Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Hétvégén megszólal a Füles bástya

Noha a győri belváros egyik ékessége a Füles bástya, mégis keveset tudunk róla. Hétvégén, a Kultúrális Örökségek Napja alkalmából mindezt pótolhatjuk, sőt: a zenei programoknak köszönhetően „megszólal" a kazamata.

Az Arrabona Városvédő Egyesület több mint hatszázezer forint értékben, saját költségén helyreállította a Teleki László utcában található Füles bástya és kötőgát falkorona-szakaszait, a bástyatető pihenőpadját, valamint a díszkandelábert. A költségekhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is hozzájárult. Ez a jó hír, de rossz is akad: a graffitisek – nem kímélve a történelmi falakat – már most akcióba léptek és firkáltak.
Nem titok, a hétvégi program célja az Európában is egyedülálló történelmi örökség megőrzése és újbóli felfedezése.

Herkely Ákos, a civil szervezet elnöke elmondta, szombaton és vasárnap is bejárható lesz a Kazamata földalatti, általában zárt területe. Nyílt történelem óra keretében Szabó Gyula, a megyei Építész Kamara elnöke tájékoztatja az érdeklődőket az építmény történelméről, s a győri vár rekonstrukciós, animációs makettje is bizonyára érdekességgel szolgál. Az erre az alkalomra berendezett színpadon a gyerekeknek játékot szerveznek, amelybe bevonják a nézőket is.

Szombaton és asárnap is megtekinthető a győri vár, vasárnap babgulyást főznek a bástya teraszán, a kazamata felfedezésére pedig több időpontban bejárás indul. A helyszínen több művészeti csoport és szólista szórakoztatja a nagyérdeműt, a szervezők reményei szerint a látogatók mind többet megtudnak e kivételes örökségről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés részletekben

Válság idején érdemes elgondolkodni azon, hogy ha részletekben is, de megkapják fizetésüket a… Tovább olvasom