Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Hétvégére fel! Fesztiválok, hagyományőrző programok megyeszerte

Javában tart még a Tízforrás Fesztivál, Lipóton Kenyér és Halfesztivál, Sopronban a Széchenyi Vágta várja a kikapcsolódni vágyókat.

Tízforrás Fesztivál

2013. július 12-21-én rendezik meg a jubileumi, 10. Tízforrás Fesztivál: 10 napon keresztül 6 Fertő-parti település: Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Fertőszéplak, Nagycenk és Sarród rengeteg programmal várja vendégeit.

Nem túlzás azt mondani, hogy a Tízforrás Fesztivál immár országos hírnévre tett szert. Számos program mellett izgalmas koncert-sorozattal ünnepelnek az idei fesztiválon.

A szabadtéri fesztiválnak mindig különös vonzereje van – a fantáziát ebben a tíz napban nem kell kőszínházi falak közé szorítani, határt szó szerint csak a csillagos ég szab neki.
 >> A fesztiválról a kisalfold.hu fotó-blogot vezet, melyet IDE kattintva érhet el.

 >> A fesztivál hétvégi programjait IDE kattintva olvashatja!
Búcsúi bál Fertőszéplakon

Fertőszéplakon a Heró kocsmában július 20-án és 21-én este búcsúi rendezvényeket tartanak. Szombaton disco lesz DJ Kölessel, vasárnap pedig a Bendzsó Music garantálja a jó hangulatot.

Csorna

Július 21, vasárnap

Régmúlt idők felidézése - II. Hagyományőrző kiállítás és vásár

Kirakodó vásárra hívják az érdeklődőket 9-18 óráig a Művelődési Ház Parkolójába. Megnyitót mond Dr. Turi György polgármester.

Kiállítanak régi mezőgazdasági szerszárnokat, traktorokat, cséplőgépeket, kézi locsoló hintókat.

Az őstermelók- zöldség-gyümölcs, sajt, házi tej, méz, perec, kréta, kalács, pékáru, ser, virág, bio gyümölcs, pálinka, bor, hentesáru -termékeikkel, a kézművesek fazekas, kékfestő, kosárfonó csuhéfonó, gravirozó népi textília, baba készítő porrekáikkal várják az érdeklődőket. A vásár ideje alatt lacipecsenye, kolbász, hurka kapható.

Farád

Július 20., szombat

Hanyi Virtus
Sporttelep

Program:
09.00 Jurta és ijászpálya felállítása A megmérettetésre érkezők fogadása, regisztráció az ijászvetélkedőre

10.00 A rendezvény megnyitója Egész napos programok:
- Kézműves mesterek, iparművészek kiállított munkáinak megtekintése, mesterségek kipróbálása, foglalkozások (fafaragó, látványkovács, festőművész, lószőrékszer, gyöngyfűzés, arcfestő, bőrdíszműves, korongozás és még sok minden)
- Jurtában ősi hitünk felidézése, gyógyítás, elmélkedés
- Lovagoltatás- és lovaskocsikázás

10.00 Délelőtti íjászvetélkedő
12.00 Ebéd és pihenő a vetélkedőn résztvevőknek is ki 13.00 Délutáni íjász- és ügyességi vetélkedő ‚' Közben ősi ételek készítése főzőverseny keretében íjász- és karikás ostor bemutató
15.00 Kutyabemutató, magyar és egyéb fajták közreműködésével Majd ősi fegyver, lovas- és harci bemutató
16.00 A vetélkedő ünnepélyes eredményhirdetése, díjak átadása — Majd kulturális bemutatók: - Hársfavirág Nyugdíjas Klub népdalcsokra - Csornai Pántlika néptáncegyüttes fellépése
17.00 Főzőverseny eredményhirdetése, vacsora Majd népzenei és népdalfellépések
19.00 „Honfoglalás" élőkép és lovasjáték bemutatása (HISTORIA HUNGARICA) Utána tábortűznél táltosdobolás, tűzönjárás
20.00 Záróprogram

Hegykő

Július 20., szombat

Térzene
Szabadtéri színpad

A Hegykői Tűzoltózenekar ad kellemes nyár esti térzenét, miközben néhány korsó hűsítő sör is lecsúszhat a még emelkedettebb hangulat érdekében. Belépő: ingyenes

Hidegség

Július 20., szombat

Kékes Kata gitárestje
Szent András műemlék templom

Kékes Kata zenei tanulmányait a szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte meg Környei Miklós növendékeként. Ezen évek alatt két országos és több megyei verseny első helyezettje volt. Eötvös József és Vas Bence tanárok tanították tovább a pécsi Művészeti Szakközépiskolában, ahol dicsérettel érettségizett, majd felvételt nyert a győri Zeneművészeti Főiskolára, ahol Roth Ede volt tanára. 2003-ban kezdte meg tanulmányait a bécsi Zeneművészeti Egyetemen, ahol kitűnőre iplomázott 2009-ben, megszerezve ezzel a koncertművész diplomát. Jelenleg Sopronban él és
tanít.

Műsoron többek között: René Bartoli: e-moll keringő, F. Carulli: Hat kis darab két gitárra, E. Pujol: Románc, Villa-Lobos: Brazil tánc, M. Petrenko: Keringő, Villa-Lobos: Kubai tánc, John W. Duarte: Három keringő (Antonio Lauro emlékére)…

Kékes Kata (gitár), Kovács Krisztina (gitár), Dr. Vargha András (gitár)

Belépő: 1 200 Ft (elővételben 840 Ft)

Lipót

Július 19-21., péntek-vasárnap

III. Lipóti Kenyér és Halfesztivál

Pénteken a program horgászversennyel indul. Délután 5 órától A varázserejű tölgyfa meséjét adja elő Timaffy László gyűjtése alapján a Halászi Marionett Bábcsoport. Este hat órakor kezdődik a Mosonmagyaróvári Galaxy RC táncbemutatója, majd hét órától a Lipóti Vegyeskar műsora. Este 8 órától bemutatkozik a Kónyi Pipitér néptánccsoport, 9-től pedig kezdődik a Slágerbuli DJ Dáviddal.

A fesztiválon különböző gyermekprogramok, lovas kocsikázás és lovaglás is várja az érdeklődőket. Szombaton reggel halászléfőzéssel indul a nap. Az előre meghirdetett kalács- és kuglófsütő verseny „termékeit" az információs faháznál lehet leadni délelőtt 10 órától. Fél 11-től a Csipkerózsika, avagy az örök fiatalság titka című bábjátékot láthatják az érdeklődők a Gabalyda Bábszínház előadásában. 11 órától a csallóközi gyermeknéptánccsoport szerepel, majd fél 12-től a kimlei Leila hastánccsoport bemutatója következik. Déltől lehet leadni a kész halászlémintát. A bírálásban közreműködik Benke László mesterszakács.

Délután fél 2-kor a Mosonmagyaróvári Country Club a Szelíd vadnyugat countrytáncát mutatja be. Két órától kezdődik a kenyérkitartó verseny férfi, nő és gyermek kategóriában. Ekkor hirdetik ki a kalács- és kuglófsütő, illetve a halászléfőző verseny eredményeit. Fél 5-től a mosonmagyaróvári Lajta néptáncegyüttes lép színpadra, majd táncházzal folytatódik a délután. A talpalávalót a Sárarany zenekar húzza. Hat órától a Lipóti Színjátszók szerepelnek. Este 9 órától a Bikini koncertezik, majd retrodiszkó lesz.

A tavalyi rendezvény képekben - Fotó: Nagy Eszter

 >> További információkért IDE kattintson!
Mosonmagyaróvár

Július 20., szombat

Kéklámpás Nap

Az árvízvédelmi munkálatok miatt júniusban elmaradt mosonmagyaróvári Kéklámpás Napot július 20-án pótolják a szervezők.

Az egyenruhások különleges napját a városi rendőrkapitányság, a katsztrófavédelmi kirendeltség és a mentőállomás dolgozóival a Mosoni-Duna Duna utcai szabad strandjának területén rendezik meg július 20-án szombaton, délelőtt 10 órától este 18 óráig. Az érdeklődőket különböző bemutatókkal, ügyességi versenyekkel, játszóházzal, kézműves foglalkozással, gyermekelőadással, táncházzal, légvárral, sétahajózással, íjászattal várják a szervezők.

A tavalyi rendezvény képekben - Fotó: Méhes Ákos
Sopron

Július 19-21., péntek-vasárnap

Széchenyi vágta
Lővér Kemping

Sopron második alkalommal ad otthont a Széchenyi Vágtának, amely a Nemzeti Vágta hivatalos előfutama. Az idei megmérettetéshez kapcsolódva igazi fesztivál várja azokat, akik július 19-én, 20-án és 21-én kilátogatnak a vágta helyszínére.

A Széchenyi Vágta szervezői ez alkalommal a VOLT Fesztivál helyszínén, a kemping területén alakítják ki a lóversenypályát, a színpadot, a vendéglátóegységeket, gyerekjátékokat, kézműves- és gasztronómiai vásár standjait.

Igazi családi program várja az érdeklődőket, családbarát árakon. A háromnapos rendezvényre mindössze 950 forintba kerül a felnőtt- és 400 forintba a gyermekbelépő. A jeggyel mindhárom napra érvényes a belépés.

Akár tavaly, idén is sokan jelentkeztek a vágtára. Fotó: Kisalföld-archív
Akár tavaly, idén is sokan jelentkeztek a vágtára. Fotó: Kisalföld-archív

Péntek, program:
18:00 Pendelyes táncegyüttes
19:30 Megnyitó
20:00 Happy Dixie
22:00 Balkan Night Disco

Szombat, program:
15:00 Fúvós zene
16:00 Acoustic dreams
18:00 Prakker
20:00 Fenyő Miklós
22:00 Flört Band

Vasárnap, program:
11:00 Ünnepélyed megnyitó
11:30 Előfutamok
13:00 Lovas bemutató, programok
17:00 Döntő, eredményhirdetés, díjkiosztás
18:00 Lasy Diamonds
19:00 Massengers
21:00 ByeAlex

Az érdeklődőket gyermek programok, kézműves vásár, és gasztronómiai vásár is várja.

 >> A kisalfold.hu írása a Széchenyi Vágtáról - kattintson!

Olvasóink írták

 • 2. enéh 2013. július 21. 11:41
  „Péntektől Fröccsnapok és Legendák napja van, de nem igazán látok róla híreket. Bár lehet azért, mert a Győr+Média a támogató. Amúgy péntek este a meghírdetett este 8-as és 9 órás börtönlátogatás is elmaradt, hogy előtte volt-e, azt nem tudom. Pár éve a Vaskakas napokon viszont még este is számos előadás, török teasátor és hastánc is volt. Úgy látszik, a vaskakas már nem téma.”
 • 1. Adyvárosi 2013. július 20. 06:02
  „20.-án Szonbaton 09 órától Győr belvárosában meg sárkányhajó versenyek lesznek egész nap a Rábán a Petőfi hídtól a Mosoni-Dunáig.
  Indul a I. Rotary Vaskakas Sárkányhajó Kupa

  Színpompás sárkányok, ádáz vizi csaták
  Érdemes megnézni”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától használható megint a körforgalom a győri tűzoltóságnál

Az útalapot is elkészítették szerdán a győri Petőfi híd belvárosi hídfőjénél lévő körforgalomban, ahol egy személyautó alatt szakadt be az aszfalt. Tovább olvasom