkozva a rendezőség döntése alapján nem lehetett megtartani az esti rendezvényeket, a tűzijátékot sem. A PÁGISZ ÁMK vezetője és közművelődési vezetője mint a szervezésért felelős vezetők hozták meg döntésüket, amely nem volt egyszerű, hiszen fél éve dolgoztak a programon, számukra is, a hivatal számára is hatalmas csalódás volt, hogy külső, időjárási tényezők miatt kellett leállítani azt. Döntésüket az indokolta, olyan nagy mennyiségű csapadék zúdult a városra – így a helyszínre is –, hogy elázott a technika, az elektromos kábelek és csatlakozók vízben álltak. Emiatt fennállhatott az áramütés veszélye is. A talaj felázott, csúszóssá vált, ami miatt szintén előfordulhatott volna baleset.

A szervezők is szerettek volna a győriek számára emlékezetes estét nyújtani, de a rendezőség nem vállalhatta annak kockázatát, hogy baleset, esetleg tragédia történjen. A rendezők a médián keresztül próbálták tájékoztatni a látogatókat, mert a helyi hangosítás a vihar miatt használhatatlanná vált, elázott. A rendkívüli helyzetről több alkalommal a BMC Rádión és a Kék Duna Rádión keresztül tájékoztatták a lakosságot. Őszintén sajnáljuk, hogy az időjárás miatt nem sikerült megtartani a 14. Győri Búcsú esti rendezvényeit, reméljük, megérti a győri közvélemény, hogy a lakosság biztonsága volt az elsődleges szempont a döntés meghozatalában."

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök leptek el négy szórakozóhelyet

Győr - Közel 130 emberrel szállta meg a rendőrség – bevonva más testületet, hivatalt –… Tovább olvasom