Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Hétvégi éjszakázás

˝Vendéglátásban kisegítőként szombat, vasárnap dolgozom órabérben. Mennyi éjszakai és hétvégi pótlék jár nekem?˝

Ha hétvégi munkavégzésre részmunkaidősként alkalmazzák, akkor vasárnapi pótlék nem jár a munkavállalónak, de a 15 százalékos éjszakai pótlék (az alapbér 15 százaléka) megilleti. Éjszakai munkavégzésnek minősül ugyanis a 22 óra és 6 óra között végzett munka.

A munkaügyi tanácsadásban partnerünk a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. Olvasóink kérdéseiket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik.


Olvasói kérdés

Vendéglátásban kisegítőként szombat, vasárnap dolgozom órabérben. Mennyi éjszakai és hétvégi pótlék jár nekem?

Olvasóink írták

 • 1. kozma 2010. január 21. 21:01
  „146. § (1) Éjszakai munkavégzés esetén [117. § (1) bekezdés d) pont] a munkavállalót tizenöt százalékos bérpótlék is megilleti.

  (2) A többműszakos munkaidő-beosztásban [117. § (1) bekezdés e) pont], illetve a megszakítás nélküli munkarendben [118. § (2) bekezdés] foglalkoztatott munkavállalónak - a (3) bekezdésben meghatározottak szerint - délutáni, illetőleg éjszakai műszakpótlék jár.

  (3) A délutáni műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés f) pont] esetén a műszakpótlék mértéke tizenöt százalék, az éjszakai műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés g) pont] esetén a műszakpótlék mértéke harminc százalék. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni műszak után további öt, az éjszakai műszak után további tíz százalék műszakpótlék illeti meg. A műszakpótlék mértékének meghatározásakor a 145. § rendelkezése megfelelően irányadó.

  147. § (1) Rendkívüli munkavégzés esetén a munkavállalót rendes munkabérén felül a (2)-(4) bekezdés szerint ellenérték illeti meg.

  (2) A munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetén a pótlék mértéke ötven százalék. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása előírhatja, hogy ellenértékként - pótlék helyett - szabadidő jár, ami nem lehet kevesebb a végzett munka időtartamánál.

  (3) A munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetén a pótlék mértéke száz százalék. A pótlék mértéke ötven százalék, ha a munkavállaló másik pihenőnapot (pihenőidőt) kap.

  (4) A (2) bekezdés szerinti szabadidőt, illetve a (3) bekezdés szerinti pihenőnapot (pihenőidőt) - eltérő megállapodás hiányában - legkésőbb a rendkívüli munkavégzést követő hónapban kell kiadni. Munkaidőkeret alkalmazása esetén a szabadidőt, illetve a pihenőnapot (pihenőidőt) legkésőbb az adott munkaidőkeret végéig kell kiadni

  Tehát ha folyamatos műszakban dolgozik akkor délutáni pótlék 20% éjszakai 40%

  Nem tudom hogy az újság miért ír valótlant a munkáltató ez alapján akar elszámolni mintha törvény lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panasz csúszós utak miatt

A hét eleji hóesés kapcsán panaszkodott abdai olvasónk portálunknak a vállalkozóra, aki falujában a… Tovább olvasom