Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Hiába kész a családi napközi

Félmillió forintot költött családi napközi kialakítására Nagyszentjános önkormányzata, egy idei jogszabály-módosítás miatt azonban kétségessé vált, megnyithat-e.
Több családnak ez égetően fontos lenne, mert a szülőknek muszáj dolgozniuk.

– Jót akartunk, sikeresnek tűnt a kezdés, sajnos most mégis rossz szájízt szült – mondta el Friderics Cecília, Nagyszentjános polgármestere családi napközivel kapcsolatos terveikről. Tavaly áprilisban határozták el, hogy létrehozzák a három év alattiak felügyeletére hivatott intézményt. Azért, hogy a szülőket segítsék, akik kénytelenek gyermekük születése után hamar visszatérni a munkába. Mivel családi napközi működtetéséhez állami normatívát a győri kistérségi társuláson keresztül kaphat Nagyszentjános, az ehhez szükséges módosítások megtörténtek, az engedélyek beszerzése elkezdődött.

Ezalatt a faluban a higiéniai előírásoknak is megfelelő helyet alakítottak ki. A Tarka Lepke Óvoda egyik helyiségébe bútorokat, szőnyegeket vásároltak és helyiek önkéntes munkában kifestették a szobát. Külön kis mosdórészt is kialakítottak, pelenkázóval és megszervezték, hogy szakszemélyzet álljon rendelkezésre. Az egyik leendő gondozó tanfolyamának díját is kifizették. Mindez mintegy félmillió forintjába került az önkormányzatnak, abból az összegből, ami azért jött össze, mert a képviselők lemondtak tiszteletdíjaikról, a polgármester fizetése egy részéről. Minden készen is állt a januári kezdéshez, amit több család is várt, tíz kisgyermeket akartak beíratni.

Év elejétől viszont jogszabály-módosítás lépett érvénybe, ami szerint a nyitáshoz minisztériumi szakhatósági igazolásra is szükség van a befogadási kapacitásról és a szabályozás szerint az új családi napközikre vonatkozó idei kapacitás nulla. Az a kérdés, hogy folyamatban lévő ügyre is alkalmazni kell-e ezt az előírást. Ezért most az önkormányzat ügye kedvező elbírálásáért lobbizik, a szakhatóság válaszadási határideje pedig február 26-án jár le. Az biztos, hogy a falu állami normatíva nélkül nem tudja működtetni a családi napközit, ha azt megkapja, akkor is ki kell egészítenie a fenntartási költségeket.

Bothné Asztalos Szilvia is drukkol a megnyitásért. Áthelyezéssel került mostani állásába, ezért muszáj volt rögtön munkába állnia. Férje volt gyeden két és fél éves kisfiukkal, de neki is vissza kellett mennie dolgozni. Kell a családnak a két fizetés, de rokonaik több száz kilométerre laknak. Így ismerősökre bízzák fiukat, ami nem hosszú távú megoldás. „Jobb lenne, ha Botondot a családi napközibe vihetném. Tudom, hogy a létrehozásáért mindent megtett a falu, mert én is részt vettem az önkéntes munkában. Gyerekeknek kedves mintákat festettem a falra az óvodai helyiségben, ami most üresen várja a kicsik érkezését" – mondta el az asszony.

Bevált módszer. Kunszigeten 2010 áprilisában nyílt meg a családi napközi és bevált ez a megoldás. A nyitva tartást a szülők munkaidejéhez igazítják, így segítik a dolgozó kisgyermekes szülőket.

Olvasóink írták

  • 1. Rézangyal 2012. március 04. 16:20
    „Érdekes, nem a Fidesz ígérete volt, hogy munkához segíti azokat, akik dolgozni szeretnének? Vagy megint a bürokraták győznek a jó szándékú emberek felett???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az abdai kertészet bontása: pár héten belül lezárul a nyomozás vizsgálati szakasza

Az 1-es főút melletti díszkertészet elbontása kapcsán a Komárom-Esztergomi megyei rendőrség hűtlen… Tovább olvasom