Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 31. hétfő - Erika, Bella

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Hiába fizettek a győri kereskedők? Az online pénztárgép forgalmazási engedélyét visszavonták

Hiába fizettek a győri kereskedők? Az online pénztárgép forgalmazási engedélyét visszavonták

Visszavonták az egyik gép forgalmazási engedélyét, melyre 50 ezer forintos állami támogatást lehetett igényelni. A főszereplők diszkréten egymásra mutogatnak.

Szeghalmi Balázs - 2013.11.08. 00:01
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


"Bár akadtak baljós előjelek, az utóbbi napokban meglepődve értesültünk arról több kereskedő kollégával együtt, hogy pont azzal az online pénztárgéppel van komoly gond, melyet rengetegen rendeltek meg.

A SAM4S NR-270 típusú gépről van szó, melyet jelentős, 50 ezer forintos állami támogatással lehetett megvásárolni nyár végén.

Tekintettel, hogy a gép paraméterei alapján ki tudja elégíteni az egyéni és kisebb vállalkozások igényeit, rengetegen kifizették ennek a típusnak a több mint 30 ezer forintos foglalóját" - kezdte portálunknak Horváth Imre Tamásné Éva, a megyei kamara kereskedelmi tagozatának alelnöke, szabadhegyi boltbérlő.


Horváth Imre Tamásné Éva egy hagyományos SAM-géppel: a szabadhegyi boltbérlő megbízható márkát ismert meg a korábbi pénztárgépében
Horváth Imre Tamásné Éva egy hagyományos SAM-géppel: a szabadhegyi boltbérlő megbízható márkát ismert meg a korábbi pénztárgépében


Az egyik viszonteladó cég hírlevelében is engedélyezett gépként szerepelt a SAM4S NR-270-es típusú online pénztárgép nyár végén
Az egyik viszonteladó cég hírlevelében is engedélyezett gépként szerepelt a SAM4S NR-270-es típusú online pénztárgép nyár végén


Jogerős engedélyről írt a forgalmazó, aztán jött a fekete leves

"Noha a készüléket forgalmazó cég online pénztárgép engedélyt visszaigazoló nyilatkozatában leszögezte, hogy a gép megkapta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) engedélyét, mely augusztus 21-én jogerőssé vált.


Az online pénztárgép visszaigazolásában a forgalmazó azt állította, hogy augusztus 21-én jogerős engedélyt kapott a gép
Az online pénztárgép visszaigazolásában a forgalmazó azt állította, hogy augusztus 21-én jogerős engedélyt kapott a gép


Ennek ellenére az MKEH október 28-án visszavonta a forgalmazási engedélyt. Így ahelyett, hogy az online pénztárgépet beüzemelhetnénk, önhibánkon kívül a semmi közepén állunk.

Hangsúlyozni szeretném: rengeteg kereskedő szembesült megyénkben ezzel az érthetetlen helyzettel. A kamara mind az adóhatóság, mind az MKEH, mind a forgalmazó irányába egyeztetéseket kezdeményez a helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében" - zárta szavait Horváth Imre Tamásné Éva.

Rossz hírt közölt az MKEH honlapján a kereskedőkkel október 28-án: visszavonták a gép forgalmazási engedélyét
Rossz hírt közölt az MKEH honlapján a kereskedőkkel október 28-án: visszavonták a gép forgalmazási engedélyét


SAM4S NR-270 nem felel meg a műszaki és informatikai követelményeknek

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint miként lehetséges, hogy a SAM4S NR-270 online pénztárgép augusztus 21-én jogerős forgalmazási engedélyt kapott, majd ezt mégis visszavonták október 28-án, Kelemen Katalin, az MKEH ügyfélkapcsolati koordinátor úgy válaszolt: "a kérdéses pénztárgép korábban A004 számon feltételes engedélyt kapott, melyben a tényleges forgalomba hozatalt hiánypótláshoz kötöttük.

A visszavonás oka, hogy ez a pénztárgép-típus a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló Nemzetgazdasági Minisztériumi rendelet szerinti műszaki és informatikai követelményeknek nem felelt meg".

A forgalmazó cég fellebezhet a határozat ellen

Arra a felvetésünkre, hogy lezártnak tekinthető az ügy, vagy van még jogorvoslati lehetőség a határozat megváltoztatására, Kelemen Katalin elmondta: "a pénztárgépek forgalmazási engedélyezési eljárásában első fokon az MKEH Metrológiai Hatósága, másodfokon az MKEH központi szerve jár el. Az elsőfokú hatóság határozata ellen önálló jogorvoslatnak van helye, 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani".

NAV: "ha az adózó önhibáján kívül nem rendelkezik megfelelő megrendeléssel, úgy továbbra sem bírságoljuk meg"

A NAV-tól természetesen azt kérdeztük, hogy azok a kereskedők, akik a szóban forgó típusú gépet megrendelték, s befizették a foglalót, kell-e számítaniuk adóhatósági szankcióra?

"Ha az ellenőrök azt tapasztalják, hogy az adózó olyan pénztárgéptípusra vonatkozó szerződéssel, vagy visszaigazolt megrendeléssel rendelkezik, amely esetében az MKEH visszavonta a forgalmazási engedélyt, akkor erről őt tájékoztatják, egyúttal megjelölik azt a határidőt, ameddig gondoskodnia kell a megfelelő szerződés megkötéséről vagy megrendelés beszerzéséről.

Amennyiben egyértelmű, hogy az adózó jóhiszeműen járt el és önhibáján kívül nem rendelkezik megfelelő szerződéssel/megrendeléssel, úgy továbbra sem bírságoljuk meg, sokkal inkább a jogszabályi előírások betartatását segítjük" - szögezte le Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense.

A kisalfold.hu többször próbálta elérni az ominózus gépet forgalmazó céget, a kérdéseinket írásban elküldtük, de válaszokat egyelőre nem kaptunk.

Más forrásból származó információnk szerint a cég élni fog fellebezési jogával, s másodfokon próbál forgalmazási engedélyt szerezni a SAM4S NR-270 online pénztárgépnek.A NAV elkezdte ellenőrizni az online pénztárgépeket

"Októberben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1880 pénztárgépes átállással kapcsolatos ellenőrzést indított. Mulasztási bírság kiszabására az esetek kevesebb, mint 1 százalékában kényszerültek az ellenőrök.

Ebben a néhány esetben is az összes körülmény mérlegelése után határozták meg munkatársaink a bírság összegét, amely nagyságrendileg 150.000 és 250.000 forint közötti volt.

A NAV az adózók teljes körű tájékoztatását helyezi előtérbe, hogy a jogszabályban előírt kötelezettségeket megfelelően teljesíthessék. Ennek szellemében csak azok az esetek végződtek bírság kiszabásával, amelyekben az adózó egyáltalán nem intézkedett, hogy teljesítse kötelezettségeit.

Magánszemélyt (forgalmazó, üzemeltető, szerviz, műszerész) 500 ezer forintig, nem magánszemélyt pedig 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthat a NAV, ha a pénztárgép üzemeltetője saját mulasztása révén nem rendelkezik a pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges kóddal, illetve az előírásoknak megfelelő pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a pénztárgép megrendelője által visszaigazolt megrendeléssel" - közölte Aszalós Andrea.
 
  

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 20 hozzászólás
Moderálásra küldöm 20. SnakeS 2013.11.08. 22:06

Elég sok téves információ van a cikkben, jobban körül kellett volna járni a témát, mert éppen a lényeg sikkadt el. Értem hogy az újságíró nem érthet mindenhez, de legalább kérdezzen meg olyat aki igen.

Az 50.000 Ft -os támogatás nem kifejezetten ehhez a típushoz jár, bármelyikhez ha az igénylő megfelel a követelményeknek. Szerintem az okozta a kavarodást a cikk írónál, hogy éppen erre a típusszámú készülékre volt egy másik támogatás, amit a forgalmazó kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól egy megállapodás keretében, ami alapján az első 10.000 gépet netto 100.000 Ft os áron lehetett megvenni.

Itt lehet olvasni a támogatásról: http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/ado-es-penzugyekert-felelos-allamtitkarsag/hirek/mar-szazezer-forintert-is-van-penztargep-a-piacon

Ez a százezres gép pontosan az NR-270.

A másik tévedés, hogy ennek a gépnek akkor amikor sebtiben meg kellett rendelni (mert a külön megtámogatott első 10.000 gépet pár nap alatt előrendelték), akkor volt… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 19. @.hu 2013.11.08. 21:30

A Sam4s forgalmazója az Alt Cash Kft . valóban átvállalta az 50.000 Ft megfínanszírozását a pénztárgépeket forgalmazó szervízektől , mivel a szervízek az Alt Cash ügynökeiként vettek / vesznek részt a gépek értékesítésében.

A végfelhasználótól a szervízek nem kérhették volna el az állami támogatás 50.000 forintját a megrendelő boltosoktól , azzal a szöveggel " ha majd a Nav utal akkor visszakapja a pénzt a boltos"ezzel szemben Győrben és környékén gyakorlattá vált ez a fajta értékesítési modell .

Moderálásra küldöm 18. embrus 2013.11.08. 18:37

Nem, nem jól tudod.

Moderálásra küldöm 17. pörkölt 2013.11.08. 18:24

Ha jól tudom, egyedül a Sam gépeket forgalmazó cég vállalta át a kereskedőktől az 50,000 Ft-os támogatást.A többi cégnél ki kell fizetni a gép teljes árát és a NAV majd visszautalja részükre.Kezd érdekes lenni a story! :D

Moderálásra küldöm 16. mindigatutit 2013.11.08. 16:50

nem tudom már mit mondjak erre.pénzem az ablakban ,gép sehol .először május,majd október újabban pedig jövő év.....
az egészet lexarnám,de b+ annak örüljek,hogy nem büntet meg azért amiről ,mint megrendelő nem tehetek ,mit is tehetnék????megrendeltem egy olyan gépet amire volt engedély!!!!erre pár nappal a határidő után kinyögik ,hogy mégsem jó a gép!!B++++++ próbáljanak már felnőni a feladathoz ne nézzék hülyének az embereket.Ez is jól mutatja azt a kib....tt
káoszt ami ebben az országban van.Hiába hírdetik mindehol,hogy MO jobban teljesít,amikor az egész egy nagy xar kupac.Mindenhol csak a káosz,fejetlenség

Moderálásra küldöm 15. Elektra 2013.11.08. 14:42

u.i.: kedves Kisalföld, a forgalmazó nem azt állította, hogy volt engedélye, hanem volt is neki... Csak jelezném...

Moderálásra küldöm 14. Elektra 2013.11.08. 14:39

A teljesség igénye nélkül, viszont személyes tapasztalat:
A kedves parlament hozott egy döntést miszerint meg kellett rendelni az ominózus pénztárgépeket, aztán bedobták ezt az 50 e Ft-os támogatást, aztán megjelölték az illetékes szervek, hogy igen ez a pénztárgép megfelel mindennek mindenki rendelje meg, mert elesik a támogatástól. (és igen valakinek NAGYON is számít ez az 50 e Ft). Meg lett rendelve, erre be kellett fizetni az előleget... (Amiről jelenleg sem tudni mi lesz vele, hogy mikor kapja vissza az ember, viszont valakinek szépen kamatozik az a 10.000 x 30.000 Ft a számláján, megközelítőleg 300.000.000 Ft, havi kamat legrosszabb esetben is 9.000.000,- Ft). Aztán kitalálták a rendkívül korrekt, és egyáltalán nem korrupt politikusaink, hogy mi az már, hogy a Samsung megszerezte a piac 80 %-át, és az XY mutyi akárkinél meg nem rendelt senki, ezért visszavonták ennek a gépnek az engedélyét...
És azt hiszik most akkor mindent megoldottak. Örülünk, hogy a NAV sajtóreferens bábuja,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 13. DamonHill 2013.11.08. 13:46

Trafikboltok után ez a kasszakeverés is totális csőd! Magyarország jobban teljesít!

Moderálásra küldöm 12. Goldman 2013.11.08. 11:35

Joebacsi70: kérdésedre a válasz semmit. Illetve felszólító levelet alpári stílusban.

Moderálásra küldöm 11. obalint 2013.11.08. 11:02

Magyarország jobban teljesít!


20 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...